Aktualności

Bądź na bieżąco!

  • 03 Kwiecień
    Żywienie medyczne chorych dzieci

    Osłabione chorobą, odczuwające uboczne skutki stosowanych leków, dzieci, zwykle nie chcą bądź nie są w stanie spożywać regularnych posiłków a wraz z nimi dostarczać organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Żywienie medyczne pozwala skomponować odpowiednią dla wieku i wagi dziecka dobową dawkę białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin, soli mineralnych i pierwiastków śladowych, które wspierają proces leczenia i zapobiegają niedożywieniu, o które w przewlekłej chorobie nietrudno. Dostarczenie właściwej kompozycji składników odżywczych w chorobie jest niezwykle istotne dla samopoczucia i zdrowia pacjenta, a w przypadku dzieci prawidłowego wzrostu i rozwoju. więcej o “Żywienie medyczne chorych dzieci” »

  • 20 Luty
    Gdy osoba starsza nie chce jeść

    Niedożywienie to problem, który dotyka osób w podeszłym wieku, przede wszystkim tych przewlekle chorych. Może być ono przyczyną rozwoju dodatkowych schorzeń lub powodem wydłużenia czasu rekonwalescencji po chorobie. Powoduje pogorszenie samopoczucia oraz osłabia mięśnie i organizm. Należy niezwłocznie podjąć odpowiednie kroki odpowiednio wcześniej, aby nie dopuścić do takiej sytuacji. więcej o “Gdy osoba starsza nie chce jeść” »

  • 20 Luty
    Zasady zdrowej diety w cukrzycy

    Zdrowa dieta w codziennym życiu jest niezmiernie ważna. Jest także jednym z czynników wspomagających prawidłowe leczenie. Doskonale wiedzą o tym diabetycy, gdyż ich posiłki muszą uwzględniać zasady właściwego żywienia, do których na co dzień powinny stosować się także osoby zdrowe. więcej o “Zasady zdrowej diety w cukrzycy” »

  • 20 Luty
    Dieta przy terapii nowotworowej

    Odpowiednio skomponowana i dobrana dieta jest bardzo istotnym elementem zapewniającym właściwe funkcjonowanie organizmu. Przy chorobie nowotworowej właściwy dobór składników odżywczych jest ważnym elementem wspierającym leczenie pacjenta. Pomogą one zapobiegać spadkowi masy ciała, co wiąże się z niedożywieniem, a co za tym idzie wzmocnią układ odpornościowy pacjenta onkologicznego. więcej o “Dieta przy terapii nowotworowej” »

  • 20 Luty
    Jak prawidłowo obliczyć BMI osoby starszej

    Wskaźnik BMI (z angielskiego Body Mass Index) to współczynnik, który pozwala obliczyć, czy proporcje naszej masy ciała w stosunku do wzrostu są właściwe. Wskaźnik BMI nie mierzy zawartości tłuszczu w organizmie, jednak skutecznie pozwala stwierdzić, czy nie grozi nam otyłość, nadwaga lub niedowaga. BMI dla kobiet wylicza się tak samo jak dla mężczyzn. więcej o “Jak prawidłowo obliczyć BMI osoby starszej” »

  • 20 Luty
    Dieta dla osoby starszej, leżącej

    Przede wszystkim dieta chorego leżącego powinna być pełnowartościowa i lekkostrawna. Posiłki nie powinny być kaloryczne, chyba że u chorego pojawią się odleżyny czy choroba gorączkowa. Jadłospis powinien składać się z pięciu posiłków, w tym z dwóch przekąsek. Należy także pamiętać o zwiększeniu ilości białka oraz nabiału w diecie. Obiady powinny być gotowane na parze, bez tłuszczu. więcej o “Dieta dla osoby starszej, leżącej” »

  • 20 Luty
    Przykładowy jadłospis dla osoby starszej

    Właściwa dieta powinna być dostosowana do potrzeb każdego z nas, w zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej oraz ewentualnych chorób. Dieta zdrowego seniora nie powinna się zatem bardzo różnić od diety dorosłego człowieka. Należy jedynie uwzględnić ograniczenia wynikające z podeszłego wieku. więcej o “Przykładowy jadłospis dla osoby starszej” »

  • 13 Listopad
    Dostęp naczyniowy do żywienia pozajelitowego

    Mieszaninę odżywczą pozajelitową można podać choremu tylko dożylnie. W oddziałach szpitalnych pacjenci otrzymują ŻP do żył obwodowych (zwykle przedramienia, ręki) przez obwodową kaniulę naczyniową, wtedy, gdy planowane jest krótkotrwałe ŻP, a worek żywieniowy ma taki skład (niską osmolarność), że może być podawany do żył obwodowych.

    Większość chorych hospitalizowanych otrzymuje ŻP do żył centralnych przez centralne cewniki naczyniowe (potocznie nazywane głębokimi wkłuciami).

    W domowym żywieniu pozajelitowym, długich żywieniach szpitalnych do podaży mieszaniny odżywczej wykorzystywane są wkłucia tunelizowane typu Broviac. Rzadziej mieszaninę odżywczą podaje się przez porty naczyniowe.

    więcej o “Dostęp naczyniowy do żywienia pozajelitowego” »

  • 13 Listopad
    Powikłania żywienia pozajelitowego

    Nie ma metody leczenia, która nie jest obarczona powikłaniami. Niestety w trakcie leczenia żywieniowego, także pozajelitowego może wystąpić wiele z nich. Przestrzegając zasad i procedur personel medyczny dąży do zminimalizowania ilości powikłań.

    więcej o “Powikłania żywienia pozajelitowego” »

  • 13 Listopad
    W jakich oddziałach jest stosowane żywienie pozajelitowe?

    Pozajelitowe leczenie żywieniowe stosowane jest praktycznie we wszystkich specjalizacjach medycznych, ale są oddziały szpitalne, których pacjenci otrzymują je częściej.

    więcej o “W jakich oddziałach jest stosowane żywienie pozajelitowe?” »