BIAŁY GŁÓD dr n. farm. Piotr Kaczmarczyk – recenzja książki

Niedożywienie znacznie zmniejsza szanse pacjentów na powrót do zdrowia, zwiększa ryzyko zakażeń, wydłuża czas hospitalizacji i rekonwalescencji, a w konsekwencji także znacznie obciąża budżet systemu ochrony zdrowia. Pozorne oszczędności na szpitalnej diecie kuchennej, czy też żywieniu klinicznym stanowią bezpośrednie zagrożenie życia pacjentów. Szacuje się, że pośrednią przyczyną nawet do 15% zgonów szpitalnych jest właśnie niedożywienie. Pacjenci niedożywieni dłużej wracają do zdrowia i są bardziej narażeni na powikłania. Poza właściwym odżywianiem, wielką szansą dla pacjentów jest leczenie żywieniowe prowadzone przez bezpośrednie dostępy do żołądka, jelit, a także w formie dożylnej.

                Książka BIAŁY GŁÓD, to ciekawa propozycja zarówno dla personelu ochrony zdrowia, studentów uczelni o profilach medycznych, jak i wszystkich zainteresowanych czytelników. Choć nie jest to podręcznik, opisano w niej podstawowe przyczyny i skutki niedożywienia, w tym niechlubnego niedożywienia szpitalnego, które rozwija się u pacjentów w trakcie hospitalizacji. Ponadto przedstawiono główne sposoby leczenia żywieniowego i korzyści jakie płyną z tej metody dla różnych grup np. pacjentów onkologicznych, geriatrycznych, cierpiących na odleżyny etc. Szczególny nacisk autor książki kładzie na wpływ niedożywienia na farmakoterapię, problem niestety bardzo często ignorowany. Opracowanie wskazuje też na, dziś niewykorzystane możliwości, jakie daje opieka farmaceutyczna i pielęgniarska we wczesnej identyfikacji i zwalczaniu niedożywienia klinicznego.

            Poza warstwą merytoryczną, książkę wyróżnia przystępny język, a także pełne empatii, i zorientowane na sytuację pacjentów nastawienie autora. Liczne przykłady, odwołania i anegdoty, sprawiają, że książkę czyta się dobrze i mimo wagi podjętej tematyki, ma ona wydźwięk zdecydowanie pozytywny.

            Niedożywienie szpitalne – czyli biały głód, Czy da się przygotować do pobytu w szpitalu?, Surwiwal szpitalny, Czy w szpitalach pracują ludzie źli i pozbawieni empatii?, Posiłki szpitalne jako forma komunikacji jeśli zaciekawiły Państwa przykładowe tytuły rozdziałów, zachęcamy do lektury BIAŁEGO GŁODU.

Dr n. farm. Piotr Kaczmarczyk

Wykładowca, publicysta, czynny zawodowo farmaceuta. Wiceprezes Rady Śląskiej Izby Aptekarskiej, członek Komisji Bioetycznej Wyższej Szkoły Medycznej w Sosnowcu, były prezes Kieleckiego Oddziału PTFarm. Pierwszy kierownik i  współorganizator pracowni żywienia pozajelitowego w Szpitalu im. S. Dudrick`a w Skawinie oraz Szpitala Nutrico w Sosnowcu, obecnie w funkcji koordynatora d.s. jakości gospodarki lekowej Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. NMP w Częstochowie. Redaktor naczelny czasopisma „Apothecarius”, członek Komitetu Naukowego magazynu Farmakoekonomika Szpitalna. Były członek Rady Programowej programu Liderów Zdrowia Fundacji im. L. Pagi oraz Rady Farmaceutów DOZ S.A. Twórca i właściciel firmy szkoleniowo-badawczej INTERMEN Piotr Kaczmarczyk.

Zainteresowania zawodowe autora obejmują głównie zagadnienia związane z jakością i bezpieczeństwem farmakoterapii, niedożywieniem klinicznym oraz opieką farmaceutyczną i komunikacją w  ochronie zdrowia. Równolegle autor realizuje projekty naukowo-szkoleniowe i publicystyczne w obszarze leku naturalnego.