Aktualności

Bądź na bieżąco!

  • 26 Czerwiec
    Wakacje z pompą

    Żeby żyć trzeba jeść i pić. Ale żeby czerpać z życia radość, poza zainteresowaniami i pracą, trzeba mieć czas na relaks i odpoczynek. Chwilowe oderwanie się od codziennych, rutynowych czynności i zmiana otoczenia, doskonale wpływa na poprawę kondycji fizycznej i psychicznej. Takie zerwanie z prozą dnia jest potrzebne szczególnie osobom, które skazane są na długotrwałe leczenie. Szczególną grupą chorych są osoby żywione dojelitowo, u których z powodu braku możliwości wystarczającego do utrzymania przy życiu odżywiania się drogą naturalną, substancje odżywcze podawane są przez zgłębnik lub przetokę odżywczą. W powszechnym przekonaniu panuje opinia, że ten sposób odżywiania wyklucza nie tylko wakacje poza miejscem zamieszkania, ale nawet krótkie wyjazdy. Tymczasem okazuje się, że przy odrobinie wysiłku i odpowiednim przygotowaniu, osoba żywiona dojelitowo może bezpiecznie wyjechać na urlop, również poza granice kraju.

    więcej o “Wakacje z pompą” »

  • 11 Luty
    Dieta dla pacjentów onkologicznych

    Choroba nowotworowa charakteryzuje się zwiększonymi procesami katabolicznymi, które polegają na rozpadzie związków złożonych na prostsze, w wyniku czego wydziela się energia. Prowadzą one do szybkiej utraty masy ciała u pacjenta. Wychudzony i osłabiony organizm nie ma siły walczyć z chorobą. Jednocześnie chory ma zwiększone zapotrzebowanie na  energię, białko i składniki odżywcze.

    więcej o “Dieta dla pacjentów onkologicznych” »

  • 25 Wrzesień
    Odpowiednie żywienie pacjentów chorych na raka to podstawa

    Co piąty pacjent chory na raka nie umiera z powodu postępu choroby, ale dlatego, że jest niedożywiony i nie wytrzymuje trudów leczenia – podkreśla doktor Stanisław Kłęk prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego w rozmowie z Margit Kossobudzką z Gazety Wyborczej.

    Dr Kłęk zwraca uwagę na to, że w leczeniu pacjentów chorych na raka lekceważy się podstawową sprawę, jaką jest odpowiednie żywienie. Wskazuje na konieczność podjęcia właściwych kroków w zależności od stanu pacjenta. Zaleca wizytę u dietetyką, aby określić potrzeby żywieniowe. Podkreśla możliwość wprowadzenia dodatkowych odżywek, natomiast w przypadku pacjentów niedożywionych bardziej inwazyjnych metod, jak żywienie poprzez sondę czy żywienie dożylne, które są refundowane przez NFZ. więcej o “Odpowiednie żywienie pacjentów chorych na raka to podstawa” »

  • 23 Wrzesień
    Ocena stanu zdrowia pacjentów w szpitali jest obowiązkowa

    Niewystarczające przyjmowanie doustne pokarmów przez czas dłuższy niż 14 dni jest związane z większym ryzykiem zgonu (Ib). Z tego powodu wskazane jest żywienie dojelitowe u chorych niedożywionych, a także u pacjentów bez oczywistych cech niedożywienia, jeżeli przewiduje się, że nie będą mogli jeść przez więcej niż 7 dni w okresie okołooperacyjnym. Żywienie dojelitowe zalecane jest również u osób, które nie mogą utrzymać dziennego spożycia pokarmów ponad 60% zalecanej normy przez czas dłuższy niż 10 dni. W takich sytuacjach należy jak najszybciej rozpocząć wsparcie żywieniowe (dojelitowe – o ile możliwe). [Wytyczne POLSPEN] więcej o “Ocena stanu zdrowia pacjentów w szpitali jest obowiązkowa” »

  • 19 Wrzesień
    Nowy serwis internetowy dla pacjentów żywionych klinicznie

    Rusza strona www.zywieniemaznaczenie.pl, która przygotowana została z myślą o pacjentach żywionych klinicznie, ich opiekunach oraz bliskich. Serwis internetowy jest źródłem wiedzy na temat żywienia doustnego, dojelitowego i pozajelitowego, a także uwarunkowań prawnych dotyczących refundacji w obszarze żywienia klinicznego.

    Portal dostarcza informacji dotyczących leczenia żywieniowego w szpitalu oraz domu oraz praktycznych porad dla opiekunów i rodzin pacjentów w zakresie pielęgnacji chorych. więcej o “Nowy serwis internetowy dla pacjentów żywionych klinicznie” »