>
>
Dieta dla osoby starszej, leżącej

Dieta dla osoby starszej, leżącej

Osoba 65+

Przede wszystkim dieta chorego leżącego powinna być pełnowartościowa i lekkostrawna. Posiłki nie powinny być kaloryczne, chyba że u chorego pojawią się odleżyny czy choroba gorączkowa. Jadłospis powinien składać się z pięciu posiłków, w tym z dwóch przekąsek. Należy także pamiętać o zwiększeniu ilości białka oraz nabiału w diecie. Obiady powinny być gotowane na parze, bez tłuszczu.

W diecie osoby starszej, leżącej powinien znaleźć się wapń ora duża ilość potraw zawierająca witaminę D (to z jej pomocą wapń zostaje wchłaniany przez organizm). Znajdziemy ją w takich produktach jak jaja, masło, wątroba, ryby, tran. Ponad to, posiłki powinny zawierać chude przetwory mleczne, oleje roślinne, produkty pełnoziarniste oraz kasze. Wzrasta także zapotrzebowanie na foliany, cynk, magnez i witaminę D3. Z upływem czasu zmniejsza się ilość enzymów trawiennych i dlatego powinno się wyłączyć z diety produkty ciężkostrawne, np. rośliny strączkowe (fasola), ich nasiona oraz tłuste i smażone dania.

Co jeśli pojawią się zaparcia? Są one bardzo częstą dolegliwością ludzi w podeszłym wieku, osób mało aktywnych lub leżących. Należy zwrócić uwagę na zawartość w diecie wspomnianego już błonnika. Doskonałym rozwiązaniem między posiłkami jest podawanie Energy Drinka, w tym wypadku Fresubin Protein. Uzupełni on niedobory białka i aminokwasów – w tym argininy i glutaminy, które pomagają zapobiegać powstawaniu odleżyn i trudno gojących się ran. W razie potrzeby można też choremu masować brzuch (poczynając od prawego dołu biodrowego, zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

O czym należy pamiętać?

  • odpowiednia ilość witamin antyoksydacyjnych: C, A i E,
  • odpowiednia ilość spożycia cynku i krzemu,
  • posiłki wysokobłonnikowe, należy podawać produkty pełnoziarniste, ryże, kasze, owoce, warzywa,
  • dieta powinna być lekkostrawna (bez tłustych, smażonych i wzdymających potraw), zaś bogata kwasy tłuszczowe,
  • odpowiednia ilość białka- minimum 1,3 g/ kg masy ciała. Doskonałym rozwiązaniem jest podawanie koktajlu wysokobiałkowego czyli np. Fresubin Protein, który jest bogaty w białko w tym aminokwasy argininę i glutaminę oraz wysokiej jakości węglowodany i tłuszcze,
  • w przypadku, gdy chory nie wychodzi z domu, należy włączyć suplementację witaminy D, ale tylko pod kontrolą lekarza.

 

Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Podziel się tym artykułem:

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Tweetnij
Share on linkedin
Udostępnij na Linkedin
Share on email
Wyślij e-mail

Powiązane produkty:

Frebini Energy DRINK
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin Energy DRINK
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny

Dbaj o siebie!

Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.

Mogą Cię zainteresować:

Poznaj nasze produkty

Diben DRINK
Diben DRINK
Cukrzyca
Fresubin Renal DRINK
Fresubin Renal DRINK
Niewydolność nerek
Fresubin Hepa DRINK
Fresubin Hepa DRINK
Niewydolność wątroby
Frebini Energy DRINK
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin Protein POWDER
Fresubin Protein POWDER
Wysokie zapotrzebowanie na białko
Fresubin Protein Energy DRINK
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego

Kupuj nasze produkty na mojFresubin.pl

Zapisz się do newslettera

Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.

Zgoda na przetwarzanie danych według polityki prywatności*