>
>
Brak apetytu u osób starszych może powodować niedożywienie – nie wolno go lekceważyć!
Ostatnia aktualizacja: 2021-08-30 10:33:25

Brak apetytu u osób starszych może powodować niedożywienie – nie wolno go lekceważyć!

Osoba 65+

Spis treści

Osoby starsze są zagrożone niedożywieniem w sposób szczególny. Częstą przyczyną jest brak apetytu, któremu nierzadko towarzyszy choroba. Długotrwały brak łaknienia może prowadzić do wielu dolegliwości i stanowi zagrożenie dla osób na niego cierpiących. Jak zapobiec szkodliwym skutkom niedożywienia u starszej osoby?

Co oznacza brak apetytu u starszej osoby?

Z upływem lat zachodzą zmiany w sposobie funkcjonowania organizmu. Jedną z wypadkowych procesu starzenia są zaburzenia łaknienia. Jest to naturalne zjawisko – u osób starszych metabolizm spowalnia, przez co zmniejsza się zapotrzebowanie na kalorie.

Brak apetytu w podeszłym wieku często związany jest z nieprawidłowościami pracy układu pokarmowego i może oznaczać chorobę. Dolegliwość ta powodowana jest także brakiem uzębienia lub złym stanem psychicznym – nierzadko powodowana jest depresją. Nie należy jej lekceważyć, ponieważ długotrwały brak łaknienia może doprowadzić do niedożywienia, na którego skutki szczególnie narażone są osoby starsze.

Niedożywienie osób starszych – dlaczego może być niebezpieczne?

Niedożywienie znacząco pogarsza jakość życia człowieka. W skrajnych wypadkach doprowadza organizm do wyniszczenia, którego konsekwencją może być nawet śmierć. W wyniki braku łaknienia zmniejszona zostaje ilość przyjmowanego pożywienia, wraz z nim niezbędnych składników mineralnych i wartości odżywczych, których niedobór przyczynia się do różnego typu dolegliwości. Do najczęstszych skutków niedożywienia należą:

  • niedokrwistość – spowodowana niedoborem żelaza. Towarzyszą jej przewlekłe zmęczenie i zaburzenia koncentracji;
  • zaburzenia rytmu serca – związanie z niedoborem magnezu i potasu;
  • niedobory wapnia i witaminy D – brak tych witamin prowadzi do osteoporozy;
  • spadek odporności organizmu;
  • spadek wydolności – organizm jest bardziej podatny na zmęczenie;
  • spadek wagi – wraz z niedoborem białka spada masa mięśniowa;
  • spadek tolerancji na leki – w związku z tym trudniej się leczy choroby.

Co robić w przypadku braku apetytu u starszej osoby?

Konsekwencji braku łaknienia jest wiele. Nie należy go zatem bagatelizować. Skutkom związanym z brakiem apetytu można zapobiegać. Jednym ze sposobów jest wprowadzenie prawidłowej diety, dostosowanej do potrzeb osoby starszej. Zanim jednak zmienimy zwyczaje żywieniowe, powinniśmy skontaktować się z lekarzem w celu rozpoznania przyczyny. W przypadku wykrycia choroby konieczne będzie leczenie. Dobrze poprowadzona terapia może skutecznie wyeliminować brak łaknienia, a tym samym poprawić jakość życia. Bardzo ważne jest więc to, by w pierwszej kolejności skontaktować się z lekarzem.

Kolejnym krokiem jest zmiana nawyków żywieniowych. Istotne jest, by posiłki były pełnowartościowe i podawane w małych ilościach – 5-6 razy na dobę, mniej więcej co 2-3 godziny. Dobrze jest także poprzedzać je spacerem – krótka aktywność fizyczna na świeżym powietrzu korzystnie wpłynie na poprawę łaknienia. Zbilansowaną dietę można uzupełniać o witaminy i minerały w postaci suplementów – na rynku dostępne są specjalnie przeznaczone dla osób starszych preparaty, wspomagające dietę i poprawiające apetyt.

 

Jadłospis dla seniora, czyli prawidłowo zbilansowana dieta dla osoby w podeszłym wieku

Komponując dietę dla osoby starszej, należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Należy pamiętać o tym, by przygotowywane posiłki były:

  • lekkostrawne,
  • najlepiej, jeśli będą gotowane na wodzie bądź na parze,
  • pieczone w foli, nie smażone,
  • jak najmniej przetworzone i bez dodatków konserwantów,
  • zawsze świeże,
  • wytwarzane z sezonowych produktów.

