Gdy osoba starsza nie chce jeść

Niedożywienie to problem, który dotyka osób w podeszłym wieku, przede wszystkim tych przewlekle chorych. Może być ono przyczyną rozwoju dodatkowych schorzeń lub powodem wydłużenia czasu rekonwalescencji po chorobie. Powoduje pogorszenie samopoczucia oraz osłabia mięśnie i organizm. Należy niezwłocznie podjąć odpowiednie kroki odpowiednio wcześniej, aby nie dopuścić do takiej sytuacji.

Główną przyczyną niedożywienia u osób starszych jest brak łaknienia, którego przyczyną jest utrudnione przez problem z gryzieniem brak ochoty na przyjmowanie posiłków lub przez leki wpływające na obniżenie apetytu oraz zaburzające łaknienie osoby chorej. Za osoby niedożywione przyjmuje się takie, których wskaźnik BMI (masy ciała) wynosi poniżej 18,5 kg/m2. Są to również osoby, których masa ciała znacznie spadła w ciągu ostatnich trzech miesięcy.

Według skali NRS 2002 (NUTRITIONAL RISK SCORE) już lekkie niedożywienie osoby starszej może znacznie wpływać na jej zdrowie, powodując chociażby zwiększoną łamliwość kości czy wpływać na choroby przewlekłe (np. marskość wątroby czy POChP). Niedożywienie średnie ma już wpływ na pooperacyjną niewydolność nerek, wyniki chemioterapii lub udar mózgu. Natomiast niedożywienie ciężkie przyczyni się do urazów głowy oraz znacznie nasili stany chorobowe pacjenta.

Najlepszym sposobem na poprawę stanu zdrowia i leczenie niedożywienia jest odpowiednio dobrana dieta. Powinna ona pokrywać zapotrzebowanie pacjenta na energię, białko, elektrolity oraz witaminy. Pacjentom mającym problem z przyjmowaniem posiłków możemy pomóc podając specjalne, wysokoenergetyczne preparaty odżywcze – Energy Drinki. To gotowe, płynne uzupełnienie codziennej diety. Zawierają niezbędną dawkę składników odżywczych i są wygodne do podania pacjentowi (np. do wypicia przez słomkę). Jedno opakowanie – 300 ml dostarcza 300 kcal, zawiera 11,2 grama białka, jest klinicznie wolne
od laktozy oraz nie zawiera syropu glukozowego. W aptekach (do kupienia na miejscu lub przez Internet) są dostępne najczęściej w kilku smakach. Warto uzupełniać nimi dietę, zastępując gotowym preparatem jeden lub dwa posiłki dziennie.

Skutki niedożywienia, zwłaszcza u osoby w podeszłym wieku mogą być bardzo poważne. Dlatego warto zainteresować się i monitorować dietę pod kątem odpowiednich wartości i składników odżywczych. Przede wszystkim zwiększyć ilość warzyw i owoców w diecie, nabiału oraz chudego mięsa, a dodatkowo wzmocnić odpowiednim preparatem odżywczym. W przypadku pojawienia się jakichkolwiek wątpliwości powinniśmy zgłosić się z osobą straszą do odpowiedniego lekarza lub wybrać się na konsultację bez niej, tak by rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące spożywanych posiłków.