Choroba Parkinsona – dieta, objawy, leczenie i dziedziczenie

Choroba Parkinsona – dieta, objawy, leczenie i dziedziczenie
Choroba Parkinsona to postępujące zaburzenie neurologiczne, którego pierwszymi objawami jest sztywność, spowolnienie ruchu i drżenie spoczynkowe. Symptomy te prowadzą do narastającej niesprawności, a powikłania spowodowane chorobą często okazują się śmiertelne. Co warto na temat choroby Parkinsona wiedzieć? Jakie są jej objawy i jak przebiega leczenie?

Skala

Parkinson jest jedną z najczęstszych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego. Tylko w Stanach Zjednoczonych każdego roku notuje się około 50 tys. przypadków zachorowań, a w rzeczywistości może być ich jeszcze więcej! Choroba bowiem nie zawsze diagnozowana jest w sposób prawidłowy. Szacuje się, że w USA powikłania spowodowane chorobą są czternastą na liście najczęstszych przyczyn śmierci. W Polsce na chorobę Parkinsona cierpi około 80 tys. osób.

Przyczyny choroby Parkinsona

Dokładna przyczyna choroby Parkinsona nie jest znana. Naukowcy uważają, że wywoływać mogą ją zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Powodów jej występowania może jednak być więcej, a należą do nich m.in. neuroinfekcje, stres oksydacyjny czy czynniki toksyczne (endo- i egzogenne). Na zachorowanie narażone są osoby od 50 do 60 roku życia. Zaledwie 5-10 procent wszystkich przypadków stanowią pacjenci, którzy zachorowali przed 40 rokiem życia. Na zespół Parkinsona częściej chorują mężczyźni, w szczególności rasy białej – u Afroamerykanów i Azjatów schorzenie występuje rzadziej.

Objawy choroby Parkinsona

Jakie symptomy wywołuje Parkinson? Objawy, które obserwuje się najczęściej to:

  • drżenie spoczynkowe, które nasila się pod wpływem emocji,
  • bradykinezja, a więc spowolnienie ruchowe,
  • sztywność, a więc wzmożenie napięcia mięśniowego objawiające się m.in. przygarbioną sylwetką,
  • zaburzenia równowagi, częste upadki.

Chorobie towarzyszą także inne objawy, m.in. zaburzenia mowy (która staje się słabo artykułowana, ściszona monotonna), zaburzenia poznawcze (w tym pogorszenie pamięci i spowolnienie myślenia) oraz objawy psychiczne (depresja, niepokój, zaburzenia snu, a nawet psychozy i halucynacje). Pismo chorego staje się mniejsze, bardziej „ciasne”, pojawiają się problemy z koncentracją i orientacją w czasoprzestrzeni. Mogą również wystąpić objawy skórne, m.in. łojotokowe zapalenie skóry. Z obserwacji naukowców wynika, że przed wystąpieniem typowych objawów choroby zaobserwować można inne, niepokojące sygnały, m.in. osłabienie węchu i zaparcia.

Diagnoza choroby Parkinson

Nie istnieje jeden test, który potwierdzałby chorobę Parkinsona. Diagnozę stawia się na podstawie wywiadu oraz badań fizykalnych i neurologicznych. Ponieważ podobne objawy występują również przy innych chorobach, należy przeprowadzić badania i testy, które je wykluczą.

Leczenie choroby Parkinsona

Niestety, nie istnieje jeszcze skuteczna terapia przyczynowa, która pozwoliłaby powstrzymać postęp choroby. Jak zatem leczony jest Parkinson? Leczenie to przede wszystkim kontrola i łagodzenie objawów. Kuracja objawowa pozwala pacjentowi – szczególnie w pierwszych latach choroby – zachować sprawność ruchową i samodzielność. Skuteczna w leczeniu jest głęboka stymulacja mózgu oraz leki doustne, które pomagają kontrolować fizyczne i psychiczne objawy związane z chorobą. Z czasem jednak, pomimo systematycznego stosowania i dostosowywania dawkowania, maleje ich skuteczność.

Zalecenia i dieta w chorobie Parkinsona

Odpowiednie leczenie to zbyt mało, by zminimalizować objawy i zapewnić dobre samopoczucie osobom, u których wystąpiła choroba Parkinsona. Rehabilitacja, zmiany stylu życia i dbanie o wypoczynek również są ważne! W leczeniu nie można zapominać także o prawidłowej, zdrowej diecie. W jaki sposób powinni żywić się chorzy, u których zdiagnozowana została choroba Parkinsona? Dieta, choć nie wyleczy chorego, może wpłynąć na skuteczność działania leków, samopoczucie pacjenta i utrzymanie właściwej masy ciała. Ta często stanowi poważny problem – ze względu na trudności w posługiwaniu się sztućcami oraz współwystępowania depresji, chorzy nie mają apetytutracą na wadze. Zdarzają się również inne zaburzenia pracy układu pokarmowego, m.in. zaparcia czy zbyt szybkie odczuwanie sytości. Ważne jest zatem, aby podzielić jadłospis na kilka (około 6) mniejszych posiłków i nie zapomnieć o odpowiedniej podaży wody (6-8 szklanek w ciągu dnia). Nie należy zapominać o umiarkowanej aktywności fizycznej, która usprawni perystaltykę jelit. W przypadku zaparć do codziennego menu warto wprowadzić produkty bogate w błonnik: nasiona strączkowe, surowe warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe.

Dziedziczenie

Wciąż nie są znane powody, dla których występuje Parkinson. Dziedziczenie może być jednak jedną z nich. Spośród 12 wyodrębnionych mutacji genów, które odpowiedzialne są za powstawanie choroby, tylko połowa wykryta została w rodzinach, w których na Parkinsona cierpiało kilka osób. Oznacza to, że choć istnieje spore ryzyko odziedziczenia schorzenia, możliwe jest również zachorowanie samoistne. Co więcej, nawet jeśli w rodzinie choroba Parkinsona występowała wcześniej, nie istnieje 100-procentowe ryzyko zachorowania.

Źródła:

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/137645,dieta-w-chorobie-parkinsona

https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-nerwowy/choroba-parkinsona-przyczyny-objawy-i-leczenie-parkinsona-aa-FReG-xbGd-nyXk.html

https://www.healthline.com/health/parkinsons#HomeRemedies 

Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.