Dieta po operacji wyrostka robaczkowego

Dieta po operacji wyrostka robaczkowego
Wycięcie woreczka robaczkowego wymaga specjalnej diety, która wspomaga funkcje układu pokarmowego. Określony schemat dietetyczny odciąża organizm, a równocześnie dostarcza mu wszystkich potrzebnych dla zdrowia składników odżywczych.

Dieta po operacji wyrostka – 1 doba

Menu po operacji wyrostka robaczkowego w pierwszej dobie różni się od tego w kolejnych dniach. Po dobie od zabiegu chory otrzymuje niewielkie ilości płynów obojętnych. Może to być woda, napar z rumianku lub słaba herbata. Jej ilość na dobę wynosi do pół litra. Ma to na celu sprawdzenie tolerancji przewodu pokarmowego po wystąpieniu pierwszych ruchów perystaltycznych jelit. Porcja jednorazowa płynu musi być niewielka, około 20 do 60 mililitrów.

Dieta po wycięciu wyrostka – kolejne doby

Jeżeli po pierwszej dobie nie ma żadnych powikłań i przeciwwskazań, chory przechodzi na dietę kleikowo-papkową. Są to kleiki ryżowe oraz drobne kasze gotowane na wodzie. Mogą być też przygotowywane na mleku lub słabych wywarach. W drugiej dobie włączane do diety są płyny lekko słodzone. Słaba herbata może zostać podana z niewielką ilością mleka. Po pierwszym wypróżnieniu wdraża się papkowatą, lekkostrawną dietę, w której skład może wejść chudy rosół, zupa jarzynowa, zupa mleczna, rozmiękczone pieczywo pszenne. Można zjeść twarożek, przetarte warzywa, rozrzedzone soki owocowe. Powikłania, które uniemożliwiają żywienie doustne, wymagają żywienia pozajelitowego lub do przewodu pokarmowego.

Dieta po usunięciu wyrostka robaczkowego – techniki sporządzania posiłków

Dieta po operacji wyrostka robaczkowego – rekonwalescencja

Dieta lekkostrawna po operacji wyrostka zalecana jest przez okres około 3 tygodni. Ma ona na celu odciążenie układu pokarmowego i wspomożenie rekonwalescencji. Musi ona dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych dla organizmu. Menu powinno być przygotowywane odpowiednimi technikami. Nie należy wykluczać z niego całkowicie błonnika – jego niewielka ilość jest niezbędna do prawidłowej pracy jelit. Posiłki powinny być spożywane w 5 regularnie podawanych porcjach o umiarkowanej temperaturze. Niewskazane są potrawy zimne lub gorące. Posiłki nie mogą być ciężkostrawne, wzdymające, z dużą ilością błonnika lub tłuste. Nie stosuje się do nich ostrych przypraw. Należy z niej wykluczyć produkty, które działają drażniąco na układ pokarmowy. Musi jednak pokrywać zapotrzebowanie energetyczne i pokarmowe, tak, jak dla zdrowego człowieka.

Dieta po usunięciu wyrostka robaczkowego – techniki sporządzania posiłków

Dieta osoby po operacji wyrostka robaczkowego wymaga zastosowania specjalnych technik przyrządzania posiłków. Owoce i warzywa muszą zostać obrane i poddane obróbce termicznej. Mogą zostać rozdrobnione mechanicznie. Podstawą wyżywienia powinny być posiłki gotowane w wodzie lub na parze. Część potraw należy upiec bez tłuszczu. Może to być danie przyrządzone w rękawie, czy folii. Jadłospis powinien zawierać także dania spulchnione z użyciem namoczonej bułki, czy ubitej piany z białek. Żywność nie może być smażona i pieczona na tłuszczu. Oleje i masło dodaje się na surowo do już przygotowanych posiłków.

Co można jeść?

Dieta lekkostrawna po operacji wyrostka może zawierać niewielkie ilości błonnika w postaci dojrzałych owoców, drobnych kasz, młodych warzyw i pieczywa pszennego. Do jadłospisu należy wkomponować jaja gotowane na miękko, jajecznicę na parze, omlety. Chude wędliny i mięso, jak: królik, kurczak, wołowina, cielęcina powinny stanowić część diety. Podobnie jak ryby: mintaj, flądra, dorsz, pstrąg, leszcz, czy sandacz. Zalecany jest nabiał: jogurty, mleko, kefir, biały ser. Warzywa w postaci gotowanej to: dynia, szpinak, ziemniaki, marchew, buraki, fasolka szparagowa, pomidor. Można jeść sałatę, jednak w niewielkich ilościach. W postaci surowej podaje się tartą marchewkę. Oleje, masła i oliwy dodaje się do gotowych posiłków, na surowo. Na deser można zjeść kisiele, galaretki, ciasto drożdżowe, ale czerstwe. Potraw nie doprawiamy ostrymi przyprawami. Zamiast nich stosujemy anyżek, wanilię, kminek, bazylię, imbir, koperek i pietruszkę oraz sok z cytryny. Do picia zalecane są ziołowe napary, soki owocowo-warzywne słaba herbata lub kawa zbożowa z mlekiem. Napoje mogą być słodzone miodem.

Czego nie można jeść?

Całkowicie zabronione są potrawy smażone i pieczone w tłuszczu. Dania tłuste, z dużą ilością błonnika i wędzone długo zalegają w żołądku, powodując nadmierne wydzielanie soków trawiennych i wzdęcia. Dlatego wykluczmy je z diety, podobnie jak ostre przyprawy i marynaty. Rezygnujemy z używek oraz potraw wysoko przetworzonych. Lista produktów zabronionych oprócz alkoholu, naturalnej kawy, napojów gazowanych zawiera także warzywa kapustne, strączkowe, cebulę, czosnek, ogórka, rzodkiewkę, pełnoziarniste pieczywa, jaja smażone i na twardo, tłuste mięsa, wędliny i ryby. Wykluczamy sery dojrzewające, grube kasze, orzechy, pestki, gruszki, śliwki, wiśnie oraz owoce suszone. Dania typu fast food, słodycze, ciasta, kakao i czekolada to także produkty, z których należy zrezygnować.

Gorączka, ostry ból w prawej, dolnej części brzucha, mdłości i wymioty – wszystkie te symptomy mogą oznaczać, że stanowi zapalnemu uległ wyrostek robaczkowy. Dieta po jego usunięciu jest bardzo ważna i należy jej bezwzględnie przestrzegać. Po 3 tygodniach można ją stopniowo wzbogacać o dodatkowe produkty. Nie zaleca się powrotu do niezdrowego sposobu odżywiania.

Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.