Co zrobić żeby przytyć? Wskazówki i przykładowa dieta

Co zrobić żeby przytyć? Wskazówki i przykładowa dieta

Mogłoby się wydawać, że w epoce kultu szczupłej sylwetki nikt nie marzy o tym, by przytyć. Tymczasem niedowaga to nie tylko problem estetyczny, ale przede wszystkim zdrowotny. Dotyka nie tylko osoby, które uległy modzie na rozmiar XS, ale także chorych na nowotwory, zaburzenia tarczycy, zaburzenia czynności przewodu pokarmowego.

Niedowaga i niedożywienie – przyczyny i skutki

Statystyki są niepokojące, od 30 do 70% chorych cierpiących na nowotwory musi zmagać się z utratą masy ciała. W zależności od rodzaju, umiejscowienia i stopnia złośliwości guza, ubytek może być niewielki, umiarkowany lub bardzo znaczny. Często do utraty masy ciała dochodzi jeszcze przed postawieniem diagnozy. Tymczasem niedowaga u pacjentów onkologicznych ma bezpośredni wpływ na możliwość zastosowania terapii. Co do zasady nie podaje się chemii osobom niedożywionym, gdyż organizm nie będzie w stanie prawidłowo na nią odpowiedzieć. Niedowaga to utrudniona rehabilitacja i powrót do zdrowia. To także obniżenie odporności, zaburzenia pracy układu immunologicznego, zwiększona podatność na infekcje i skłonność do depresji, co znacznie utrudnia pracę z pacjentem onkologicznym. Dobrze odżywiony pacjent ma większe szanse na powrót do zdrowia, nawet jeśli statystyki nie są po jego stronie.

Przyczyny ubytku masy ciała należy upatrywać nie tylko w samym umiejscowieniu guza, ale także w utracie apetytu, oraz zaburzeniach trawienia i związanych z tym problemach z przyswajaniem składników odżywczych.

Kto musi szczególnie dbać o prawidłową masę ciała

Niedożywienie i niedowaga dotyczą nie tylko pacjentów onkologicznych. Wśród innych grup wymienia się między innymi dzieci i osoby starsze. W każdym przypadku problemy z niedowagą mogą prowadzić do chorób z powikłaniami, w skrajnych przypadkach nawet do śmierci.

Dzieci. Nie bez powodu skrupulatnie bada się przyrost wagi małego dziecka, a i starsze muszą okresowo stawiać się na bilans, podczas którego sprawdza się między innymi wagę i wzrost. W okresie intensywnego wzrostu dziecko potrzebuje kompletnej zbilansowanej diety zawierającej wszystkie składniki odżywcze. Jest to niezbędne, by prawidłowo się rozwijało, nie tylko fizycznie, ale także umysłowo. Dzieci przewlekle chore, cierpiące na alergie i nietolerancje pokarmowe są szczególną grupą małych pacjentów. W ich przypadku prawidłowa masa ciała warunkuje skuteczną walkę z chorobami.

Osoby przewlekle chore. Wieloletnie choroby i związane z nimi przyjmowanie leków wyniszczają organizm, ponadto choroba może odbierać apetyt. Dlatego chorzy muszą dbać o prawidłowe odżywianie, by mieć siłę do walki z chorobą. Grupą pacjentów zasługujących na szczególną uwagę i troskę są pacjenci z chorobami nowotworowymi. Tutaj wsparcie żywieniowe jest integralną częścią terapii. Źle odżywiony lub niedożywiony pacjent nie może być poddany chemioterapii. Ponadto dieta w tym przypadku ma za zadanie wspierać układ immunologiczny, pokrywać zwiększone zapotrzebowanie na białko i węglowodany, w końcu poprawiać jakość życia.

Osoby przygotowujące się do operacji bądź zabiegów. Każda ingerencja chirurgiczna to duży stres i obciążenie organizmu. Prawidłowe żywienie i troska o odpowiednią masę ciała to szansa na szybszy powrót do zdrowia i brak powikłań związanych z procedurami medycznymi.

Osoby starsze. W ich przypadku utrata masy ciała przekłada się bezpośrednio na obniżenie kondycji, osłabienie, a w przypadku chorób utrudnia leczenie. U osób leżących zachodzi niebezpieczeństwo powstania odleżyn. Osoby w okresie pooperacyjnym mogą zaobserwować trudności w gojeniu ran. Dobry wygląd osoby starszej może być mylący. W przypadku seniorów zachodzi ryzyko otyłości sarkopenicznej – zminimalizowania tkanki mięśniowej i pojawienia się w jej miejscu tkanki tłuszczowej. Ubytek masy mięśniowej to nie tylko spadek sił, ale także osłabienie układu immunologicznego.

