Jak wzmocnić efekty radioterapii?

Radioterapia jest bardzo często stosowaną metodą leczenia nowotworów. Charakteryzuje się dużą skutecznością, którą można jeszcze dodatkowo wzmocnić różnymi sposobami. Jednym z nich jest odpowiednia dieta.

Dieta w trakcie radioterapii

Promienie rentgenowskie stosowane w radioterapii zwalczają komórki rakowe oraz uniemożliwiają ich dalsze namnażanie się.

W radioterapii bardzo ważne jest nie tylko właściwe leczenie, ale także odpowiednie przygotowanie pacjenta. Powinien być dobrze nastawiony psychicznie oraz odpowiednio odżywiony, by jego organizm lepiej zniósł cały proces walki z nowotworem. Żywienie jest ważne także w trakcie radioterapii, jak i po niej, ponieważ ma znaczny wpływ na efekty leczenia.

Jak powinna wyglądać dieta osoby walczącej z nowotworem?

Lekarze powinni przekazywać pacjentom specjalne zalecenia żywieniowe, ponieważ dobrze odżywiony organizm lepiej radzi sobie w trudnej i czasem również długotrwałej walce z rakiem. Najważniejszą kwestią jest to, by dieta była w pełni zbilansowana i bardzo wartościowa, ponieważ tylko wtedy dostarczy do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Mocny organizm to także szansa na szybsze pokonanie przeciwnika i skrócenie czasu przebywania w szpitalu.

Niestety przyjmowanie częstych i pełnowartościowych posiłków nie zawsze jest takie proste. Osoby chore na raka zazwyczaj mają problemy z apetytem, często cierpią na nudności i wymioty, szybko osiągają uczucie nasycenia, nawet po przyjęciu bardzo małej porcji pożywienia. To wszystko sprawia, że prawidłowe odżywianie takich osób może być w praktyce bardzo trudne.

Idealna dieta dla osoby przechodzącej radioterapię

Pacjenci walczący z rakiem powinni stosować taką dietę, którą dobrze tolerują. Wskazana będzie rezygnacja z tych produktów spożywczych, które nie są przez nich dobrze trawione. Częstotliwość i wielkość posiłków też w miarę możliwości można dostosować do preferencji chorego, ale należy przy tym pamiętać, by każdej doby przyjął on odpowiednią ilość kalorii.

Bezpiecznym sposobem żywienia jest bazowanie na posiłkach lekkostrawnych, na przykład duszonych, pieczonych lub gotowanych. Ważne, by zawierały się w nich duże ilości białka, ponieważ to one są głównym budulcem naszego organizmu. Doskonały posiłek stanowią pieczone ryby i chude mięso oraz gotowane na parze warzywa. Warto sięgać też po mleko, jaja i przetwory mleczne, które również są bogate w białko.

Najlepiej będzie, jeśli dieta będzie się składać z nawet 5 posiłków o niewielkich rozmiarach. Małe objętościowo porcje łatwiej jest strawić, a jedząc często dodatkowo podkręcamy metabolizm, przez co później mamy większy apetyt. Planując skład konkretnych posiłków warto mieć na uwadze to, że codziennie trzeba zjeść około 500 g warzyw i owoców. Taka ilość nie będzie powodować dolegliwości trawiennych, a przy tym da nam gwarancję, że dostarczymy do organizmu wszystkie niezbędne składniki mineralne i witaminy. Najbardziej wartościowe są oczywiście produkty świeże, ale jeśli mamy problem z ich strawieniem, to można zdecydować się na warzywa i owoce gotowane, duszone, pieczone lub w formie zup czy musów.

Istotnym składnikiem diety osób zmagających się z nowotworem są wszelkie produkty fermentowane, jak np. jogurty, które poprawiają pracę układu trawiennego i stanowią dobre źródło białka oraz wapnia.

Codzienny rozkład posiłków powinien być ustalony tak, aby na 2 godziny przed i dwie godziny po naświetlaniach nie przyjmować żadnych pokarmów, ponieważ może to zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia nudności i wymiotów.

W diecie powinny znajdować się też zdrowe węglowodany, jak kasze, ciemne pieczywo, brązowy ryż i makaron. Równie istotne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Powinno się wypijać około 2-3 litrów dziennie. Zalecane są zdrowe napoje, jak wody mineralne, źródlane, domowych soki czy herbaty ziołowe.

Dieta – produkty zakazane

Należy unikać spożywania produktów tłustych oraz ogólnie uznawanych za niezdrowe, jak chipsy czy fast foody. Niewskazane jest także jedzenie słodyczy i picie kolorowych napojów gazowanych, które dostarczają pustych kalorii i niepotrzebnie nasycają. W przypadku niewielkiego apetytu można zwiększać kaloryczność dań, dodając do nich masło czy zmielone orzechy. Takie dodatki nie będą odczuwalne, nie obciążą układu trawiennego, a staną się dodatkowym źródłem niezbędnej energii.

Kwasy omega 3 – istotne w walce z nowotworem

Kolejnym bardzo ważnym składnikiem diety osoby walczącej z nowotworem są kwasy omega 3. Można je znaleźć przede wszystkim w rybach lub w specjalnych suplementach diety. Odpowiednia ilość kwasów w diecie zapobiega utracie masy mięśniowej, co jest częstą konsekwencją leczenia nowotworów. Spadek masy ciała stwarza zagrożenie zwiększenia uczucia zmęczenia, pogorszenia jakości życia pacjenta, a także może doprowadzić do niedożywienia organizmu.

Stosując się do wszystkich powyższych zasad, jesteśmy w stanie samodzielnie ułożyć zdrową i pełnowartościową dietę dla osoby walczącej z nowotworem. Jak widać, nie musi być ona ani droga, ani skomplikowana. Taka dieta jest wskazana również dla innych osób, które przy jej pomocy chcą wzmocnić swój organizm.