>
>
Budowanie odporności w czasach pandemii
Ostatnia aktualizacja: 2021-08-30 11:32:46

Budowanie odporności w czasach pandemii

ImmunologiaOsoba 65+Supportan DRINK

Spis treści

Budowanie odporności w czasach pandemii

Obecnie cały świat zmaga się z okresem pandemii wywołanej przez wirus SARS-CoV-2. Choroba zakaźna, jaką wywołuje koronawirus – COVID-19 dotyczy całej populacji ludzi, niezależnie od wieku i płci. Przebieg zakażeń COVID-19 jest zróżnicowany, od bezobjawowego, przez łagodną chorobę układu oddechowego, po ciężkie zapalenie płuc z zespołem ostrej niewydolności oddechowej i/lub niewydolnością wielonarządową.

Budowanie odporności w czasach pandemii

Do typowych objawów choroby należą: gorączka, suchy kaszel, duszność, zmęczenie, ból mięśni. W ciężkich przypadkach obserwowano odksztuszanie krwi, biegunkę, nudności i wymioty, niewydolność nerek, uszkodzenie wątroby. Mogą̨ też wystąpić́ objawy, takie jak zaburzenia węchu i smaku.

Z obecnie dostępnych danych WHO, śmiertelność́ osób z rozpoznaniem COVID-19 częściej występuje u osób w podeszłym wieku, z chorobami współistniejącymi, jak przewlekła obturacyjna choroba płuc, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, wirusowe za- palenie wątroby typu B, otyłość, choroby nowotworowe, przewlekła choroba nerek. Zakażenia koronawirusem są więc wyjątkowo niebezpieczne dla osób z obniżoną odpornością. Zapadalność i przebieg choroby w dużej mierze uzależnione są od funkcji układu immunologicznego danej osoby.

Układ odpornościowy pełni bardzo istotną rolę. Jego głównym zadaniem jest ochrona organizmu przed czynnikami zewnętrznymi, które nas nieustannie atakują. Rozwój i kształtowanie układu immunologicznego człowieka rozpoczyna się już w okresie życia płodowego i trwa przez całe dzieciństwo i okres dojrzewania. Właściwy rozwój oraz funkcja układu, jest więc uzależniona od wielu czynników, począwszy od uwarunkowań genetycznych, wieku, ogólnego stanu zdrowia (a więc współistniejących chorób i stosowanych leków), ogólnej kondycji oraz prowadzonej aktywności fizycznej, narażenia na stres, jak również sposobu odżywiania.

Pamiętajmy więc, iż niedobory składników pokarmowych związanych z niewłaściwie zbilansowaną dietą, mogą wpływać na zwiększoną podatność na zakażenia, jak również znacznie cięższy i dłuższy ich przebieg. Jest jednak dobra informacja, dzięki wprowadzeniu do codziennej diety produktów wykazujących szczególnie korzystne działanie na funkcję układu immunologicznego możemy skutecznie budować swoją odporność, zmniejszając tym samym ryzyko występowania infekcji lub też złagodzić jej objawy.

Przyjrzyjmy się zatem swojej diecie. Przede wszystkim należy wyeliminować wysokoprzetworzone produkty będące źródłem m.in. nasyconych kwasów tłuszczowych oraz rafinowanych węglowodanów, które działają prozapalnie.

Dbajmy o jakość naszego pożywienia, wybierając produkty świeże (jak najmniej przetworzone) pełnowartościowe pod względem odżywczym (zarówno w zakresie makro- jak i mikroelementów).

Na podstawie obecnych danych wiemy, iż codzienna dieta, zawierająca odpowiednie ilości pełnowartościowego białka, w tym aminokwasy: glutamina, arginina, jak również rozgałęzione aminokwasy (BCAA), kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik pokarmowy, bakterie probiotyczne, mikroskładniki, czyli witaminy m.in. D, C, E i A, cynk oraz selen, niezwykle korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.  Z uwagi na właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe wymienione składniki mogą przyczynić się do złagodzenia stanów zapalnych obecnych podczas zakażenia COVID-19.

