Choroba spowodowana rotawirusem najczęściej występuje u dzieci, ale może dotknąć także dorosłych. Najczęściej spotykamy się z nią w momencie upośledzenia odporności i osłabienia organizmu. Objawy choroby zazwyczaj nie trwają długo i nie ma konieczności stosowania dodatkowego leczenia. Co warto wiedzieć o zarażeniu rotawirusem i diecie po przebytej chorobie?
Rotawirusy to małe drobnoustroje należące do rodziny reowirusów – Reoviridae. Ich genom posiada segmentowany dwuniciowy RNA. Patogeny najczęściej odpowiadają za infekcje układu pokarmowego – zapalenie żołądkowo-jelitowe. Zakażenie odbywa się drogą kropelkową, po spożyciu pokarmów niepoddanych obróbce termicznej, wypiciu skażonej wody lub przez kontakt z brudnych rąk, na których znajdują się rotawirusy, z jamą ustną. Czas, w którym wirus się rozmnaża, szacowany jest na około 2-4 dni, po czym organizm wydala go w postaci obfitego, wodnistego kału. Obecnie zidentyfikowano pięć grup wirusa: A, B, C, D i E, z czego trzy z nich są zakaźne – A, B i C. Wirus z grupy A występuje na całym globie ziemskim i jest odpowiedzialny za pojawienie się ostrej biegunki u dzieci i niemowląt. Wirus z grupy B występuje głównie w Azji i odpowiada za pojawienie się gorączki u osób dorosłych. Wirus z grupy C spotykany jest w wielu krajach i również wywołuje biegunkę u dzieci.
Rotawirusy atakują komórki pokrywające ścianę jelita cienkiego, przez co wywołują zakażenie przewodu pokarmowego – potocznie nazywane grypą żołądkową. W związku z powszechnym występowaniem rotawirusów większość ludzi jest narażona na zarażenie. W państwach wysokorozwiniętych, dzięki zastosowaniu szczepień, prawidłowej profilaktyki oraz opieki medycznej, stanowią one mniejsze zagrożenie niż w krajach słaborozwiniętych. Szacuje się, że rocznie w wyniku zarażenia rotawirusem na całym świecie umiera ponad pół miliona dzieci.
Na kontakt z rotawirusami najbardziej narażone są dzieci. Choć sam patogen nie wywołuje śmiertelnego zagrożenia, styczność z nim może przynieść poważne powikłania, przede wszystkim wynikające z szybkiego odwodnienia organizmu. Aby uniknąć zakażeń, a w razie zachorowania zminimalizować objawy, można próbować zwiększyć odporność, za pomocą dostępnych na rynku szczepionek przeciwko rotawirusom. Szczepi się nimi dzieci do 12. tygodnia życia.
Pierwsze objawy zarażenia rotawirusami, zarówno u dzieci, jak i dorosłych to wymioty, biegunka i gorączka. Niosą one ze sobą najbardziej niebezpieczny dla życia skutek – odwodnienie organizmu. Po pierwszym zakażeniu wirusem typu A organizm nabywa odporność na dany typ wirusa. Kolejne zachorowania, nawet jeśli zostały spowodowane innym typem, przebiegają znacznie łagodnie lub w ogóle bezobjawowo.
Obecnie nie znaleziono jeszcze skutecznego leku na zakażenie rotawirusami. Leczenie obejmuje przede wszystkim uzupełnianie utraconej przez organizm wody i elektrolitów. Aby nie dopuścić do niebezpiecznego dla zdrowia, a nawet życia odwodnienia, należy pamiętać o przyjmowaniu dużej ilości letniej wody, słabo zaparzonej, gorzkiej herbaty (mocny napar działa odwrotnie: odwadnia), elektrolitów lub naparów z ziół. Poleca się przyjmowanie skutecznych, dostępnych w aptekach produktów nawadniających i uzupełniających elektrolity. Jeśli chodzi o niemowlęta, dzieci i osoby o słabej odporności, warto zachować szczególną czujność – bardzo osłabiony organizm może sam sobie nie poradzić. Wymagane jest wówczas podawanie kroplówek w warunkach szpitalnych.
Po zarażeniu się wirusem i wystąpieniu pierwszych objawów, chorzy tracą apetyt. W momencie ustawania wymiotów i biegunki ochota na jedzenie stopniowo wraca. Jednakże po każdej infekcji organizm jest wyjałowiony i brakuje mu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników, należy więc uzupełnić niedobory, za które odpowiada rotawirus. Dieta po chorobie zakłada spożywanie produktów, które nie obciążają układu pokarmowego. Przede wszystkim należy zrezygnować z dań smażonych, duszonych w sosach oraz wędzonych. Najlepsze na początek są suchary, gotowane warzywa, banany, kleiki ryżowe albo odzywki medyczne. Dopiero w dalszym etapie można wprowadzić gotowane mięso czy ziemniaki. Należy spożywać niewielkie ilości jedzenia, w regularnych odstępach czasu Obfity posiłek obciąża układ pokarmowy, który został już mocno nadszarpnięty przez rotawirus. Dieta u osób zarażonych może się zmienić przez czasową nietolerancję laktozy. W tym przypadku warto zrezygnować ze spożywania mleka i produktów zawierających laktozę. Ten sposób odżywiania powinien trwać przez około 2 tygodnie, ponieważ naruszona ścianka jelit musi mieć czas na to, by się zregenerować.
U najmłodszych dieta po przebytej infekcji wygląda identycznie jak u osób dorosłych. Dodatkowym wsparciem mogą być specjalne odżywki medyczne, na przykład Frebini Energy DRINK. Preparat ten przeznaczony jest dla dzieci zagrożonych niedożywieniem, w wieku od pierwszego do dwunastego roku życia. Bardzo wskazana jest również po przebytym zakażeniu rotawirusami. Odżywka zawiera odpowiednio zbilansowane składniki, takie jak np. tauryna, karnityna, izytol, błonnik pokarmowy, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju.
Zakażenie rotawirusami wiąże się z ogromnym obciążeniem i wysiłkiem dla całego organizmu. Chcąc go uniknąć, warto przestrzegać podstawowych zasad higieny osobistej, przede wszystkim często myjąc ręce. Niemowlęta warto zaszczepić. Dzieci przebywające w żłobkach, przedszkolach i szkołach, są szczególnie narażone na zarażenie rotawirusami. Bogata w witaminy i odpowiednie składniki odżywcze dieta pozwoli na wzmocnienie systemu odpornościowego najmłodszych, dzięki czemu, nawet jeśli nie unikną zakażenia, przebieg choroby będzie lżejszy.
Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.
Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.
Żywność specjalnego przeznaczenia należy stosować pod nadzorem lekarza.
Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.