Parkinson jest jedną z najczęstszych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego. Tylko w Stanach Zjednoczonych każdego roku notuje się około 50 tys. przypadków zachorowań, a w rzeczywistości może być ich jeszcze więcej! Choroba bowiem nie zawsze diagnozowana jest w sposób prawidłowy. Szacuje się, że w USA powikłania spowodowane chorobą są czternastą na liście najczęstszych przyczyn śmierci. W Polsce na chorobę Parkinsona cierpi około 80 tys. osób.
Dokładna przyczyna choroby Parkinsona nie jest znana. Naukowcy uważają, że wywoływać mogą ją zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Powodów jej występowania może jednak być więcej, a należą do nich m.in. neuroinfekcje, stres oksydacyjny czy czynniki toksyczne (endo- i egzogenne). Na zachorowanie narażone są osoby od 50 do 60 roku życia. Zaledwie 5-10 procent wszystkich przypadków stanowią pacjenci, którzy zachorowali przed 40 rokiem życia. Na zespół Parkinsona częściej chorują mężczyźni, w szczególności rasy białej – u Afroamerykanów i Azjatów schorzenie występuje rzadziej.
Jakie symptomy wywołuje Parkinson? Objawy, które obserwuje się najczęściej to:
Chorobie towarzyszą także inne objawy, m.in. zaburzenia mowy (która staje się słabo artykułowana, ściszona monotonna), zaburzenia poznawcze (w tym pogorszenie pamięci i spowolnienie myślenia) oraz objawy psychiczne (depresja, niepokój, zaburzenia snu, a nawet psychozy i halucynacje). Pismo chorego staje się mniejsze, bardziej „ciasne”, pojawiają się problemy z koncentracją i orientacją w czasoprzestrzeni. Mogą również wystąpić objawy skórne, m.in. łojotokowe zapalenie skóry. Z obserwacji naukowców wynika, że przed wystąpieniem typowych objawów choroby zaobserwować można inne, niepokojące sygnały, m.in. osłabienie węchu i zaparcia.
Nie istnieje jeden test, który potwierdzałby chorobę Parkinsona. Diagnozę stawia się na podstawie wywiadu oraz badań fizykalnych i neurologicznych. Ponieważ podobne objawy występują również przy innych chorobach, należy przeprowadzić badania i testy, które je wykluczą.
Niestety, nie istnieje jeszcze skuteczna terapia przyczynowa, która pozwoliłaby powstrzymać postęp choroby. Jak zatem leczony jest Parkinson? Leczenie to przede wszystkim kontrola i łagodzenie objawów. Kuracja objawowa pozwala pacjentowi – szczególnie w pierwszych latach choroby – zachować sprawność ruchową i samodzielność. Skuteczna w leczeniu jest głęboka stymulacja mózgu oraz leki doustne, które pomagają kontrolować fizyczne i psychiczne objawy związane z chorobą. Z czasem jednak, pomimo systematycznego stosowania i dostosowywania dawkowania, maleje ich skuteczność.
Odpowiednie leczenie to zbyt mało, by zminimalizować objawy i zapewnić dobre samopoczucie osobom, u których wystąpiła choroba Parkinsona. Rehabilitacja, zmiany stylu życia i dbanie o wypoczynek również są ważne! W leczeniu nie można zapominać także o prawidłowej, zdrowej diecie. W jaki sposób powinni żywić się chorzy, u których zdiagnozowana została choroba Parkinsona? Dieta, choć nie wyleczy chorego, może wpłynąć na skuteczność działania leków, samopoczucie pacjenta i utrzymanie właściwej masy ciała. Ta często stanowi poważny problem – ze względu na trudności w posługiwaniu się sztućcami oraz współwystępowania depresji, chorzy nie mają apetytu i tracą na wadze. Zdarzają się również inne zaburzenia pracy układu pokarmowego, m.in. zaparcia czy zbyt szybkie odczuwanie sytości. Ważne jest zatem, aby podzielić jadłospis na kilka (około 6) mniejszych posiłków i nie zapomnieć o odpowiedniej podaży wody (6-8 szklanek w ciągu dnia). Nie należy zapominać o umiarkowanej aktywności fizycznej, która usprawni perystaltykę jelit. W przypadku zaparć do codziennego menu warto wprowadzić produkty bogate w błonnik: nasiona strączkowe, surowe warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe.
Wciąż nie są znane powody, dla których występuje Parkinson. Dziedziczenie może być jednak jedną z nich. Spośród 12 wyodrębnionych mutacji genów, które odpowiedzialne są za powstawanie choroby, tylko połowa wykryta została w rodzinach, w których na Parkinsona cierpiało kilka osób. Oznacza to, że choć istnieje spore ryzyko odziedziczenia schorzenia, możliwe jest również zachorowanie samoistne. Co więcej, nawet jeśli w rodzinie choroba Parkinsona występowała wcześniej, nie istnieje 100-procentowe ryzyko zachorowania.
Źródła:
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/137645,dieta-w-chorobie-parkinsona
https://www.healthline.com/health/parkinsons#HomeRemedies
Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.
Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.
Żywność specjalnego przeznaczenia należy stosować pod nadzorem lekarza.
Copyright Żywienie ma znaczenie 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.