  • witaminę C znajdziesz w świeżych warzywach, takich jak: papryka, brukselka, chrzan, jarmuż, pietruszka (głównie natka), szpinak, jarmuż, kalafior i kalarepa, owocach: czarna porzeczka, owoce dzikiej róży oraz cytrusy.
  • witamina A występuje w mięsie (zwłaszcza w wątrobie), maśle, mleku, serze. Nie zapominaj o źródłach ß-karotenu: marchwi, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczawie, szczypiorku, papryce czerwonej, boćwinie, owocach, jak: morele, melony, brzoskwinie i śliwki.
  • witamina E– obfitują w nią m. in. oleje roślinne, tłuszcze rybie – tran, a więc i mięso ryb, jaja, szpinak nasiona słonecznika, zarodki pszenicy.
  • witamina D3, którą znajdziesz w rybach morskich, żółtku jaj, czy mleku. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto zadbać o jej dodatkową suplementację.
  • kwasy tłuszczowe omega-3, których źródłem są przede wszystkim ryby morskie ryby, oleje roślinne (olej lniany i rzepakowy – tłoczone na zimno), jak również orzechy i migdały.
  • probiotyki a więc korzystne kultury bakteryjne wpływające dobroczynnie na nasz mikrobiom jelitowy, oprócz suplementacji probiotyków, warto zadbać o ich naturalne źródła w codziennej diecie, w postaci fermentowanych produktów mlecznych, czy kiszonych warzyw.
  • żelazo znajdziesz w produktach pochodzenia zwierzęcego (w tej formie jest najlepiej przyswajane przez nasz organizm), jak: wątroba, nerki, jaja, mięso i przetwory mięsne, ryby oraz drób, jaja, ale także pochodzenia roślinnego: pełne ziarna zbóż, zielone warzywa (m.in. liściaste), buraki. Chcąc zapewnić lepsze wchłanianie żelaza nie zapominaj o witaminie C i jej źródłach w diecie.
  • cynk znajduje się w mięsie, mleku i jego przetworach, produktach zbożowych, nasionach strączkowych, jajach oraz orzechach.
  • źródłem selenu są głownie ryby morskie, mięso i podroby, jaja, produkty mleczne, produkty zbożowe, kiełki.

 

Produkty, o których powinieneś pamiętać, włączając je do codziennego menu :

 

  • Kiszone warzywa, jako naturalne źródła bakterii probiotycznych. Oprócz standardowych ogórków, czy kapusty możesz również kisić produkty jak buraki, kalafior, cukinię, marchew, rzepę, paprykę, a nawet cytryny.

W tym zakresie również korzystne są fermentowane produkty mleczne jak jogurty naturalne probiotyczne, kefir.

  • Czosnek i cebula – warzywa cebulowe stanowią źródło siarczków organicznych, wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. zawierają również witaminy C, A, E, witaminy z grupy B, składniki mineralne: siarkę, selen, magnez, żelazo oraz olejki eteryczne. Pamiętaj o nich każdego dnia, nawet jako niewielki dodatek do potraw.
  • Oleje roślinne (m.in. olej lniany) – warto dodawać je do gotowych potraw.
  • Kurkuma – doskonała przyprawa – zawiera kurkuminę wiązek o silnym działaniu przeciwzapalnym, doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw
  • Imbir – to kolejny produkt o silnym działaniu przeciwzapalnym. By zachować najwięcej wartości odżywczej, stosuj świeży korzeń, jako dodatek do potraw lub formie naparu lub dodany do herbaty.
  • Miód – źródło witamin i minerałów, zawiera również inhibinę, czyli substancję, która hamuje rozwój bakterii i zabija niektóre ich szczepy. Pamiętaj jednak, że wysoka temperatura powoduje, że miód traci większość swoich cennych właściwości, dlatego nie zalewaj go wrzątkiem czy gorącym mlekiem.
  • Orzechy – są źródłem korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witaminy E, a także witamin z grupy B oraz składników mineralnych, jak: fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas i cynk. Wystarczy mała garść dziennie, żeby skutecznie chronić organizm przed infekcjami.

