>
>
Dieta dla osoby starszej, leżącej
Ostatnia aktualizacja: 2021-08-27 14:13:04

Dieta dla osoby starszej, leżącej

Osoba 65+

Spis treści

Przede wszystkim dieta chorego leżącego powinna być pełnowartościowa i lekkostrawna. Posiłki nie powinny być kaloryczne, chyba że u chorego pojawią się odleżyny czy choroba gorączkowa. Jadłospis powinien składać się z pięciu posiłków, w tym z dwóch przekąsek. Należy także pamiętać o zwiększeniu ilości białka oraz nabiału w diecie. Obiady powinny być gotowane na parze, bez tłuszczu.

W diecie osoby starszej, leżącej powinien znaleźć się wapń ora duża ilość potraw zawierająca witaminę D (to z jej pomocą wapń zostaje wchłaniany przez organizm). Znajdziemy ją w takich produktach jak jaja, masło, wątroba, ryby, tran. Ponad to, posiłki powinny zawierać chude przetwory mleczne, oleje roślinne, produkty pełnoziarniste oraz kasze. Wzrasta także zapotrzebowanie na foliany, cynk, magnez i witaminę D3. Z upływem czasu zmniejsza się ilość enzymów trawiennych i dlatego powinno się wyłączyć z diety produkty ciężkostrawne, np. rośliny strączkowe (fasola), ich nasiona oraz tłuste i smażone dania.

Co jeśli pojawią się zaparcia? Są one bardzo częstą dolegliwością ludzi w podeszłym wieku, osób mało aktywnych lub leżących. Należy zwrócić uwagę na zawartość w diecie wspomnianego już błonnika. Doskonałym rozwiązaniem między posiłkami jest podawanie Energy Drinka, w tym wypadku Fresubin Protein. Uzupełni on niedobory białka i aminokwasów – w tym argininy i glutaminy, które pomagają zapobiegać powstawaniu odleżyn i trudno gojących się ran. W razie potrzeby można też choremu masować brzuch (poczynając od prawego dołu biodrowego, zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

O czym należy pamiętać?

  • odpowiednia ilość witamin antyoksydacyjnych: C, A i E,
  • odpowiednia ilość spożycia cynku i krzemu,
  • posiłki wysokobłonnikowe, należy podawać produkty pełnoziarniste, ryże, kasze, owoce, warzywa,
  • dieta powinna być lekkostrawna (bez tłustych, smażonych i wzdymających potraw), zaś bogata kwasy tłuszczowe,
  • odpowiednia ilość białka- minimum 1,3 g/ kg masy ciała. Doskonałym rozwiązaniem jest podawanie koktajlu wysokobiałkowego czyli np. Fresubin Protein, który jest bogaty w białko w tym aminokwasy argininę i glutaminę oraz wysokiej jakości węglowodany i tłuszcze,
  • w przypadku, gdy chory nie wychodzi z domu, należy włączyć suplementację witaminy D, ale tylko pod kontrolą lekarza.

 

Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Podziel się tym artykułem:

Udostępnij na Facebooku
Tweetnij
Udostępnij na Linkedin
Wyślij e-mail

Powiązane produkty:

frebini-energy-drink
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny

Dbaj o siebie!

Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.

Mogą Cię zainteresować:

Poznaj nasze produkty

Fresubin Plant Based Drink ze składem
Fresubin Plant Based Drink
Żywność medyczna zwierająca w 100% roślinne składniki
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny
Fresubin Protein Energy Drink ze składem
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego
supportan-drink
Supportan DRINK
Onkologia
Diben-DRINK
Diben Drink
Cukrzyca
fresubin-2-kcal-hp
Fresubin 2 kcal HP
dojelitowy

Zapisz się do newslettera

Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.

Zgoda na przetwarzanie danych według polityki prywatności*