Dieta płynna i półpłynna po operacji i zabiegu – prawidłowe odżywianie wspierające regenerację

Zabiegi laryngologiczne i stomatologiczne utrudniają prawidłowe, pełnowartościowe odżywianie. Pacjentom trudno jest spożywać po nich pokarmy o stałej konsystencji, co z kolei niekorzystnie wpływa na proces gojenia z powodu niedostarczania wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Rozwiązaniem jest wprowadzenie odpowiednio zbilansowanej diety płynnej lub półpłynnej. Kiedy i jak ją stosować?

Czym jest dieta płynna i półpłynna i kiedy się ją stosuje?

Dieta płynna stosowana jest wtedy, gdy spożywanie pokarmów o konsystencji stałej jest z jakiegoś powodu utrudnione bądź niemożliwe, a pacjent jest w stanie przejmować pożywienie jedynie w formie płynnej. Wówczas stałe pokarmy zastępuje się płynami i koktajlami.

Najczęściej taka forma odżywiana wskazana jest dla osób będących przed badaniami diagnostycznymi, takimi jak kolonoskopia, rektoskopia, a także będących po zabiegach stomatologicznych, laryngologicznych oraz operacjach jelitDieta płynna lekkostrawna nie podrażnia przewodu pokarmowego, dlatego wprowadza się ją zamiast stałego żywienia w różnego rodzaju schorzeniach jamy ustnej i przełyku. W niektórych przypadkach wskazana jest dieta płynna wzmocniona, wzbogacona o składniki odżywcze. Stosuje się ją między innymi u pacjentów leżących.

Dieta płynna i półpłynna chorego przed operacją lub zabiegiem – co można jeść?

Dieta płynna przed zabiegiem powinna zostać ustalona z lekarzem. Przewód pokarmowy nie może być obciążony w czasie znieczulenia, gdyż grozi to poważnymi powikłaniami. W takim przypadku wskazane jest więc spożywanie produktów w postaci półpłynnej, a na dzień przed zabiegiem – wyłącznie płynów.

Na czym polega taka dieta płynna? Co można jeść? Dopuszczalne są zmiksowane potrawy, ubogie w błonnik. Zaleca się spożywanie wody, herbatek ziołowych, zup klarowanych i kleików. Taki jadłospis ma na celu przygotowanie organizmu do zabiegu, powinien więc być kaloryczny oraz bogaty w białka, witaminy i mikroelementy. Aby zapobiec niedoborom, wskazane jest uzupełnienie menu w zależności od potrzeb, dietetycznym środkiem spożywczym Fresubin Energy lub Fresubin Protein. Odżywki te, podawane w ilości 3 butelek na dobę, dostarczą odpowiednią porcję energii. Mogą stanowić również doustną dietę kompletną.

Dieta płynna po zabiegach laryngologicznych – operacja szczęki, zatok i przegrody nosowej

Dieta płynna po operacji szczęki powinna przede wszystkim być bogata pełnowartościowe białko. Jest ono niezbędnym składnikiem budulcowym i energetycznym, a ponadto odgrywa rolę w odporności oraz prawidłowym gojeniu się ran pooperacyjnych. Ponieważ szczęka po zabiegu jest obolała i łatwo ją podrażnić, spożywanie pokarmów stałych jest utrudnione, bądź całkowicie niemożliwe.

Równie problematyczna jest złamana żuchwa. Co jeść w tym przypadku? Dieta płynna powinna zostać uzupełniana preparatami żywieniowymi specjalnego przeznaczenia medycznego. Dostarczą one nie tylko białka i energii, ale także argininę przyśpieszającą gojenie się ran i kwasy tłuszczowe odpowiedzialne za dostarczenie organizmowi składników niezbędnych do budowy komórek.

Co można jeść po operacji przegrody nosowej? Septoplastyka oraz operacja zatok także wymagają stosowania diety płynnej. W obrębie jamy ustnej występuje opuchlizna i łatwo o podrażnienia. Dieta po operacji zatok powinna zostać wzbogacona preparatami zawierającymi substancje wzmacniające układ odpornościowy i dostarczającymi składników odżywczych.

Dieta płynna przed badaniem

Zaplanowane badania kolonoskopii lub rektoskopii wymagają przygotowania. Już na tydzień wcześniej pacjent powinien przejść na dietę lekkostrawną. Trzy dni przed badaniem konieczne jest zrezygnowanie z pokarmów drobnopestkowych. Na dwa dni przed pacjentowi zaleca się przejście na dietę półpłynną ubogoresztkową. 24 godziny przed kolonoskopią stosuje się dietę jedynie płynną. Przez ostanie 14 godzin wolno pić wyłącznie wodę lub herbatę. Pacjent przyjmuje też środki przeczyszczające.

