Dieta dla pacjentów onkologicznych

Choroba nowotworowa charakteryzuje się zwiększonymi procesami katabolicznymi, które polegają na rozpadzie związków złożonych na prostsze, w wyniku czego wydziela się energia. Prowadzą one do szybkiej utraty masy ciała u pacjenta. Wychudzony i osłabiony organizm nie ma siły walczyć z chorobą. Jednocześnie chory ma zwiększone zapotrzebowanie na  energię, białko i składniki odżywcze.

jaDieta pacjenta z nowotworem powinna umożliwiać utrzymanie lub uzyskanie prawidłowej masy ciała. Najważniejsze jest dostarczenie odpowiedniej ilości energii, białka pełnowartościowego, węglowodanów, tłuszczów, witamin, składników mineralnych. Bardzo ważna w diecie pacjenta onkologicznego jest podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-3,  bowiem pozytywnie wpływają one na zmniejszenie stanu zapalnego oraz spowolnienie procesów nowotworowych. Należy zadbać o dietę, aby była lekkostrawna, a jej konsystencja -dostosowana do stanu pacjenta. Zaleca się, aby posiłki nie były ani zbyt gorące, ani zbyt zimne. Ważne, aby  były spożywane często, ale w małych objętościach.

Dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych w czasie choroby nowotworowej bywa niekiedy dużym problemem ze względu na występowanie u chorych różnego rodzaju dolegliwości. U pacjentów onkologicznych występują  np.: wymioty, mdłości, biegunki, trudności w połykaniu, zapalenia jamy ustnej czy też utrata apetytu, która często spowodowana jest zaburzeniami odczuwania smaku i zapachu oraz lekami. Dodatkowym problemem powodującym niedożywienie u pacjenta są zaburzenia trawienia oraz wchłaniania.

W takich przypadkach doskonałą alternatywą jest zastosowanie obok doustnej suplementacji także diety przemysłowej lub – jeśli pacjent nie jest w stanie spożywać pokarmów drogą naturalną – żywienia dojelitowego (enteralnego) lub pozajelitowego (parenteralnego).

Diety przemysłowe są wysokowartościowymi produktami, o ściśle określonym składzie, zawierającymi odpowiednie ilości energii, białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin oraz składników mineralnych.

Dla pacjentów onkologicznych firma Fresenius Kabi Polska posiada w ofercie dietę SUPPORTAN DRINK idealnie dostosowaną do potrzeb pacjentów z chorobami nowotworowymi, pacjentów podczas radio- lub chemioterapii.

088-0002

SUPPORTAN DRINK jest to dieta specjalistyczna wysokoenergetyczna 150kcal/100ml, bogata w:

  • pełnowartościowe białko (ważne w odbudowie zniszczonych tkanek),
  • kwasy tłuszczowe Omega-3 ( pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych, wspomagają układ odpornościowy poprzez stymulację działania białych krwinek atakujących bakterie),
  • błonnik pokarmowy (odgrywa on ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, w rozwoju korzystnych bakterii jelitowych – rola prebiotyczna, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów),
  • antyoksydanty ( związki chemiczne hamujące reakcje utleniania w organizmie, spowalniają procesy starzenia, chronią przed nowotworami),
  • selen (wzmacnia układ odpornościowy).

SUPPORTAN DRINK zapewnia prawidłowe odżywianie, co może zminimalizować efekty uboczne samej choroby, jak również wspomagać leczenie.

Joanna Grygiel, Dietetyk