Niewydolność nerek – dieta i przykładowy jadłospis

Niewydolność nerek to poważne schorzenie, które dotyka dużą część populacji. Żywienie w chorobie nerek odgrywa kluczowe znaczenie. Prawidłowy dobór składników i podaż makro- i mikroelementów wpływają na poprawę samopoczucia i jakości życia chorującego. Sprawdź jakich produktów unikać i jak ułożyć jadłospis, by cieszyć się dobrym samopoczuciem i tryskać energią.

Niewydolność nerek to choroba cywilizacyjna

Przewlekła niewydolność nerek inaczej zwana przewlekłą chorobą nerek (PChN) aktualnie dotyka aż 4 miliony Polaków. Jest rzadko diagnozowana, często występuje w postaci utajonej. Przewlekła niewydolność nerek została uznana za chorobę cywilizacyjną i jest dużym wyzwaniem dla współczesnej medycyny.

Przewlekła choroba nerek to schorzenie, w którym nerki tracą zdolność do pełnego oczyszczania organizmu z toksyn (pozostałości procesu przemiany materii). Zwykle występuje problem z wydaleniem z organizmu nadmiaru potasu, fosforu, sodu. Przyczyną choroby są zwykle nieleczona kamica nerkowa, zakażenie dróg moczowych, ale także powikłania cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.

Dieta przy niewydolności nerek jest niezwykle istotna. Unikanie produktów, które nadmiernie obciążają nerki ma kluczowe znaczenie dla dobrego samopoczucie pacjentów. Nieprzestrzeganie diety może wywołać skutki uboczne w postaci: bólu głowy, nudności, wymiotów i ogólnego osłabienia.

dieta1

Niewydolność nerek – dieta

Ty bądź ktoś z Twoich bliskich cierpi na niewydolność nerek? Dieta przy PChN ma kluczowe znaczenie dla dobrego samopoczucie.

Dieta nerkowa opiera się głównie na zmniejszeniu podaży białka w codziennym jadłospisie. W wyniku procesu trawienia białka wydzielane są uboczne produkty przemiany materii w postaci: puryn, mocznika, kreatyniny. U osób zdrowych substancje te wydalane są z organizmu wraz z moczem. U pacjentów z niewydolnością nerek proces usuwania tych toksyn jest zaburzony, może dojść do zatrucia organizmu w wyniku zbyt wysokiego stężenia toksycznych substancji. Produkty wysokobiałkowe zawierają dużą ilość fosforu. Duża zawartość tego pierwiastka powoduje wypłukiwanie wapnia z organizmu co negatywnie wpływa na kondycję okładu kostnego, może powodować osteoporozę. Osoby z niewydolnością nerek powinny zredukować ilość spożywanego dziennie białka do maksimum 0,8 g na kilogram masy ciała.

Dieta na nerki nie zakłada rejestracyjnego ograniczenia ilości spożywanych tłuszczów. Tłuszcze powinny stanowić około 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Należy wybierać tłuszcze nienasycone – najlepiej roślinne bądź uwzględniać w posiłkach tłuste ryby. Tłuszcze w diecie są niezwykle istotne – umożliwiają wchłanianie witamin i mikroskładników z posiłków.

Głównym źródłem energii w diecie osób chorych na przewlekłą niewydolność nerek są węglowodany. Powinny stanowić około 50-60% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.Większość powinny stanowić węglowodany złożone.

U pacjentów zmagających się z przewlekłą niewydolnością nerek bardzo ważne jest zachowanie prawidłowego bilansu kalorycznego i dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych – często zdarza się, że osoby cierpiące na PChN są niedożywione. Tu z pomocą przychodzi żywienie kliniczne – doustne, dojelitowe bądź pozajelitowe. Preparaty pozwalają dostarczyć pacjentowi kompleksową mieszankę składników odżywczych, która poprawia ogólne samopoczucie chorego i wzmacnia jego siły witalne.

dieta2

Dieta na nerki – przykładowy jadłospis

Pacjenci zmagający się z przewlekłą niewydolnością nerek powinni ostrożnie przyjmować produkty z wysoką zawartością fosforu i potasu. Na kondycję nerek nie wpływa także dobrze wysoka zawartość kwasu askorbinowego (witaminy C) – warto wyeliminować z diety kiszone ogórki oraz kapustę. Bezwzględnie z diety należy wyeliminować produkty silnie przetworzone.

Produkty białkowe polecane w diecie nerkowej to: mleko, chude sery twarogowe, chude mięso, ryby, białko jaja kurzego.

Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis osoby chorej na przewlekłą niewydolność nerek. Jadłospis powinien zostać dopasowany do indywidualnego zapotrzebowania chorego na składniki odżywcze – jego wieku, wagi, płci, trybu życia.

I śniadanie

  • Pieczywo niskobiałkowe z masłem roślinnym
  • Pasta z chudego twarogu, pomidora i szczypiorku

II śniadanie

  • Pieczywo niskobiałkowe z masłem roślinnym
  • Sałatka jarzynowa (ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, jabłko, cukier, zielona pietruszka) z majonezem

Obiad

  • Zupa krupnik – miska
  • Pieczeń rzymska w folii aluminiowej, fasola szparagowa, ziemniaki, kompot

Podwieczorek

  • Mus z kaszy manny
  • Sok z czarnych jagód

Kolacja

  • Pieczywo niskobiałkowe z masłem roślinnym
  • Przecier ze śliwek
  • Kawa zbożowa z mlekiem

Codzienny jadłospis warto uzupełniać dietą doustną – specjalnymi preparatami, które zawierają kompozycję składników odżywczych dostosowanych do potrzeb osób z chorobami nerek. Dieta doustna Fresubin Renal to preparat o niskiej zawartości białka, sodu, potasu – chroni przed niedożywieniem oraz wzmacnia pacjentów niedożywionych, zmagających się z przewlekłymi chorobami nerek.