Dieta osoby cierpiącej na Alzheimera

Dieta osoby cierpiącej na Alzheimera

Obecnie choroba Alzheimera jest jednym z najczęstszych schodzeń neurodegeneracyjnych. Postępuje wraz z wiekiem, a u pacjentów zaobserwować można takie objawy, jak zanik pamięci czy zaburzenia świadomości. Jaką role gra dieta u chorego na Alzheimera? Co warto wiedzieć na temat samej choroby?

Choroba Alzheimera – przyczyny

Alzheimer to choroba spowodowana nieprawidłowościami w układzie nerwowym, które powodują otępienie umysłowe. Najczęściej na Alzheimera zapadają osoby, które ukończyły 65. rok życia. Z racji tego, że na dolegliwość tę cierpią przeważnie osoby starsze, jako jeden z podstawowych objawów podaje się mniejszą sprawność umysłową. Alzheimer to choroba postępująca i powodująca poważne uszkodzenia w korze mózgowej, a co za tym idzie – problemy z pamięcią, kojarzeniem, mową oraz myśleniem. Choroba Alzheimera rozwija się powoli, a w swoim ostatecznym stadium prowadzi do zaniku mózgu – wskazuje na to badanie tomografii komputerowej oraz rezonans magnetyczny. Chociaż lekarze wciąż jeszcze nie znają dokładnej przyczyny powstawania schorzenia, istnieje kilka, potwierdzonych predyspozycji genetycznych. Zwiększone prawdopodobieństwo zachorowania na Alzheimera stanowią takie czynniki, jak:

  • wiek (osoby starsze);
  • płeć (kobiety znajdują się w grupie większego ryzyka);
  • genetyka (występowanie choroby w rodzinie);
  • cukrzyca;
  • wykształcenie (osoby z niskim wykształceniem);
  • mutacje genów.

Alzheimer – objawy

Podstawowymi objawami Alzheimera są: zaburzenie pamięci oraz spadek ogólnej aktywności psychicznej. Wraz z poziomem zaawansowania choroby pogłębiają się problemy związane ze zwyrodnieniem komórek odpowiedzialnych za pamięć i orientację. Na początku zauważa się u chorego jedynie niewielkie zaniki pamięci, które można niwelować ćwiczeniami – zapisywaniem informacji, tworzeniem notatek, wykonywania rutynowych, powtarzalnych czynności. W późniejszych etapach dołączają do nich zaburzenia związane z orientacją w czasie i przestrzeni. To wszystko staje się dla chorego bardzo męczące w życiu codziennym i w konsekwencji prowadzi do zaburzeń psychicznych: zmian nastroju, niechęci do podejmowania jakichkolwiek aktywności i apatii. Otoczenie widzi chorego jako osobę roztargnioną, dezorientowaną, przygnębioną, depresyjną. Chorzy na Alzheimera powinni przebywać pod stałą opieką lekarzy specjalistów, przede wszystkim neurologa i geriatry. Pierwsze oznaki schorzenia najczęściej zauważane są przez rodzinę. Jeden z jej członków powinien udać się z chorym do specjalisty, aby poinformować go o faktycznym stanie pacjenta i opowiedzieć, jak ten radzi sobie w życiu codziennym. Taki wywiad jest niezbędny do postawianie prawidłowej diagnozy. W trakcie wizyty wykonuje się również test na Alzheimera – lekarz zadaje pacjentowi 10 pytań i na podstawie udzielanych przez niego odpowiedzi ustala stan.

Alzheimer – dieta w chorobie

Obecne badania potwierdzają pozytywne działanie diety śródziemnomorskiej na zahamowanie rozwoju choroby Alzheimera. Dieta ta charakteryzuje się dużą ilością błonnika, antyoksydantów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących od ryb, witamin, tłuszczy roślinnych oraz niską zawartością tłuszczy zwierzęcych. Poprzez bogactwo tych wszystkich składników dieta ta dostarcza organizmowi wielu substancji, które odżywiają komórki nerwowe, a co za tym idzie, mózg. W przypadku choroby unikać powinno się produktów zawierających tłuszcze zwierzęce takich tak: tłuste wędliny, mięso, boczek, sery, mleko, masło, olej palmowy oraz kokosowy. Wszystkie te artykuły zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, które podnoszą poziom cholesterolu, działają wspierająco na stany zapalne i zwiększają krzepliwość krwi, co prowadzi do rozwoju miażdżycy. Rezygnując z powyższych produktów warto uzupełnić dietę w odżywki medyczne. Jedną z nich jest Fresubin Protein. Jest to preparat, który zawiera wysoką ilość białka, witaminy D oraz posiada bardzo dobry profil lipidowy o odpowiedniej zawartości omega-3 i omega-6, które pochodzą z oleju roślinnego. Kolejnym suplementem jest Fresubin Supportan, który zawiera wysoką ilość białka, kompletną pod względem odżywczym – wysoką zawartość witaminy D, omega-3, DPA i DHA – pochodzące z oleju roślinnego oraz błonnik, który wspomaga pracę jelit.

Naukowcy z Rusch University Medical Center w Chicago opracowali dietę specjalnie dla osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Składa się ona z 10 grup produktów zawierających wysokie stężenie witamin, substancji odżywczych, minerałów i tłuszczy:

  • Grupa pierwsza: duża ilości warzyw zielonych np.: szpinaku, sałat, brokułów, jarmużu- spożywanych przynajmniej 2 razy w tygodniu;
  • Grupa druga: reszta warzyw.
  • Grupa trzecia: migdały i orzechy – spożywane 5 razy w tygodniu;
  • Grupa czwarta: owoce jagodowe np. truskawki – spożywane 2 razy w tygodniu;
  • Grupa piąta: fasola biała lub czerwona- spożywana trzy razy w tygodniu;
  • Grupa szósta: produkty pełnoziarniste – spożywane codziennie, przynajmniej w trzech posiłkach;
  • Grupa siódma: ryby – spożywane minimum raz w tygodniu;
  • Grupa ósma: drób – spożywany dwa razy w tygodniu;
  • Grupa dziewiąta: olej, oliwa, tłuszcze;
  • Grupa dziesiąta: kieliszek czerwonego wina – spożywany raz w tygodniu.

Idealnie zbilansowane składniki – tak można określić dietę MIND. Warto ponadto wiedzieć, że ma ogromne, udowodnione znaczenie dla funkcjonowania organizmu chorego na Alzheimera, ponieważ odpowiednie odżywanie pozytywnie wpływa na pracę mózgu oraz układu sercowo-naczyniowego.