Zasady zdrowej diety w cukrzycy

Zdrowa dieta w codziennym życiu jest niezmiernie ważna. Jest także jednym z czynników wspomagających prawidłowe leczenie. Doskonale wiedzą o tym diabetycy, gdyż ich posiłki muszą uwzględniać zasady właściwego żywienia, do których na co dzień powinny stosować się także osoby zdrowe.

Prawidłowe żywienie ma istotne znaczenie przy leczeniu cukrzycy i poprawie ogólnego stanu zdrowia. Każdy pacjent powinien odbyć konsultację z odpowiednim lekarzem oraz otrzymać wyczerpujące informacje w zakresie prawidłowego żywienia. Ważne, aby przy odpowiednim doborze diety uwzględnione zostały indywidualne potrzeby żywieniowe pacjenta (wiek, płeć, aktywność fizyczna, warunki kulturowe i ekonomiczne). Należy pamiętać o tym, aby nie sugerować się zaleceniami danymi osobie bliskiej czy znajomym chorującym na cukrzycę. Jest to zdecydowanie kwestia indywidualna i pacjent powinien bezwzględnie stosować się do wskazówek lekarza. W przypadku, gdy chory ma problem z właściwym skomponowaniem diety lub jego plan dnia nie pozwala na zjedzenie posiłku bogatego w odpowiednie wartości odżywcze, np. podczas podróży, warto skorzystać z dodatkowego wsparcia w postaci odpowiedniego Energy Drinka. Wsparcie takim napojem skutecznie pomaga w walce o zdrowy posiłek i utrzymanie prawidłowej diety.

Chorzy na cukrzycę typu 1, bez nadwagi i otyłości, powinni unikać spożywania węglowodanów prostych, łatwo przyswajalnych oraz przestrzegać prawidłowo zbilansowanej diety. Insulinoterapia powinna być dostosowana do indywidualnego trybu życia pacjenta. Przy opracowaniu założeń diety można korzystać z systemu wymienników węglowodanowych (WW) oraz wartości indeksu glikemicznego (IG) i ładunku glikemicznego (ŁG) produktów.

Chorzy na cukrzycę typu 2, powinni szczególnie zwracać uwagę na kaloryczność swojej diety oraz zadbać o aktywność fizyczną. Całość powinna umożliwić regularny spadek masy ciała (ok. 0,5-1 kg tygodniowo). Ważne, aby dieta była dobrana tak, aby chory nie przybierał na wadze, ani nie tracił jej gwałtownie na zbyt niskokalorycznej diecie i niesystematycznym spożywaniu posiłków.

Niezależnie od typu cukrzycy, pacjenci powinni pamiętać o kilku zasadach:

- regularnych posiłkach i przestrzeganiu dziennego zapotrzebowania na kalorie,

- zwiększeniu ilości ryb w diecie ze względu na korzystne kwasy Omega-3,

- zbilansowanej diecie (pacjenci powinni pamiętać o indeksach glikemicznych, zawartości błonnika, białka, witamin, wielonasyconych kwasów tłuszczowych oraz pozostałych składnikach),

- dostarczaniu organizmowi minimum 1,5 litra wody dziennie,

- kontrolowaniu ilości spożywanych węglowodanów w całej diecie i ograniczeniu węglowodanów prostych,

- wykluczeniu alkoholu oraz słodyczy,

- stosowaniu właściwych technik kulinarnych (gotowanie w wodzie i na parze, pieczeniu lub duszeniu).

Przestrzeganie przez diabetyków tych zasad, w połączeniu z większą aktywnością fizyczną, jest szansą na zdrowsze i lepsze życie.