Choroby neurologiczne (choroby układu nerwowego) – wpływ właściwego żywienia na stan zdrowia chorego

Choroby neurologiczne wynikają z zaburzonego funkcjonowania układu nerwowego. To szeroka kategoria obejmująca wiele schorzeń, w tym udar mózgu, chorobę Alzheimera czy stwardnienie rozsiane. Odpowiednia dieta to jeden z kluczowych elementów pozwalających pacjentom neurologicznym na powrót do zdrowia.

Czym są schorzenia neurologiczne?

Schorzenia neurologiczne to choroby, w których dochodzi do zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego i obwodowego układu nerwowego. Pojęcie to jest bardzo szerokie i obejmuje zarówno stosunkowo niegroźne problemy (np. bóle głowy), jak i nieuleczalne, prowadzące do pełnej zależności od osób trzecich choroby (np. stwardnienie zanikowe boczne).

Przyczyny występowania schorzeń neurologicznych są wyjątkowo zróżnicowane, w wielu przypadkach bardzo złożone lub nie do końca wyjaśnione.

Schorzenia neurologiczne – rodzaje

Wady wrodzone i uwarunkowania genetyczne Choroba Huntingtona, rdzeniowy zanik mięśni, przepuklina oponowo-rdzeniowa, migreny
Zaburzenia układu krążenia Udar mózgu
Zaburzenia układu odpornościowego Stwardnienie rozsiane, zespół Guilliana-Barrego
Zwyrodnieniowe choroby układu nerwowego Choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, choroba Creutzfeldta-Jakoba
Infekcje (wirusy, bakterie, grzyby) Zapalenie opon mózgowych
Inne lub niewyjaśnione przyczyny Klastrowy ból głowy, padaczka, encefalopatia wątrobowa (uszkodzenie wątroby spowodowane lekami, alkoholem, wirusem czy krwotokiem)

Najczęstsze choroby neurologiczne

Do najczęstszych chorób neurologicznych zaliczyć można udary mózgu oraz choroby neurodegeneracyjne, związane ze zmianami neurologicznymi w mózgu, np. chorobę Alzheimera czy Parkinsona. Są to zaburzenia dotykające głównie osoby starsze, po 65. roku życia.

Dziecięce choroby neurologiczne to przede wszystkim padaczka, mózgowe porażenie dziecięce, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych czy rozszczep kręgosłupa. Wiele problemów wynika z zaburzeń występujących w okresie płodowym lub okołoporodowym.

Stosunkowo częste schorzenia neurologiczne u osób dorosłych to np. stwardnienie rozsiane i stwardnienie zanikowe boczne, neuropatie, zespoły rwy kulszowej czy rdzeniowy zanik mięśni.

Objawy chorób neurologicznych

Objawy zaburzeń neurologicznych mogą być bardzo zróżnicowane, jednak istnieją sygnały wspólne dla wielu jednostek chorobowych. Należą do nich m.in.:

  • częste bóle głowy,
  • zawroty głowy i omdlenia,
  • zaburzenia widzenia, ograniczenie pola widzenia,
  • zaburzenia mowy,
  • problemy z koncentracją,
  • uczucie mrowienia lub drętwienia w kończynach,
  • problemy z motoryką.

Rola diety w zaburzeniach neurologicznych

Zaburzenia neurologiczne wpływają w znaczący sposób na codzienne funkcjonowanie chorego i dotykają wielu sfer jego życia. W przewlekłych chorobach układu nerwowego szczególnie poważnym problemem okazuje się niedożywienie, mogące prowadzić do poważnych skutków.

Niedożywienie u pacjentów neurologicznych wynikać może z różnych czynników, takich jak brak apetytu, związane z chorobą zwiększone zapotrzebowanie na energię i białko, problemy z metabolizmem czy depresja. Wielu chorych cierpi z powodu trudności z połykaniem lub zaburzeń motorycznych, utrudniających spożywanie posiłków.

Na skutek niedożywienia dochodzi do drastycznego spadku masy ciała, stopniowego zaniku mięśni, utraty energii i zmniejszenia aktywności. Brak odpowiedniej ilości składników odżywczych, witamin i minerałów utrudnia rekonwalescencję, może prowadzić do dalszego rozwoju choroby i powikłań.

Zapewnienie właściwej diety pozwala szybciej wrócić do zdrowia, wpływa pozytywnie na pracę mózgu i układu sercowo-naczyniowego. W przypadku osób leżących odpowiednia dieta zapobiega powstawaniu odleżyn i przyspiesza gojenie się ran. Następuje poprawa działania funkcji poznawczych i motorycznych, dzięki czemu pacjent może cieszyć się większą samodzielnością.

Jaka dieta jest odpowiednia przy zaburzeniach neurologicznych?

Ponieważ przyczyny i objawy zaburzeń neurologicznych są bardzo zróżnicowane, należy dopasować dietę do potrzeb i możliwości konkretnej osoby. Pod uwagę bierze się m.in. wiek chorego, formę leczenia, stosowaną farmakoterapię i sposób rehabilitacji (więcej na ten temat w artykule Jak karmić osobę po udarze mózgu).

Ze względu na częsty brak apetytu, problemy z przełykaniem czy drżenie rąk konieczne jest zastosowanie optymalnej dla pacjenta konsystencji posiłku. Wygodnym rozwiązaniem są odżywki medyczne w postaci lekkostrawnego napoju, dostępnego w poręcznych butelkach – gotowe do spożycia i w różnych smakach.

Kompletna dieta wysokoenergetyczna dla pacjentów z chorobami neurologicznymi

Kompletna dieta wysokoenergetyczna dla pacjentów z chorobami neurologicznymi

Przy walce ze schorzeniami neurologicznymi wskazana jest dieta bogatobiałkowa i wysokoenergetyczna. Pozwala uzupełnić niedobory składników odżywczych, witamin i minerałów, związane z utratą łaknienia oraz walką z chorobą. W przypadku osób leżących warto sięgnąć po odżywki medyczne zawierające argininę i glutaminę, zapobiegające odleżynom. Ważnym składnikiem diety powinien być również błonnik czy nienasycone kwasy tłuszczowe. Specjalistyczne odżywki medyczne zapewniają pełnowartościowy posiłek, wyróżniający się jednocześnie lekkostrawnością i łatwą przyswajalnością.

Choroby neurologiczne mogą prowadzić do śmierci lub trwałego kalectwa, dlatego tak ważne jest leczenie prowadzone w kompleksowy sposób. Niezbędnym elementem terapii jest zbilansowana dieta, bogata w białko i zapewniająca solidną dawkę energii.

Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą