Podstawowe informacje

pozajelitowe

CZYM JEST ŻYWIENIE DOJELITOWE

Żywienie dojelitowe polega na podawaniu białka lub źródeł białka, energii, elektrolitów, witamin, pierwiastków śla­dowych i wody w postaci specjalnie przygotowanej diety przemysłowej przez zgłębnik (sondę, gastrostomię) do przewodu pokarmowego.

Określenie "dieta przemysłowa" jest w tym kontekście raczej mylące, ponieważ składniki pokarmowe tej żywności pochodzą z naturalnych źródeł, takich jak białka z mleka, tłuszcze z olejów roślinnych i węglowodany ze skrobi. Nazwa wiąże się z przemysłowym, farmaceutycznym wytwarzaniem tych preparatów. Diety przemysłowe są w większości zbilansowane, tzn. wszystkie składniki,  których organizm potrzebuje (białka, tłuszcze, witaminy, mikroelementy i minerały, wodę), są w nich zawarte w odpowiedniej ilości. Nie zawierają one praktycznie cholesterolu, a tłuszcze są tak dobrane, że zapobiegają chorobom układu krążenia (m. in. są to cenne kwasy tłuszczowe z oleju rybnego). Większość diet przemysłowych podawanych przez sondę zawiera również błonnik, by zapewnić zdrowe trawienie. Wybrane preparaty to diety specjalistyczne zawierające niektóre składniki odżywcze lub ich określoną część.

PRZY PONIŻSZYCH WSKAZANIACH LEKARZ MOŻE ZALECIĆ CI ŻYWIENIE DOJELITOWE:

  • niedożywienie lub niedostateczne odżywianie w następstwie urazu lub choroby
  • zaburzenia połykania
  • zwężenia górnego odcinka przewodu pokarmowego
  • rozległe oparzenia
  • zespół krótkiego jelita
  • pooperacyjne przetoki jelitowe
  • powikłania pooperacyjne
  • choroby zapalne jelit
  • okres chemio- i radioterapii
  • zaburzenia trawienia i wchłaniania
  • okres po zakończeniu żywienia pozajelitowego
  • wyniszczenie
  • długo gojące się rany
  • owrzodzenie podudzi (odleżyny)
  • psychogenne zaburzenia odżywiania (jadłowstręt)
  • choroby zakaźne (np. wyniszczenie w AIDS)

Przeciwwskazania do żywienIa dojelitowego to między innymi: 

  • niedrożność przewodu pokarmowego
  • atonia żołądka i jelit
  • ciężkie oparzenie
  • uraz wielonarządowy
  • ostre stany zapalne jamy brzusznej
  • wstrząs

Do góry