Dieta przy terapii nowotworowej

Odpowiednio skomponowana i dobrana dieta jest bardzo istotnym elementem zapewniającym właściwe funkcjonowanie organizmu. Przy chorobie nowotworowej właściwy dobór składników odżywczych jest ważnym elementem wspierającym leczenie pacjenta. Pomogą one zapobiegać spadkowi masy ciała, co wiąże się z niedożywieniem, a co za tym idzie wzmocnią układ odpornościowy pacjenta onkologicznego.

Zarówno osobom zdrowym, jak i chorym, wszystkie posiłki powinny dostarczać odpowiedniej ilości energii, pełnowartościowego białka, węglowodanów, wysokiej jakości tłuszczów, witamin i składników mineralnych oraz zapewniać odpowiednią ilość płynów. Czym zatem powinna różnić się dieta pacjenta onkologicznego? Warto pamiętać, że zapotrzebowanie energetyczne przy terapii nowotworowej może być aż o 20% większe. Z uwagi na wzmożoną pracę układu immunologicznego oraz intensywny proces odbudowy zniszczonych tkanek ważną rolę odgrywa pełnowartościowe białko, a ilość i rodzaj węglowodanów pozwoli zapewnić jego prawidłowy metabolizm.

Dietę przy terapii nowotworowej warto wzbogacić o wielonasyceniowe kwasy tłuszczowe omega-3. Wpływają one na zmniejszenie stanu zapalnego i spowalniają proces nowotworowy. Dostarczanie do organizmu pacjenta wraz z pożywieniem odpowiedniej ilości antyoksydantów wpływa na blokowanie wolnych rodników i neutralizowanie ich szkodliwego oddziałania. Przy takim zapotrzebowaniu organizmu warto zwrócić uwagę na dodatkowe wspomaganie diety specjalistycznym Energy Drinkiem. Powinien on wspierać zapotrzebowanie żywieniowe pacjenta onkologicznego i uzupełniać odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych w organizmie. Na naszym rynku jest to Supportan DRINK. Stosowany doustnie wzbogaci dietę w składniki wysokoenergetyczne i bogato białkowe.

Należy jednak podkreślić, iż każdy pacjent ma indywidualny tok leczenia, a zalecenia dietetyczne należy dostosować do stanu jego odżywienia i postępowania terapeutycznego. Pewne jest, że chory otrzymujący odpowiednią ilość energii oraz składników odżywczych w pokarmie, efektywniej się leczy i łatwiej regeneruje, co skraca czas terapii i poprawia rokowanie. Dlatego szczegółowe zalecenia i kontrola spożycia pokarmu powinny być jednymi z kluczowych elementów leczenia onkologicznego.

Ogólne zalecenia dietetyczne dla pacjenta onkologicznego:

- staraj się jeść od 4 do 6 posiłków dziennie,

- pamiętaj o jedzeniu warzyw i owoców (najlepiej surowych),

- przy doprawianiu posiłków korzystaj z naturalnych ziół i olejów roślinnych,

- ogranicz sól i ostre przyprawy,

- unikaj produktów przetworzonych (np. mortadela, parówki, konserwy),

- wesprzyj swoją dietę odpowiednim Energy drinkiem ,w celu zapewnienia odpowiedniej ilości witamin i składników odżywczych.