Choroby neurologiczne wynikają z zaburzonego funkcjonowania układu nerwowego. To szeroka kategoria obejmująca wiele schorzeń, w tym udar mózgu, chorobę Alzheimera czy stwardnienie rozsiane. Odpowiednia dieta to jeden z kluczowych elementów pozwalających pacjentom neurologicznym na powrót do zdrowia.
Schorzenia neurologiczne to choroby, w których dochodzi do zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego i obwodowego układu nerwowego. Pojęcie to jest bardzo szerokie i obejmuje zarówno stosunkowo niegroźne problemy (np. bóle głowy), jak i nieuleczalne, prowadzące do pełnej zależności od osób trzecich choroby (np. stwardnienie zanikowe boczne).
Przyczyny występowania schorzeń neurologicznych są wyjątkowo zróżnicowane, w wielu przypadkach bardzo złożone lub nie do końca wyjaśnione.
Wady wrodzone i uwarunkowania genetyczne | Choroba Huntingtona, rdzeniowy zanik mięśni, przepuklina oponowo-rdzeniowa, migreny |
---|---|
Zaburzenia układu krążenia | Udar mózgu |
Zaburzenia układu odpornościowego | Stwardnienie rozsiane, zespół Guilliana-Barrego |
Zwyrodnieniowe choroby układu nerwowego | Choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, choroba Creutzfeldta-Jakoba |
Infekcje (wirusy, bakterie, grzyby) | Zapalenie opon mózgowych |
Inne lub niewyjaśnione przyczyny | Klastrowy ból głowy, padaczka, encefalopatia wątrobowa (uszkodzenie wątroby spowodowane lekami, alkoholem, wirusem czy krwotokiem) |
Do najczęstszych chorób neurologicznych zaliczyć można udary mózgu oraz choroby neurodegeneracyjne, związane ze zmianami neurologicznymi w mózgu, np. chorobę Alzheimera czy Parkinsona. Są to zaburzenia dotykające głównie osoby starsze, po 65. roku życia.
Dziecięce choroby neurologiczne to przede wszystkim padaczka, mózgowe porażenie dziecięce, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych czy rozszczep kręgosłupa. Wiele problemów wynika z zaburzeń występujących w okresie płodowym lub okołoporodowym.
Stosunkowo częste schorzenia neurologiczne u osób dorosłych to np. stwardnienie rozsiane i stwardnienie zanikowe boczne, neuropatie, zespoły rwy kulszowej czy rdzeniowy zanik mięśni.
Objawy zaburzeń neurologicznych mogą być bardzo zróżnicowane, jednak istnieją sygnały wspólne dla wielu jednostek chorobowych. Należą do nich m.in.:
Zaburzenia neurologiczne wpływają w znaczący sposób na codzienne funkcjonowanie chorego i dotykają wielu sfer jego życia. W przewlekłych chorobach układu nerwowego szczególnie poważnym problemem okazuje się niedożywienie, mogące prowadzić do poważnych skutków.
Niedożywienie u pacjentów neurologicznych wynikać może z różnych czynników, takich jak brak apetytu, związane z chorobą zwiększone zapotrzebowanie na energię i białko, problemy z metabolizmem czy depresja. Wielu chorych cierpi z powodu trudności z połykaniem lub zaburzeń motorycznych, utrudniających spożywanie posiłków.
Na skutek niedożywienia dochodzi do drastycznego spadku masy ciała, stopniowego zaniku mięśni, utraty energii i zmniejszenia aktywności. Brak odpowiedniej ilości składników odżywczych, witamin i minerałów utrudnia rekonwalescencję, może prowadzić do dalszego rozwoju choroby i powikłań.
Zapewnienie właściwej diety pozwala szybciej wrócić do zdrowia, wpływa pozytywnie na pracę mózgu i układu sercowo-naczyniowego. W przypadku osób leżących odpowiednia dieta zapobiega powstawaniu odleżyn i przyspiesza gojenie się ran. Następuje poprawa działania funkcji poznawczych i motorycznych, dzięki czemu pacjent może cieszyć się większą samodzielnością.
Ponieważ przyczyny i objawy zaburzeń neurologicznych są bardzo zróżnicowane, należy dopasować dietę do potrzeb i możliwości konkretnej osoby. Pod uwagę bierze się m.in. wiek chorego, formę leczenia, stosowaną farmakoterapię i sposób rehabilitacji (więcej na ten temat w artykule Jak karmić osobę po udarze mózgu).
Ze względu na częsty brak apetytu, problemy z przełykaniem czy drżenie rąk konieczne jest zastosowanie optymalnej dla pacjenta konsystencji posiłku. Wygodnym rozwiązaniem są odżywki medyczne w postaci lekkostrawnego napoju, dostępnego w poręcznych butelkach – gotowe do spożycia i w różnych smakach.
Przy walce ze schorzeniami neurologicznymi wskazana jest dieta bogatobiałkowa i wysokoenergetyczna. Pozwala uzupełnić niedobory składników odżywczych, witamin i minerałów, związane z utratą łaknienia oraz walką z chorobą. W przypadku osób leżących warto sięgnąć po odżywki medyczne zawierające argininę i glutaminę, zapobiegające odleżynom. Ważnym składnikiem diety powinien być również błonnik czy nienasycone kwasy tłuszczowe. Specjalistyczne odżywki medyczne zapewniają pełnowartościowy posiłek, wyróżniający się jednocześnie lekkostrawnością i łatwą przyswajalnością.
Choroby neurologiczne mogą prowadzić do śmierci lub trwałego kalectwa, dlatego tak ważne jest leczenie prowadzone w kompleksowy sposób. Niezbędnym elementem terapii jest zbilansowana dieta, bogata w białko i zapewniająca solidną dawkę energii.
Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą
Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.
Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.
Żywność specjalnego przeznaczenia należy stosować pod nadzorem lekarza.
Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.