Dieta dla seniora cierpiącego na brak apetytu powinna być bogata w różnego rodzaju witaminy i minerały – jej podstawę powinny stanowić warzywa. Dobrze jest także spożywać duże ilości ryb, przynajmniej dwa posiłki w tygodniu powinny być przygotowane na ich bazie. Najlepiej, jeśli potrawy będą dobrze doprawione. Przyprawy, takie jak liść laurowy, papryka, chrzan lub niektóre zioła, powodują zaostrzenie apetytu i sprawiają, że posiłki są chętniej spożywane.

Poniżej zestawienie zapotrzebowania najważniejszych witamin i minerałów dla osób w podeszłym wieku:

Zestawienie zapotrzebowania najważniejszych witamin i minerałów dla osób w podeszłym wieku

Witaminy Dzienne zapotrzebowanie dla kobiet Dzienne zapotrzebowanie dla mężczyzn Minerały Dzienne zapotrzebowanie dla kobiet Dzienne zapotrzebowanie dla mężczyzn
A 700 μg 900 μg Wapń 1300 mg 1300 mg
E 8 mg 10 mg Żelazo 10 mg 10 mg
D 15 μg 15 μg Magnez 320 mg 420 mg
C 75 mg 90 mg Sód 1300 mg 1300 mg
K 90 μg 120 μg Potas 4700 mg 4700 mg
B1 1,1 mg 1,3 mg Jod 150 μg 150 μg

 

Jak uzupełnić dietę dla seniora – Fresubin Energy i Fresubin Protein

Nawet dobrze zbilansowana dieta nie zawsze jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości witamin, minerałów oraz innych wartości odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Często w takich sytuacjach dobrym rozwiązaniem jest dopełnienie diety suplementami.

Na rynku dostępnych jest wiele produktów uzupełniających jadłospis osób w podeszłym wieku. Produktami zasługującymi na uwagę są dietetyczne środki spożywcze Fresubin, a konkretnie:

  • Fresubin Energy – produkt spożywczy w postaci drinka, do żywienia doustnego, dla osób zagrożonych niedożywieniem lub niedożywionych. Przeznaczony jest głównie dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na proteiny i energię. Stosowany także w przypadkach związanych z ograniczeniami w przyjmowaniu płynów.
  • Fresubin Protein – środek spożywczy w formie napoju do podawania drogą doustną. Stworzony z myślą o osobach zagrożonych niedożywieniem lub niedożywionych.

Środki spożywcze stanowią doskonałe rozwiązanie dla uzupełnienia diety osoby starszej. Napoje Fresubin są wygodne w spożyciu, wysoko energetyczne, bogate we wszelkie potrzebne dla organizmu witaminy i minerały, dzięki czemu mogą być również stosowane nie tylko jako uzupełnienie diety – są odpowiednie jako źródło pożywienia. Ważne jest, by stosować ten produkt po konsultacji z lekarzem i pod jego nadzorem.

Według specjalistów niedożywieniem zagrożone jest 30 procent osób po 65 roku życia. Jest to zatem częste zjawisko, którego nie należy lekceważyć. Bagatelizowanie braku łaknienia może być groźne w skutkach. Możemy temu zapobiegać, stosując odpowiednią dietę, której doskonałym uzupełnieniem będą napoje Fresubin.

 

Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Podziel się tym artykułem:

Udostępnij na Facebooku
Tweetnij
Udostępnij na Linkedin
Wyślij e-mail

Powiązane produkty:

frebini-energy-drink
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny

Dbaj o siebie!

Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.

Mogą Cię zainteresować:

Poznaj nasze produkty

Fresubin PRO COMPACT Drink
Fresubin PRO COMPACT Drink
Dieta wysokoenergetyczna (2,4 kcal/ml), wysokobiałkowa (14,4g białka/100ml), o wysokiej zawartości wapnia oraz witaminy D
Fresubin Plant Based Drink ze składem
Fresubin Plant Based Drink
Żywność medyczna zwierająca w 100% roślinne składniki
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny
Fresubin Protein Energy Drink ze składem
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego
supportan-drink
Supportan DRINK
Onkologia
Diben-DRINK
Diben Drink
Cukrzyca

Zapisz się do newslettera

Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.

Zgoda na przetwarzanie danych według polityki prywatności*