Aktualności

Bądź na bieżąco!

  • 20 Maj
    Supportan DRINK

    Żywienie opracowane z myślą o pacjentach onkologicznych

    Diety doustne są niezwykle pomocne w sytuacji, gdy pacjenci nie są w stanie zapewnić sobie z normalnie przyjmowaną dietą odpowiedniej podaży energii oraz utrzymać swojej masy ciała. Diety doustne stanowią skoncentrowane źródło substancji odżywczych w formie płynnej. Mogą być stosowane jako uzupełnienie regularnej diety w przypadku niewystarczającego spożycia składników odżywczych oraz w stanach niedożywienia. Są szczególnie polecane tym, którzy między posiłkami chętniej sięgają po napój, a nie przekąskę. Diety doustne to produkty wysokoenergetyczne, które pozwalają utrzymać odpowiednią masę ciała oraz ułatwiają przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów i składników mineralnych. Supportan DRINK to produkt dedykowany pacjentom onkologicznym, odpowiadający na ich zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz zapobiegający utracie masy ciała. Supportan DRINK powinien być stosowany pod nadzorem lekarza.

    więcej o “Supportan DRINK” »

  • 14 Maj
    Dlaczego pacjenci onkologiczni tracą masę ciała mimo tego, że spożywają posiłki doustne?

    Jest wiele przyczyn tego niepożądanego i szkodliwego zjawiska. Najważniejsze to:

    • brak apetytu, depresja, ból, głodzenie przed procedurami medycznymi, objawy uboczne i powikłania terapii, które mogą doprowadzić do deficytu substancji odżywczych,
    • zwiększone potrzeby żywieniowe pacjentów z chorobą nowotworową, które nie są pokrywane poprzez standardową dietę,
    • zespół wyniszczenia nowotworowego występujący u pacjentów w trakcie leczenia paliatywnego.

    więcej o “Dlaczego pacjenci onkologiczni tracą masę ciała mimo tego, że spożywają posiłki doustne?” »

  • 06 Maj
    Jak zwiększyć wartość odżywczą przyjmowanych pokarmów?

    Zalecenia ogólne:

    • zwiększ liczbę posiłków, wprowadzając posiłki dodatkowe –dobrze, jeśli będą to Twoje ulubione produkty,
    • podjadaj między posiłkami, wybieraj zwłaszcza wysokokaloryczne przekąski,
    • zachowuj zbilansowany jadłospis, ze wszystkimi niezbędnymi składnikami odżywczymi,
    • dbaj o możliwy wysiłek fizyczny i umysłowy: pomoże to poprawić apetyt,
    • jedz powoli, dokładnie przeżuwając,
    • zadbaj o miłą atmosferę podczas posiłku, tak aby jedzenie było przyjemnością a nie przymusem,
    • jeśli masz dolegliwości bólowe, nudności, wymioty, biegunkę zgłoś się do lekarza, opanowanie tych dolegliwości poprawi apetyt, trawienie i przyswajanie pokarmu.

    więcej o “Jak zwiększyć wartość odżywczą przyjmowanych pokarmów?” »

  • 24 Kwiecień
    Kiedy należy stosować doustne żywienie medyczne?

    Ciężkie choroby wyniszczają organizm człowieka, często łączą się też z mniejszym łaknieniem i z zaburzoną pracą układu pokarmowego, przez co poszczególne narządy otrzymują mniej składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Wówczas warto rozważyć rozwiązanie, jakim jest medyczne żywienie doustne. Czym właściwie jest doustne żywienie medyczne i kiedy warto je stosować? Na te pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

    więcej o “Kiedy należy stosować doustne żywienie medyczne?” »

  • 21 Kwiecień
    Żywienie medyczne w chorobie nowotworowej

    Osoba chora na nowotwór często jest osłabiona, ma brak apetytu, często też spotyka się z opiniami, że „raka można zagłodzić”. Tymczasem lekarze wskazują na prawidłowe żywienie jako jeden z warunków szybkiego powrotu do zdrowia chorego.

    więcej o “Żywienie medyczne w chorobie nowotworowej” »

  • 20 Kwiecień
    Posiłki w walce z chorobą – dlaczego odpowiednie żywienie ma znaczenie?

    Obalamy mit, że chorobę można zagłodzić! Zażywanie leków, brak apetytu czy wymioty pozbawiają pacjenta odpowiednich składników odżywczych i osłabiają organizm. Aby wygrać z chorobą trzeba jeść. Jakie produkty włączyć do diety i jak przekonać chorego do jedzenia?

    więcej o “Posiłki w walce z chorobą – dlaczego odpowiednie żywienie ma znaczenie?” »

  • 19 Kwiecień
    Dieta w Chorobie Onkologicznej

    Osoby chore na schorzenia onkologiczne wymagają specjalnego podejścia i troski w każdym aspekcie życia. Jednym z niezwykle ważnych aspektów codziennego życia jest nasza dieta – a dieta pacjenta chorego na nowotwory wymaga od nas szczególnej troski i zadbania o najwyższą jakość pokarmu.

    więcej o “Dieta w Chorobie Onkologicznej” »

  • 18 Kwiecień
    Czym jest żywienie medyczne?

    Odpowiednie odżywianie w czasie choroby jest niezbędne do poprawienia stanu zdrowia. Tymczasem nawet w rozwiniętych krajach Unii Europejskiej co czwarty pacjent trafia na hospitalizację z niedożywieniem. U prawie 20% pacjentów cierpiących na nowotwory zgon następuje z powodu osłabienia organizmu, na skutek niedostarczenia odpowiednich składników odżywczych. Nadzieją dla pacjentów jest żywienie medyczne. więcej o “Czym jest żywienie medyczne?” »

  • 10 Kwiecień
    Żywienie pacjenta jako ważny element przygotowania do operacji

    Operacja to dla pacjenta ogromny stres. Istotną kwestią jest, aby został on do tego należycie przygotowany pod wszystkimi względami, bo to kondycja naszego organizmu będzie miała znaczący wpływ na późniejszy proces regeneracji. Dlatego tak ważny stał się w medycynie termin żywienia przedoperacyjnego (zamiennie nazywany również żywieniem okołooperacyjnym). W jaki sposób ma to przygotować pacjenta do operacji i leczenia? I jakie postępowanie powinno zostać wdrożone? więcej o “Żywienie pacjenta jako ważny element przygotowania do operacji” »

  • 07 Kwiecień
    Zaburzenie połykania w chorobach neurologicznych

    Dysfagia to zaburzenia połykania występujące nie tylko w chorobach neurologicznych, ale także jako następstwo urazów, chorób nowotworowych czy zaburzeń psychicznych. Zaburzenia połykania uniemożliwiają bądź znacząco utrudniają przyjmowanie płynów bądź pokarmów. Mogą doprowadzić do odwodnienia bądź niedożywienia, dlatego niezwykle istotne jest jak najszybsze wprowadzenie właściwego żywienia medycznego. Dieta przemysłowa może być podawana drogą doustną, pozajelitowo bądź dojelitowo. więcej o “Zaburzenie połykania w chorobach neurologicznych” »