Dieta dla osoby starszej, leżącej

Przede wszystkim dieta chorego leżącego powinna być pełnowartościowa i lekkostrawna. Posiłki nie powinny być kaloryczne, chyba że u chorego pojawią się odleżyny czy choroba gorączkowa. Jadłospis powinien składać się z pięciu posiłków, w tym z dwóch przekąsek. Należy także pamiętać o zwiększeniu ilości białka oraz nabiału w diecie. Obiady powinny być gotowane na parze, bez tłuszczu.

W diecie osoby starszej, leżącej powinien znaleźć się wapń ora duża ilość potraw zawierająca witaminę D (to z jej pomocą wapń zostaje wchłaniany przez organizm). Znajdziemy ją w takich produktach jak jaja, masło, wątroba, ryby, tran. Ponad to, posiłki powinny zawierać chude przetwory mleczne, oleje roślinne, produkty pełnoziarniste oraz kasze. Wzrasta także zapotrzebowanie na foliany, cynk, magnez i witaminę D3. Z upływem czasu zmniejsza się ilość enzymów trawiennych i dlatego powinno się wyłączyć z diety produkty ciężkostrawne,
np. rośliny strączkowe (fasola), ich nasiona oraz tłuste i smażone dania.

Co jeśli pojawią się zaparcia? Są one bardzo częstą dolegliwością ludzi w podeszłym wieku, osób mało aktywnych lub leżących. Należy zwrócić uwagę na zawartość w diecie wspomnianego już błonnika. Doskonałym rozwiązaniem między posiłkami jest podawanie Energy Drinka, w tym wypadku Fresubin Protein. Uzupełni on niedobory białka
i aminokwasów – w tym argininy i glutaminy, które pomagają zapobiegać powstawaniu odleżyn i trudno gojących się ran. W razie potrzeby można też choremu masować brzuch (poczynając od prawego dołu biodrowego, zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

 

O czym należy pamiętać?

- odpowiednia ilość witamin antyoksydacyjnych: C, A i E,

- odpowiednia ilość spożycia cynku i krzemu,

- posiłki wysokobłonnikowe, należy podawać produkty pełnoziarniste, ryże, kasze, owoce, warzywa,

- dieta powinna być lekkostrawna (bez tłustych, smażonych i wzdymających potraw), zaś bogata kwasy tłuszczowe,

- odpowiednia ilość białka- minimum 1,3 g/ kg masy ciała. Doskonałym rozwiązaniem jest podawanie koktajlu wysokobiałkowego czyli np. Fresubin Protein, który jest bogaty w białko w tym aminokwasy argininę i glutaminę oraz wysokiej jakości węglowodany i tłuszcze,

- w przypadku, gdy chory nie wychodzi z domu, należy włączyć suplementację witaminy D, ale tylko pod kontrolą lekarza.