Obecnie cały świat zmaga się z okresem pandemii wywołanej przez wirus SARS-CoV-2. Choroba zakaźna, jaką wywołuje koronawirus – COVID-19 dotyczy całej populacji ludzi, niezależnie od wieku i płci. Przebieg zakażeń COVID-19 jest zróżnicowany, od bezobjawowego, przez łagodną chorobę układu oddechowego, po ciężkie zapalenie płuc z zespołem ostrej niewydolności oddechowej i/lub niewydolnością wielonarządową.
Do typowych objawów choroby należą: gorączka, suchy kaszel, duszność, zmęczenie, ból mięśni. W ciężkich przypadkach obserwowano odksztuszanie krwi, biegunkę, nudności i wymioty, niewydolność nerek, uszkodzenie wątroby. Mogą̨ też wystąpić́ objawy, takie jak zaburzenia węchu i smaku.
Z obecnie dostępnych danych WHO, śmiertelność́ osób z rozpoznaniem COVID-19 częściej występuje u osób w podeszłym wieku, z chorobami współistniejącymi, jak przewlekła obturacyjna choroba płuc, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, wirusowe za- palenie wątroby typu B, otyłość, choroby nowotworowe, przewlekła choroba nerek. Zakażenia koronawirusem są więc wyjątkowo niebezpieczne dla osób z obniżoną odpornością. Zapadalność i przebieg choroby w dużej mierze uzależnione są od funkcji układu immunologicznego danej osoby.
Układ odpornościowy pełni bardzo istotną rolę. Jego głównym zadaniem jest ochrona organizmu przed czynnikami zewnętrznymi, które nas nieustannie atakują. Rozwój i kształtowanie układu immunologicznego człowieka rozpoczyna się już w okresie życia płodowego i trwa przez całe dzieciństwo i okres dojrzewania. Właściwy rozwój oraz funkcja układu, jest więc uzależniona od wielu czynników, począwszy od uwarunkowań genetycznych, wieku, ogólnego stanu zdrowia (a więc współistniejących chorób i stosowanych leków), ogólnej kondycji oraz prowadzonej aktywności fizycznej, narażenia na stres, jak również sposobu odżywiania.
Pamiętajmy więc, iż niedobory składników pokarmowych związanych z niewłaściwie zbilansowaną dietą, mogą wpływać na zwiększoną podatność na zakażenia, jak również znacznie cięższy i dłuższy ich przebieg. Jest jednak dobra informacja, dzięki wprowadzeniu do codziennej diety produktów wykazujących szczególnie korzystne działanie na funkcję układu immunologicznego możemy skutecznie budować swoją odporność, zmniejszając tym samym ryzyko występowania infekcji lub też złagodzić jej objawy.
Przyjrzyjmy się zatem swojej diecie. Przede wszystkim należy wyeliminować wysokoprzetworzone produkty będące źródłem m.in. nasyconych kwasów tłuszczowych oraz rafinowanych węglowodanów, które działają prozapalnie.
Dbajmy o jakość naszego pożywienia, wybierając produkty świeże (jak najmniej przetworzone) pełnowartościowe pod względem odżywczym (zarówno w zakresie makro- jak i mikroelementów).
Na podstawie obecnych danych wiemy, iż codzienna dieta, zawierająca odpowiednie ilości pełnowartościowego białka, w tym aminokwasy: glutamina, arginina, jak również rozgałęzione aminokwasy (BCAA), kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik pokarmowy, bakterie probiotyczne, mikroskładniki, czyli witaminy m.in. D, C, E i A, cynk oraz selen, niezwykle korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Z uwagi na właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe wymienione składniki mogą przyczynić się do złagodzenia stanów zapalnych obecnych podczas zakażenia COVID-19.
Produkty, o których powinieneś pamiętać, włączając je do codziennego menu :
W tym zakresie również korzystne są fermentowane produkty mleczne jak jogurty naturalne probiotyczne, kefir.
W sytuacji ograniczonej dostępności lub nietolerancji produktów naturalnych, np. w stanie choroby, podczas pobytu w szpitalu, warto skorzystać ze zbilansowanych, pełnowartościowych produktów odżywczych, które skutecznie uzupełnią dietę w niezbędne składniki pokarmowe, zapewniając tym samym właściwe odżywienie organizmu, tak ważne w budowaniu odporności.
Fresubin Protein Energy DRINK
Dieta kompletna pod względem odżywczym, wysokoenergetyczna, bogatobiałkowa, przeznaczona do żywienia drogą doustną. Jedno opakowanie dostarcza m.in.:
Dawkowanie – ustalane w zależności od indywidualnego zapotrzebowania pacjenta.
Chcąc skutecznie wzmocnić swoją odporność, zadbaj również o codzienny wypoczynek i regenerację organizmu w ciągu nocy. Przemęczony organizm jest bardziej podatny na różnego rodzaju infekcje i zakażenia. Stwórz optymalne warunki dla zdrowego i nieprzerwanego snu, trwającego około 7 godzin/dobę. Możliwie ogranicz stres. Znajdź swój sposób na relaks i odstresowanie w ciągu dnia – uprawiaj sport i rozwijaj swoje pasje.
Dietetyk Dr n. med. Barbara Kuczyńska
Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.
Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.
Żywność specjalnego przeznaczenia należy stosować pod nadzorem lekarza.
Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.