Dieta przy raku trzustki

Rak trzustki to choroba, która zazwyczaj dotyka osoby po 60. roku życia. Z reguły wykrywana jest dość późno ze względu na to, że nie daje wczesnych objawów, które mogłyby jednoznacznie wskazywać właśnie na tę chorobę. Jako główne przyczyny tej choroby wskazuje się uwarunkowania genetyczne oraz nieodpowiedni tryb życia – np. palenie papierosów, nieodpowiednią dietę. Wskazuje się również, że ten nowotwór może częściej występować u osób z nadwagą, cukrzycą oraz chorobą wrzodową czy prowadzących siedzący tryb życia. Warto tutaj pamiętać, że podobnie jak w innych chorobach nowotworowych dobrze jest trzymać odpowiednią dietę. Jaka ona powinna być? O tym przeczytasz w poniższym artykule.

Rak trzustki – dieta chorego

Dieta trzustkowa powinna być dostosowana do etapu choroby, który jest zdiagnozowany u chorego, a także do zastosowanego u niego leczenia. Jest to bardzo ważne, gdyż trzustka bierze czynny udział w procesie trawienia. Dlatego dieta osoby chorej na raka trzustki powinna przede wszystkim pozwolić na odciążenie chorego narządu. Dzięki odpowiednio dobranej diecie proces leczenia często przebiega lepiej w porównaniu do leczenia chorych, u których stosowana jest niewłaściwa dieta.

Najlepiej, jeśli dieta jest układana wraz z dietetykiem według indywidualnych potrzeb żywieniowych pacjenta. Pozwala to na zapewnienie choremu wszystkich niezbędnych składników odżywczych w jadłospisie. Warto pamiętać, że dieta powinna dostarczać odpowiednią ilość kalorii, które organizm będzie zużytkowywał na zapotrzebowanie energetyczne komórek. Istotne jest też odpowiednie zbilansowanie wszelkich składników odżywczych, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Dodatkowo należy pamiętać o tym, że dieta w chorobie nowotworowej trzustki powinna być również lekkostrawna, a co za tym idzie zawierać błonnik oraz jak najmniej tłuszczy.

Dieta trzustkowa jadłospis – co można jeść?

Przy diecie trzustkowej należy pamiętać o zasadach żywieniowych, jakie zostały opracowane dla pacjentów onkologicznych. A zatem, dieta osób chorych powinna wzmacniać organizm i jednocześnie nie obciążać układu pokarmowego. To poprawi funkcjonowanie organizmu chorego oraz może wpłynąć na proces leczenia. Im lepiej będzie funkcjonował organizm, tym lesze są rokowania na wyjście z choroby.

Przy chorobie nowotworowej trzustki zaleca się przyjmowanie niewielkich porcji pożywienia. Cały dzienny jadłospis powinien być podzielony na 5 do nawet 8 posiłków, które będą dostarczały energii i składników odżywczych. Dieta osoby chorej na raka trzustki powinna być bogata w warzywa i owoce. Należy wybierać te najbardziej lekkostrawne i ze stosunkowo dużą zawartością błonnika. Najlepiej wybierać produkty pochodzące z upraw ekologicznych. Owoce i warzywa przed podaniem należy obrać ze skórki, która często jest gorzej trawiona przez układ pokarmowy. W przypadku choroby nowotworowej trzustki szczególnie zaleca się do jadłospisu włączenie selera. Naukowcy zajmujący się tą chorobą udowadniają, że substancje zawarte w tym warzywie w tym apiganiny mogą powodować, że komórki nowotworowe stają się bardziej podatne na działanie terapii stosowanych do leczenia tej choroby. Oprócz tego w selerze znajduje się dużo luteoliny, która ma działanie przeciwzapalne.

W diecie osób chorych na raka trzustki dozwolone są również takie produkty spożywcze jak: chude, białe mięsa – szczególnie drób, chude przetwory mleczne i mleko oraz delikatne pieczywo. Chorzy mogą wykazywać brak apetytu lub jadłowstręt. W takich sytuacjach warto skontaktować się z dietetykiem i lekarzem prowadzącym, gdyż może to doprowadzić do spadku masy ciała i znacznego osłabienia organizmu. W niektórych przypadkach może okazać się konieczne uzupełnienie diety lub całkowite jej zastąpienie preparatami specjalnego przeznaczenia medycznego. Dla pacjentów na diecie trzustkowej stosownym produktem jest Fresubin Jucy Drink. Jest to beztłuszczowa dieta w postaci napoju. Produkt ten nie zawiera błonnika i glutenu, więc może być spożywany przez osoby z nietolerancją na gluten. Jest też wolny od laktozy. Produkt ma wiśniowy smak i dostarcza choremu odpowiednie wartości energetyczne i odżywcze.

Dieta trzustkowa – czego unikać?

Dieta trzustkowa, jak to zostało wyżej wspomniane, to dieta lekkostrawna i nieobciążająca układu pokarmowego. Dlatego należy w niej całkowicie wyeliminować potrawy smażone i zminimalizować ilość spożywanych tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, które zawierają nasycone kwasy tłuszczowe. Dania dla osoby z rakiem trzustki najlepiej przygotowywać na parze, gotować w wodzie lub zapiekać w folii w piekarniku (bez wcześniejszego przesmażania na patelni).

Chory powinien unikać również pełnotłustych produktów mlecznych – można je zastąpić lżejszymi jogurtami o obniżonej zawartości tłuszczu. Warto też unikać ostrych i ciężkostrawnych warzyw i owoców, a także takich, które mogą powodować wzdęcia, w tym kapusty, fasoli, grochu, kalafiora, rzodkiewki i grzybów. Potrawy powinny być doprawiane delikatnymi przyprawami i ziołami, należy unikać pieprzu czy papryki chili, gdyż te przyprawy mogą powodować podrażniania układu pokarmowego. Z diety chorego warto wyłączyć także słodycze, gdyż bardzo dużo z nich zawiera duże ilości tłuszczy, a także sztuczne substancje barwiące i aromatyzujące.

Podobnie jak w innych chorobach nowotworowych, tak i w przypadku raka trzustki należy unikać alkoholu. Chory nie powinien spożywać nawet najmniejszych jego ilości. Chodzi tutaj nie tylko wpływa na układ pokarmowy, ale możliwość reakcji ze stosowanymi lekami oraz wpływać na skuteczność prowadzonej terapii.