Dieta po cholecystektomii

Dieta po cholecystektomii

Cholecystektomia to usunięcie pęcherzyka żółciowego. Zabieg wykonuje się chirurgicznie, przy powikłaniach stanów zapalnych dróg żółciowych lub przy zaawansowanej kamicy woreczka. Operacja może być wykonana metodą klasycznej laparotomii lub laparoskopową. Bez względu na sposób, w jaki nastąpiło usunięcie woreczka żółciowego, każda osoba po tym zabiegu zmuszona jest do stosowania odpowiednio opracowanej diety.

Rola pęcherzyka żółciowego

Pęcherzyk żółciowy przechowuje żółć potrzebną do trawienia tłuszczów. Gdy nie pracuje prawidłowo, pojawiają się bóle górnej części brzucha, mdłości, wzdęcia, zgaga i wymioty. Objawy te zazwyczaj występują w krótkim czasie od spożycia posiłku. Oznacza to, że żółć nie została odprowadzona do dwunastnicy, w której odbywa się proces trawienia i wchłaniania tłuszczów. Żółć odpowiada też za oczyszczanie organizmu z toksyn oraz przyswajanie wielu witamin. Dlatego po zabiegu cholecystektomii konieczna jest właściwa dieta, by organizm mógł prawidłowo funkcjonować.

Dieta po cholecystektomii

Cholecystektomia klasyczna polega na chirurgicznym wycięciu woreczka żółciowego. Pacjent pozostaje po operacji około tygodnia w szpitalu i może wrócić do domu dopiero wówczas, gdy zostaje przywrócone trawienie. Konieczny zatem po zabiegu jest oszczędny tryb życia i ścisła dieta.

Cholecystektomia laparoskopowa jest znacznie mniej inwazyjna od metody klasycznej i niesie mniejsze ryzyko powikłań. Pacjent szybciej powraca do zdrowia i już dzień po zabiegu może wyjść do domu. Dieta po cholecystektomii laparoskopowej również musi być lekkostrawna. W okresie okołooperacyjnym wskazane jest przyjmowanie Fresubin Energy, zawierającego niezbędne witaminy i minerały, i dostarczającego dobrze przyswajalnej porcji energii.

Dieta lekkostrawna i niskotłuszczowa

Usunięcie woreczka żółciowego zmusza do wprowadzenia diety niskotłuszczowej i lekkostrawnej. Bezpośrednio po zabiegu wprowadzany jest odpowiedni model żywienia – tak, by organizm się do niego przystosował. W uzgodnieniu z personelem medycznym rekonwalescentowi można podać Fresubin Jucy, będący wsparciem energetycznym, dostarczającym komplet niezbędnych dla organizmu witamin i składników mineralnych. W diecie ogranicza się białko i błonnik pokarmowy, ciężkostrawne i tłuste żółte sery oraz produkty bogate w szczawiany, jak szpinak czy szczaw. Potrawy powinny być przygotowywane na parze, gotowane lub duszone lecz bez obsmażania na gorącym tłuszczu. Zupy na bazie wywarów warzywnych lub drobiowych mogą być lekko zaprawiane mąką i mlekiem. Posiłki powinny być spożywane w regularnych odstępach, w 5 porcjach dziennie i umiarkowanej temperaturze.

Produkty wykluczone z diety

Z jadłospisu wykluczyć należy kawę, herbatę czarną, napoje gazowane, słodzone, sery topione, pikantne przyprawy, ciężkostrawne tłuszcze. Zabroniona jest jest tłusta wieprzowina – boczek, smalec, słonina, ale też produkty nabiałowe, jak śmietana czy majonez. Rezygnuje się z żółtek jaj, pełnoziarnistego pieczywa, żywności wysoko przetworzonej, słodyczy, pokarmów wzdymających, jak: kapusta, fasola, gruszki, czosnek, czy cebula.

Produkty dozwolone w diecie

Chude mięsa, jak drób, cielęcina, królik i wędliny drobiowe to produkty, które dopuszcza dieta po cholecystektomii. Przepisy mogą uwzględniać też chude ryby, mleko i nabiał o niskiej zawartości tłuszczu. Pieczywo powinno być białe i czerstwe. Dopuszczone są do spożycia młode, soczyste warzywa, rozdrobnione i gotowane. Owoce można jeść wyłącznie dojrzałe. Należy je przed spożyciem obrać ze skórki. Można również jeść pieczone jabłka lub banany. Dietę uzupełnia się kaszą manną i ziemniakami.

Rozszerzenie diety po okresie rekonwalescencji

Około miesiąca po operacji można stopniowo wprowadzać problematyczne produkty. Musi to następować stopniowo, z zachowaniem zasad zdrowego odżywiania. Zakazane wcześniej potrawy wprowadza się pojedynczo. Jeżeli organizm źle na nie reaguje, należy odstawić je i powrócić po dłuższym czasie. Można wspomóc organizm dodatkową porcją energii i białka w postaci Fresubin Hepa. Ma on zwiększoną zawartość aminokwasów rozgałęzionych. W pełni odżywia, nie obciążając organizmu.

Dieta trwa do końca życia i konieczne jest przestrzeganie jej zasad. Regularne posiłki w niewielkich porcjach przyjmuje się pięć razy dziennie. Techniki kulinarne muszą być stosowane bez pieczenia, smażenia i grillowania na tłuszczu. Do posiłków należy używać zdrowych tłuszczy roślinnych, najlepiej w formie surowej. Dania powinny być przyrządzane z niewielką ilością soli i łagodnymi przyprawami. Żywność przetworzona, słodycze i cukier to produkty niewskazane. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa i być uzupełniony niegazowaną wodą mineralną. Po kilku miesiącach od zabiegu można odżywiać się w miarę normalnie, z zachowaniem zdrowej diety. Na stałe powinno wyeliminować się z niej jednak czarną herbatę, kawę, alkohol i tytoń. Nawet bez woreczka żółciowego, jeżeli pacjent stosuje codziennie zasady zdrowego odżywiania w praktyce, istnieje szansa, aby prowadził aktywne życie. Nieprzestrzeganie diety skutkować jednak będzie poważnymi problemami zdrowotnymi.

Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.