Dieta przy problemach z wątrobą

Wątroba jest jednym z najważniejszych organów w naszym organizmie. Jednak często zapominamy o nią dbać. Dopiero w momencie, gdy pojawiają się problemy zdrowotne, przypominamy sobie o tym, że powinniśmy lepiej układać nasz jadłospis. Niestety, kiedy pojawią się już problemy z wątrobą, trzeba zrezygnować z wielu rzeczy, które spożywa się na co dzień. Jaka powinna być zatem dieta wątrobowa? Co można jeść przy chorej wątrobie? O tym dowiesz się więcej z poniższego artykułu.

Co najbardziej szkodzi wątrobie?

Wbrew pozorom szkodliwe dla wątroby są nie tylko złe nawyki żywieniowe. Również inne zachowania mogą odbić się na jej stanie. Co istotne, stan wątroby należy kontrolować co jakiś czas, szczególnie jeśli wiemy, że nasza dieta lub zachowanie może jej zaszkodzić, gdyż wątroba nie jest unerwiona, a co za tym idzie, nie będzie boleć, gdy pojawią się problemy zdrowotne. Do zachowań, które mogą zaszkodzić wątrobie, obok nieodpowiedniej diety zalicza się przede wszystkim:

  • nadużywanie określonych leków (w tym leków przeciwzapalnych, antykoncepcyjnych czy antybiotyków);
  • obżarstwo;
  • palenie czynne i bierne;
  • spożywanie dużych ilości alkoholu;
  • wdychanie oparów związków chemicznych (np. farb, ale i środków owadobójczych);
  • intensywne odchudzanie się.

Dieta przy chorej wątrobie – co jest najważniejsze?

Wątroba może być dotknięta różnymi schorzeniami, dlatego trzeba pamiętać o tym, żeby zawsze skonsultować się z lekarzem, gdyż przy poszczególnych chorobach zalecenia mogą się nieznacznie różnić. Jednak przyjmuje się, że dieta na wątrobę powinna opierać się na następujących zasadach:

  • posiłki należy spożywać mniej obfite, za to częściej – ok. 5-6 niewielkich posiłków ciągu dnia;
  • należy wybierać lekkostrawne produkty oraz takie, które nie będą obciążały układu trawiennego;
  • należy wyeliminować z diety wszelkie produkty ciężkostrawne oraz zawierające duże ilości błonnika. Warto też unikać produktów ostrych i wzdymających;
  • konieczne jest ograniczenie spożycia tłuszczów oraz potraw smażonych;
  • zalecana obróbka żywności to gotowanie, pieczenie w folii oraz duszenie;
  • z diety należy całkowicie wykluczyć alkohol;
  • posiłki warto spożywać w spokojnej atmosferze sprzyjającej powolnemu jedzeniu. Nie należy jeść w nerwach i w pośpiechu.

Dieta wątrobowa – jak powinien wyglądać jadłospis chorego?

Jak to zostało wyżej wspomniane, dieta wątrobowa powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Warto włączyć w nią produkty, które ułatwiają trawienie i poprawiają pracę układu pokarmowego. Dlatego zaleca się stosowanie różnorodnych przypraw (za wyjątkiem tych ostrych takich jak chili czy pieprz i curry), które korzystnie wpływają na pracę wątroby. Do takich przypraw zalicza się przede wszystkim oregano, bazylię, cynamon, kminek, pietruszkę, majeranek i koper. W diecie wątrobowej powinny pojawić się „odchudzone” wersje tradycyjnych posiłków. Należy spożywać chude mleko i sery, odtłuszczone przetwory mleczne takie jak jogurty czy kefiry. Jeżeli chodzi o pieczywo, to powinno wybierać się jasne pieczywo pszenne i kukurydziane. Zamiast grubych kasz gryczanych czy pęczaku o wiele lepiej sięgnąć po biały ryż i drobne kasze np. manną.

W przypadku mięs najlepiej wybierać delikatne mięso drobiowe (pozbawione skóry), cielęcinę i chudą wołowinę. Można także spożywać mięso z królika. Wybierając wędliny, należy postawić na te produkowane z szynki i polędwicy bez widocznego tłuszczu. W przypadku ryb w diecie osoby z problemami wątrobowymi najlepiej jeść halibuta, morszczuka lina czy dorsza, a także nieco tłustsze ryby np. makrelę czy łososia, które będą przygotowane na parze lub pieczone na ruszcie.

Osoby na diecie wątrobowej powinny stosować tłuszcze roślinne – zaleca się przede wszystkim olej sojowy, oliwę z oliwek oraz olej rzepakowy. Z diety warto wyeliminować niemalże całkowicie tłuszcze zwierzęce.

Owoce i warzywa dozwolone w diecie wątrobowej to przede wszystkim jabłka, morele, maliny, porzeczki, kabaczek, dynia, buraki, szpinak, marchew i w ograniczonych ilościach zielony groszek i fasolka szparagowa. Warzywa powinny być gotowane w wodze lub przygotowywane na parze. Unikać należy z kolei warzyw kapustnych, rzodkwi, roślin strączkowych, papryki oraz cebuli, które będą drażniły układ pokarmowy, obciążały go oraz powodowały wzdęcia.

W przypadku wystąpienia problemów z wchłanianiem składników odżywczych z pożywienia warto zastanowić się nad wprowadzeniem do diety produktów spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego (np. Fresubin Hepa Drink opracowany specjalnie z myślą o osobach, które muszą być na diecie wątrobowej). Tego rodzaju produkty mogą być wprowadzone do diety jedynie po konsultacji z lekarzem prowadzącym chorego. Mogą one stanowić uzupełnienie diety lub całkowicie ją zastąpić, gdy chory ma duże niedobory składników odżywczych lub ma problemy z przyjmowaniem jedzenia. Z reguły tego rodzaju produkty mają płynną postać, co znacznie ułatwia ich przyjmowanie nawet osobom starszym, które często mają zaburzenia łaknienia i występują u nich problemy z przełykaniem pokarmów stał