Taka dieta ma na celu oczyszczenie jelit, jednak osłabia ona organizm. W czasie kolonoskopii często pobierany jest wycinek jelita lub usuwane są polipy. Aby przyśpieszyć regenerację i wzmocnić siły obronne pacjenta, wskazane jest przyjmowanie preparatów bogatych w substancje budulcowe, energetyczne, witaminy i minerały.

Dieta płynna po wyrwaniu ósemki – co jeść po ekstrakcji zęba?

Pacjenci często zastanawiają się, co można jeść po wyrwaniu zęba i co jeść po chirurgicznym usunięciu zęba. W obydwu tych przypadkach jama ustna jest obolała i obrzęknięta. Jedzenie po ekstrakcji zęba może doprowadzić do podrażnienia i spowodować krwawienie. Nie można też pić gorących napojów, ani spożywać kwaśnych potraw. Jaką dietę wymusza wyrwanie zęba – kiedy można jeść i przede wszystkim, co jeść po ekstrakcji zęba? Przez dwa dni należy stosować dietę płynną.

Począwszy od trzeciej doby można zacząć stopniowo wprowadzać do jadłospisu dania o miękkiej konsystencji. Dodatkowo przyjmowanie preparatu żywieniowego specjalnego przeznaczenia medycznego może stanowić ich uzupełnienie. Dieta po wyrwaniu ósemki powinna być przestrzegana przez około tydzień. Menu po wyrwaniu zęba wzbogaca się stopniowo. Mogą to być bogate w witaminy i minerały koktajle oraz musy owocowo-warzywne, zupy o delikatnym smaku, bez ostrych przypraw, a także różnego rodzaju purée. Zbyt gorące płyny i potrawy mogą spowodować uszkodzenie skrzepu krwi, a co za tym idzie, wydłużyć czas gojenia.

Jakie produkty można przyjmować, kiedy założone zostały szwy na dziąśle? Co jeść? Zachowujemy te same zasady dotyczące odżywiania jak w przypadku ekstrakcji. Aby przyśpieszyć gojenie ran i zapobiec stanom zapalnym, warto sięgnąć po preparat Fresubin. Uzupełni on dietę i dostarczy wszystkich składników odżywczych, niezbędnych do regeneracji tkanek.

Zalecenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych po operacji usunięcia migdałków

Jednym z najczęściej stosowanych zabiegów laryngologicznych jest wycięcie migdałków u dzieci. Rekonwalescencja może przebiegać lżej, jeśli zastosuje się odpowiednie żywienie dzieci po operacji.

Dieta migdałkowa powinna zostać wprowadzona na około 6 godzin przed zabiegiem. Dziecko nie może w tym czasie przyjmować posiłków. Dozwolone są wyłącznie napoje. Dieta po usunięciu migdałków u dzieci ma na celu uzupełnienie strat energetycznych. Wycięcie migdałków stanowi duże obciążenie dla organizmu malucha. Rekonwalescencja wymaga więc dostarczenia odpowiedniej ilości składników odżywczych bogatych w energię. Pokarmy muszą być wysoce wartościowe. Właściwe odżywienie przyśpieszy gojenie i powrót do zdrowia.

Co jeść po usunięciu migdałków? Po zabiegu dzieci narażone są na wymioty, co nie sprzyja rekonwalescencji. Pożywienie stałe może także uszkodzić szwy, co z kolei wydłuży okres gojenia. Dlatego dieta po wycięciu migdałków u dzieci w pierwszym okresie powinna być płynna. Musi zawierać pełnowartościowe białko, witaminy i mikroelementy. Doskonale sprawdzą się preparaty żywieniowe, które mogą stanowić kompletne, bogate w substancje odżywcze menu. Stopniowo można zastępować je potrawami o miękkiej konsystencji.

co jeść po usunięciu migdałków podniebiennych u dorosłych? Podobnie, jak w przypadku dzieci, początkowo wymagana jest dieta płynna, stopniowo wzbogacana o produkty o stałej konsystencji.

Odpowiednio dobrana dieta, zarówno płynna, jak i półpłynna, zawierająca właściwe proporcje białka, substancji odżywczych, minerałów i witamin, jest warunkiem uniknięcia powikłań, szybkiego gojenia ran i rychłego, pełnego powrotu do zdrowia.

 

Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą