Odpowiednie żywienie pacjentów chorych na raka to podstawa

Co piąty pacjent chory na raka nie umiera z powodu postępu choroby, ale dlatego, że jest niedożywiony i nie wytrzymuje trudów leczenia – podkreśla doktor Stanisław Kłęk prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego w rozmowie z Margit Kossobudzką z Gazety Wyborczej.

Dr Kłęk zwraca uwagę na to, że w leczeniu pacjentów chorych na raka lekceważy się podstawową sprawę, jaką jest odpowiednie żywienie. Wskazuje na konieczność podjęcia właściwych kroków w zależności od stanu pacjenta. Zaleca wizytę u dietetyką, aby określić potrzeby żywieniowe. Podkreśla możliwość wprowadzenia dodatkowych odżywek, natomiast w przypadku pacjentów niedożywionych bardziej inwazyjnych metod, jak żywienie poprzez sondę czy żywienie dożylne, które są refundowane przez NFZ.

Pełną treść wywiadu z dr Kłękiem pod tytułem „Raka nie można zagłodzić” można znaleźć w internetowym wydaniu dodatku „Tylko Zdrowie” Gazety Wyborczej: www.wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,16329719,Raka_nie_mozna_zaglodzic.html

Sprawdź czy Twój podopieczny wymaga żywienia klinicznego dzięki przesiewowej ocenie zdrowia.