W sytuacji ograniczonej dostępności lub nietolerancji produktów naturalnych, np. w stanie choroby, podczas pobytu w szpitalu, warto skorzystać ze zbilansowanych, pełnowartościowych produktów odżywczych, które skutecznie uzupełnią dietę w niezbędne składniki pokarmowe, zapewniając tym samym właściwe odżywienie organizmu, tak ważne w budowaniu odporności.

 

Fresubin Protein Energy DRINK

Dieta kompletna pod względem odżywczym, wysokoenergetyczna, bogatobiałkowa, przeznaczona do żywienia drogą doustną. Jedno opakowanie dostarcza m.in.:

  • 300 kcal
  • 20 gramów białka
  • argininę i glutaminę
  • niezbędne witaminy i składniki mineralne
  • jest niskosodowa
  • jest klinicznie wolna od laktozy
  • nie zawiera syropu glukozowego
  • dostępna w trzech wersjach smakowych: czekolady, poziomki i orzecha 

Dawkowanie – ustalane w zależności od indywidualnego zapotrzebowania pacjenta.

Chcąc skutecznie wzmocnić swoją odporność, zadbaj również o codzienny wypoczynek i regenerację organizmu w ciągu nocy. Przemęczony organizm jest bardziej podatny na różnego rodzaju infekcje i zakażenia. Stwórz optymalne warunki dla zdrowego i nieprzerwanego snu, trwającego około 7 godzin/dobę. Możliwie ogranicz stres. Znajdź swój sposób na relaks i odstresowanie w ciągu dnia – uprawiaj sport i rozwijaj swoje pasje.

Dietetyk Dr n. med. Barbara Kuczyńska

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Piśmiennictwo:

  • Chowdhury, M. A., Hossain, N., Kashem, M. A., Shahid, M. A., & Alam, A. (2020). Immune response in COVID-19: A review. Journal of Infection and Public Health.
  • Alexander, J., Tinkov, A., Strand, T. A., Alehagen, U., Skalny, A., & Aaseth, J. (2020). Early nutritional interventions with zinc, selenium and vitamin D for raising anti-viral resistance against progressive COVID-19. Nutrients, 12(8), 2358.
  • Iddir, M., Brito, A., Dingeo, G., Fernandez Del Campo, S. S., Samouda, H., La Frano, M. R., & Bohn, T. (2020). Strengthening the immune system and reducing inflammation and oxidative stress through diet and nutrition: considerations during the COVID-19 crisis. Nutrients, 12(6), 1562.
  • Fernández-Quintela, A., Milton-Laskibar, I., Trepiana, J., Gómez-Zorita, S., Kajarabille, N., Léniz, A., ... & Portillo, M. P. (2020). Key aspects in nutritional management of COVID-19 patients. Journal of clinical medicine, 9(8), 2589.
  • Jurek, J. M. (2020). Suplementacja podczas pandemii COVID-19. Kardiologia w Praktyce, 14(3-4), 51-59.

Podziel się tym artykułem:

Udostępnij na Facebooku
Tweetnij
Udostępnij na Linkedin
Wyślij e-mail

Powiązane produkty:

frebini-energy-drink
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny

Dbaj o siebie!

Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.

Mogą Cię zainteresować:

Poznaj nasze produkty

Fresubin Plant Based Drink ze składem
Fresubin Plant Based Drink
Żywność medyczna zwierająca w 100% roślinne składniki
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny
Fresubin Protein Energy Drink ze składem
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego
supportan-drink
Supportan DRINK
Onkologia
Diben-DRINK
Diben Drink
Cukrzyca
fresubin-2-kcal-hp
Fresubin 2 kcal HP
dojelitowy
Budowanie odporności w czasach pandemii

Zapisz się do newslettera

Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.

Zgoda na przetwarzanie danych według polityki prywatności*