Zdrowe sposoby na podniesienie kaloryczności potraw i zwiększenie masy ciała

Problem, jak przytyć zdrowo bez obciążania i tak nadwerężonego układu pokarmowego nie jest obcy osobom chorym borykającym się z niedowagą. Podstawą jest tu wysokokaloryczna, jednocześnie lekkostrawna i zdrowa dieta.

Do codziennego menu należy wprowadzić:

– produkty zawierające duże ilości tłuszczów – tłuste ryby, oliwę z oliwek,

– jaja, jogurty, śmietanę, mleko i masło,

– kasze, makarony, ziemniaki, pełnoziarniste pieczywo,

– tłuste i wysokokaloryczne owoce: awokado, winogrona, banany.

Ponadto warto przestrzegać kilku zasad:

– Posiłki powinny być spożywane codziennie o tych samych porach. Lepiej jeść mniej a częściej niż rzadziej duże porcje. Do codziennej diety powinien być wprowadzony jeden dodatkowy posiłek.

– Dozwolone, a nawet zalecane, są przekąski między posiłkami. Jednak nie powinny to być słodycze, a raczej owoce, budynie, desery na bazie nabiału.

– Dla pobudzenia apetytu warto dbać o stały dostęp do świeżego powietrza, przed posiłkiem można wyjść na krótki spacer, a jeśli stan zdrowia nie pozwala spróbować wykonać kilka prostych ćwiczeń.

– Dieta powinna być wysokobiałkowa.

– Napoje powinny być spożywane między posiłkami, a nie w ich trakcie. Pozwoli to optymalnie nawodnić organizm, jednocześnie nie da zbyt szybko uczucia sytości.

Żywienie medyczne sposobem na zwiększenie masy ciała

Diety doustne dostarczają wszystkie niezbędne składniki odżywcze, mikro i makro elementy. Są tak skomponowane, by odpowiedzieć na zapotrzebowanie określonych grup pacjentów. Skutecznie podnoszą kaloryczność dziennego menu i ułatwiają utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Frebini o smaku truskawki, banana i czekolady, to diety stworzone z myślą o najmłodszych pacjentach. Ich receptura została opracowana z myślą o pokryciu zapotrzebowania dzieci na składniki odżywcze. Tauryna, karnityna i inozytol dodatkowo wzbogacają Frebini i wspierają rozwój układu nerwowego u dzieci.

Supportan DRINK dla pacjentów onkologicznych – zawiera duże ilości białka, niezbędne do skutecznej terapii, kwasy Omega-3 z oleju rybnego poprawiające odporność dające lepszą reakcję organizmu na nierzadko agresywną terapię, argininę i glutaminę odpowiedzialne za przyspieszenie procesu gojenia ran i regeneracji organizmu, a także mające pozytywny wpływ na układ immunologiczny.

Diben DRINK stworzony z myślą o osobach borykających się z cukrzycą, mogą go spożywać już dzieci powyżej trzeciego roku życia. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, obniżoną zawartością węglowodanów, zwiększoną podażą białka i błonnika regulującego pracę jelit. Zawiera też jednonienasycone kwasy tłuszczowe wzmacniające stan naczyń krwionośnych.

Fresubin Energy DRINK – dla pacjentów przed zabiegami i operacjami chirurgicznymi. Nie zawiera błonnika, by zachować drożność jelit, co jest ważne w okresie przedoperacyjnym. Wzmacnia organizm dzięki dużej dawce witamin i składników mineralnych.;

Fresubin Protein DRINK, to wysokobiałkowa dieta dedykowana osobom starszym, często borykającym się z niedożywieniem. Duża zawartość witaminy D wzmacnia kości i odporność na infekcje. Arginina i glutamina przyspieszają proces gojenia ran i zapobiegają powstawaniu odleżyn. Produkt polecany pacjentom leżącym.

Wszystkie wymienione diety mogą być traktowane jako dodatkowy posiłek w ciągu dnia dla osób, które potrzebują zwiększenia masy ciała. Dodatkowe 300 kcal dziennie w dłuższym czasie pozwoli odbudować utraconą tkankę mięśniową. Jednocześnie taki posiłek dostarcza organizmowi tylko tego, co naprawdę niezbędne.