Aktualności

Bądź na bieżąco!

  • 29 Czerwiec
    Cukrzyca – jakie są jej objawy i przyczyny

    Cukrzyca zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Jest to przewlekła choroba metaboliczna, która jest rezultatem zaburzonego wydzielania bądź działania hormonu wydzielanego przez trzustkę, jakim jest insulina. Nieleczona może prowadzić do poważnych konsekwencji, a nawet do śmierci. Dlatego warto wiedzieć, jakie są objawy cukrzycy. Poniżej przeczytasz między innymi o tym, jak rozpoznać cukrzycę.
    więcej o “Cukrzyca – jakie są jej objawy i przyczyny” »

  • 22 Czerwiec
    Leczenie cukrzycy

    Cukrzyca jest chorobą, która obecnie zatacza bardzo szerokie kręgi. Przyrost chorych w ostatnich latach jest zatrważający. Główną przyczyną zachorowań na cukrzycę jest nieodpowiedni tryb życia. Dużą rolę odgrywają tutaj również geny – jeżeli ktoś w rodzinie chorował na cukrzycę możliwe jest, że i my będziemy mieć problemy na tym tle. Dlatego tak ważne jest regularne wykonywanie badań profilaktycznych, w tym pomiar glukozy we krwi. Zastanawiasz się jak leczyć cukrzycę i jak rozpoznać tę chorobę? Najważniejsze informacje na ten temat znajdziesz poniżej.
    więcej o “Leczenie cukrzycy” »

  • 18 Czerwiec
    Jak obniżyć podwyższony poziom cukru we krwi?

    Podwyższony poziom cukru we krwi jest dla naszego zdrowia niebezpieczny, ponieważ może doprowadzić do uszkodzenia nerek, wzroku, systemu nerwowego, naczyń krwionośnych lub spowodować zaburzenia pracy serca. Co zrobić, by jak najszybciej zbić poziom cukru do bezpiecznej wartości? Jak nie doprowadzić do jego ponownego wzrostu?
    więcej o “Jak obniżyć podwyższony poziom cukru we krwi?” »

  • 15 Czerwiec
    Stan przedcukrzycowy: rozpoznanie i leczenie

    Stan przedcukrzycowy to ostatnie stadium, które dzieli zdrowego człowieka od cukrzycy. Kiedy mamy do czynienia ze stanem przedcukrzycowym i jakie są możliwości jego leczenia?
    więcej o “Stan przedcukrzycowy: rozpoznanie i leczenie” »

  • 13 Czerwiec
    Dieta dla cukrzyka – leczenie żywieniowe i jadłospis

    W leczeniu cukrzycy bardzo ważny element stanowi odpowiednia dieta. Właściwe żywienie pozwala na utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi! Jadłospisy powinny więc być układane przez profesjonalnego dietetyka, zgodnie z indywidualnymi uwarunkowaniami chorego.
    więcej o “Dieta dla cukrzyka – leczenie żywieniowe i jadłospis” »

  • 10 Czerwiec
    Cukrzyca typu 1 – przyczyny, objawy i leczenie

    Cukrzyca, według przyjętej definicji to nie jedna, lecz cała grupa chorób metabolicznych, charakteryzujących się hiperglikemią (wzrostem stężenia glukozy we krwi) i wynikających z defektu wydzielania i/lub działania insuliny. Schorzenia te mogą prowadzić do niewydolności, zaburzenia czynności, a w konsekwencji do uszkodzenia różnych narządów, szczególnie nerek, oczu, serca, naczyń krwionośnych i nerwów.

    więcej o “Cukrzyca typu 1 – przyczyny, objawy i leczenie” »

  • 07 Czerwiec
    Cukrzyca typu 2 – przyczyny, objawy i leczenie

    Cukrzyca staje się cichą plagą naszych czasów. Dotyka coraz więcej osób i co najgorsze – nie każdy jest świadomy, że na nią choruje. Czym jest cukrzyca typu 2, jakie są jej objawy i leczenie? O tym dowiesz się z tego artykułu.

    więcej o “Cukrzyca typu 2 – przyczyny, objawy i leczenie” »

  • 04 Czerwiec
    Cukrzyca – powikłania i skutki

    Diabetycy często nie zdają sobie sprawy z powagi ich choroby. Nie wiedzą dokładnie, jakie powikłania im grożą, jakie mogą być skutki ich zaniechań względem leczenia, w tym m.in. nieprzestrzeganie restrykcyjnej diety. Dowiedz się więcej o powikłaniach i skutkach cukrzycy!

    więcej o “Cukrzyca – powikłania i skutki” »

  • 26 Maj
    Żywienie pacjentów onkologicznych

    Żywienie odgrywa kluczową rolę w życiu zarówno zdrowego, jak i chorego człowieka. Szczególnie istotne jest na wszystkich etapach leczenia onkologicznego.

    Choroba nowotworowa wpływa na życie chorego i jego bliskich. Ich wsparcie będzie teraz ważniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Nowotwór zmienia stan zdrowia chorego, wpływa na jego relacje z otoczeniem, samopoczucie, a także, co jest niezwykle istotne, na możliwości odżywiania, apetyt oraz odczucie smaku i zapachu. W trakcie leczenia istotne jest zapewnienie choremu odpowiedniego do jego potrzeb odżywiania. Bardzo często u chorych onkologicznych występuje osłabienie apetytu, niechęć do jedzenia, chudnięcie i niedożywienie. U części osób utrata masy ciała następuje przed zdiagnozowaniem nowotworu.

    więcej o “Żywienie pacjentów onkologicznych” »

  • 20 Maj
    Supportan DRINK

    Żywienie opracowane z myślą o pacjentach onkologicznych

    Diety doustne są niezwykle pomocne w sytuacji, gdy pacjenci nie są w stanie zapewnić sobie z normalnie przyjmowaną dietą odpowiedniej podaży energii oraz utrzymać swojej masy ciała. Diety doustne stanowią skoncentrowane źródło substancji odżywczych w formie płynnej. Mogą być stosowane jako uzupełnienie regularnej diety w przypadku niewystarczającego spożycia składników odżywczych oraz w stanach niedożywienia. Są szczególnie polecane tym, którzy między posiłkami chętniej sięgają po napój, a nie przekąskę. Diety doustne to produkty wysokoenergetyczne, które pozwalają utrzymać odpowiednią masę ciała oraz ułatwiają przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów i składników mineralnych. Supportan DRINK to produkt dedykowany pacjentom onkologicznym, odpowiadający na ich zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz zapobiegający utracie masy ciała. Supportan DRINK powinien być stosowany pod nadzorem lekarza.

    więcej o “Supportan DRINK” »