Dieta antynowotworowa – lista produktów, które pomogą w walce z rakiem

Coraz więcej mówi się o znaczeniu zbilansowanej diety dla naszego zdrowia. Jak się okazuje, w wielu przypadkach dobrze dobrane, zbilansowane składniki odżywcze wspomagają organizm w walce z różnorodnymi infekcjami i chorobami. Przy dobrze dobranej diecie, bogatej w cenne składniki odżywcze zmniejsza się również ryzyko zachorowania na szereg groźnych chorób, w tym nowotwory. Jaka powinna być dieta antynowotworowa – co jeść, aby zminimalizować ryzyko zachorowania na raka? Jakich produktów unikać?

Czy można całkowicie wyeliminować ryzyko zachorowania na raka samą dietą?

Sama dieta nie wystarczy, aby całkowicie wyeliminować ryzyko możliwości zachorowania na nowotwory, gdyż ta choroba zależy od wielu czynników, również od genów oraz prowadzonego na co dzień trybu życia. Warto jednak podkreślić, że stosując odpowiednią dietę, można zminimalizować ryzyko choroby o ponad 30%. Co istotne, dieta antynowotworowa nie wymaga żadnych drastycznych zmian w naszym jadłospisie. Jeżeli na co dzień trzymamy się zasad zdrowego żywienia i zaleceń Instytutu Żywienia i Żywności przedstawionych w tak zwanej Piramidzie Żywieniowej, nie musimy zbytnio modyfikować jadłospisu. Codzienna dieta powinna być przede wszystkim różnorodna i bazować na różnorodnych, świeżych i nieprzetworzonych produktach spożywczych, które będą bogatym źródłem przeciwutleniaczy.

Co jest najważniejsze dla diety antynowotworowej?

Dieta powinna być skomponowana tak, aby była możliwa do utrzymania prawidłowa masa ciała. W tym celu zawsze można skonsultować się z dietetykiem, który pomoże określić prawidłowe dla naszego wzrostu BMI oraz dietę pozwalającą na utrzymanie zdrowej wagi. W czasie konsultacji dietetycznych warto poprosić również o poradę dotyczącą zdrowego odżywiania się z ukierunkowaniem na produkty dobre dla diety antynowotworowej.

Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest o tyle ważne, że jak pokazują badania, otyłość może zwiększyć ryzyko zachorowania na wybrane nowotwory, w tym raka piersi, jelita grubego i nerek.

Należy też unikać produktów wysoko przetworzonych, tak zwanych dań instant i potraw bazujących na sztucznych dodatkach smakowych, zapachowych i barwnikach, gdyż wiele z nich ma działanie sprzyjające rozwojowi chorób nowotworowych.

Jaka powinna być dieta antyrakowa?

Dieta antyrakowa powinna być różnorodna, a najlepiej różnokolorowa – chodzi o to, aby spożywać jak najwięcej warzyw i owoców w odpowiednich kolorach:

kolor zielony – owoce i warzywa w tym kolorze (np. kapusta, jarmuż, rzepa, brokuł) zwierają substancje z grupy glukozynalotów, które mogą przekształcać się w izotiocyjany i indole. Badania pokazują, że niektóre z tych związków zmniejszają ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego i płuc;

kolor czerwony – czerwone warzywa i owoce (truskawki, pomidory, żurawina, czerwone odmiany fasoli i kapusty, buraki) zawdzięczają swój kolor wysokiej zawartości likopenów, czyli antyoksydantów z rodziny karotenoidów. Substancje te zmniejszają między innymi ryzyko zachorowania na raka prostaty aż o 30%, w związku z czym dieta bogata w likopen polecana jest szczególnie dla mężczyzn;

kolor niebieski/fioletowy – to wynik wysokiej zawartości antocyjanów i fenoli. Te substancje znajdują się między innymi w suszonych śliwkach, rodzynkach, czerwonych winogronach, borówkach, jeżynach i owocach czarnego bzu. Są to silne antyoksydanty, które neutralizują działania wolnych rodników. Co ciekawe, antocyjany chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV;

kolor pomarańczowy – występuje w owocach i warzywach bogatych w karotenoidy (pataty, dynia, marchew, mango, brzoskwinie). Substancje te to silne antyoksydanty zwiększające odporność organizmu i minimalizujące ryzyko wystąpienia chorób jamy ustnej, płuc, narządów rodnych;

kolor biały – czyli warzywa takie jak, czosnek, rzodkiew, soja, chrzan czy cebula, które zawierają w sobie fitoestrogeny i substancje nazywane naturalnymi antybiotykami. Polecane są szczególnie w profilaktyce raka piersi i raka prostaty. Wspomagają również profilaktykę chorób układu pokarmowego. Zawierają w sobie także saponiny i genisteiny. Badania wskazują, że włączenie tych warzyw do diety zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka aż o 30-40%. Najlepszym sprzymierzeńcem w diecie antyrakowej jest tutaj czosnek, który zawiera ponad 200 substancji wspomagających profilaktykę tej choroby.

Dietę antynowotworową warto wzbogacić również o produkty bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, które znajdują się między innymi w olejach roślinnych (w tym oleju słonecznikowym, oliwie z oliwek, oleju kukurydzianym, lnianym i rzepakowym), w orzechach włoskich, tłustych rybach morskich, owocach morza i tranie. Szczególnie cenne dla zdrowia są kwasy omega-3. Włączając oleje do swojej diety, warto zwrócić uwagę, które można stosować na gorąco np. do smażenia czy pieczenia, a które na zimno (np. olej lniany). Jest to bardzo ważne, gdyż oleje do stosowania na zimno w czasie podgrzewania mogą stracić swoje właściwości, a nawet mieć działanie toksyczne dla organizmu. Dotyczy to przede wszystkim olejów tłoczonych na zimno.