Uwielbiasz słodycze i możesz je jeść garściami? Notujesz dziwne wahania masy ciała? Odczuwasz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego? Sprawdź, czy nie dopadła cię kandydoza, i zbadaj się na obecność grzybów.
Hasło „grzyby w przewodzie pokarmowym” u większości dorosłych osób budzi negatywne skojarzenia. Tymczasem grzyby są, obok bakterii, częścią składową mikroflory przewodu pokarmowego i jelit. Grzyby candida albicans obecne są w przewodzie pokarmowym co drugiej dorosłej osoby. Problem pojawia się w momencie, gdy dochodzi do zaburzenia równowagi mikroflory układu pokarmowego. Ponadnormatywne namnożenie się grzybów z rodzaju candida albicans nazywane jest grzybicą układu pokarmowego lub chorobą typu kandydoza.
I chociaż grzybica nie brzmi groźnie, nie można bagatelizować jej objawów i zaniedbać leczenia. Nieleczona może prowadzić do groźnych powikłań, w tym chorób psychicznych. W grzybicy przewodu pokarmowego ważna jest profilaktyka, ale też odpowiednia dieta. Warto także zdawać sobie sprawę z tego, skąd bierze się kandydoza i po czym można ją rozpoznać.
Za najpowszechniejszą przyczynę grzybicy układu pokarmowego, czyli kandydozy, uważa się spadek odporności organizmu i zaburzenie równowagi mikroflory jelit i przewodu pokarmowego. Jego przyczyną jest grzyb candida albicans. Jednak przyczyny kandydozy mogą być różne.
Zaburzenia odporności najczęściej pojawiają się w sezonie jesienno-zimowym, związane są ze zwiększoną częstotliwością zachorowań na infekcje układu oddechowego. Ponadto trzeba zauważyć, że sezon jesienno-zimowy to czas, w którym układ odpornościowy organizmu wykonuje zwiększoną pracę w celu utrzymania prawidłowej odpowiedzi immunologicznej na występujące w powietrzu patogeny. Warto pamiętać, że zaniedbania w tym zakresie mogą skutkować właśnie grzybicą układu pokarmowego.
Rozwojowi kandydozy sprzyja także antybiotykoterapia, która niszczy florę bakteryjną, nieprawidłowa dieta oparta głównie na słodyczach, sokach, nektarach i napojach słodzonych (czyli produktach zawierających cukry proste). Co ciekawe – na rozwój kandydozy duży wpływ ma kondycja psychiczna pacjenta. Długotrwały stres i depresja sprzyjają rozwojowi grzybicy w układzie pokarmowym.
Objawy kandydozy przewodu pokarmowego są bardzo zróżnicowane i niejednoznaczne, stąd chorobę można łatwo przegapić lub pomylić z innymi dolegliwościami układu trawiennego. Najważniejszymi objawami grzybicy układu pokarmowego i jelit są wzdęcia i gazy (skutek fermentacji grzybów), stolce ze śluzem, biegunki i wymioty, zaparcia naprzemienne z biegunkami.
Charakterystyczny dla kandydozy jest niepohamowany apetyt na słodycze. Wbrew pozorom nie zawsze częste sięganie po słodycze oznacza nieprawidłowe nawyki żywieniowe lub „zajadanie stresu”. Przy długotrwałej kandydozie może wystąpić nieprawidłowy (nagły) ubytek masy ciała lub przeciwnie – niepokojąco duży wzrost. Pojawiają się alergie i nietolerancje pokarmowe (ważne jest to, że nie występowały wcześniej), stany depresyjne, zmęczenie, bóle stawów, stany podgorączkowe, zapalenie przewodu moczowego. Mogą pojawić się także dolegliwości sercowe, problemy z tarczycą, a u kobiet – zaburzenia miesiączkowania. Zewnętrzne objawy kandydozy objawia się takimi objawami jak:
Teoretycznie każdy zdrowy człowiek obarczony jest niewielkim ryzykiem zachorowania na kandydozę, zwłaszcza po infekcjach, antybiotykoterapii i przejściu przez choroby zakaźne. Są jednak grupy zwiększonego ryzyka zachorowań, a osoby należące do nich określa się jako bardziej narażone na grzybicę układu pokarmowego. W grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na chorobę typu kandydoza znajdują się:
Kandydoza przewodu pokarmowego u najmłodszych przejawia się w podobny sposób jak u dorosłych pacjentów. Objawy drożdżycy u małych pacjentów to m.in. bóle brzucha, cuchnące gazy, zmiana cyklu wypróżnień (na zmianę biegunki i zaparcia), pleśniawki w kącikach ust i jamie ustnej, odparzenia skóry w okolicach intymnych i wokół odbytu, czerwone i swędzące zmiany skórne, podkrążone oczy, nadmierny apetyt na cukry i słodycze, a także powracające infekcje górnych dróg oddechowych.
Zmniejszenie objawów candida albicans, czyli kandydozy u dzieci może polegać na: ograniczeniu spożywania cukrów prostych, dodanie do diety zdrowy tłuszczów, nawadnianiu małego organizmu, unikanie przetworzonej żywności, wprowadzenie błonnika do jadłospisu oraz przyjmowane probiotyków. Właściwe odżywanie najmłodszych pacjentów nie tylko wspomaga regularne leczenie, lecz może sprawić również brak nawrotu kandydozy.
Zdiagnozowanie kandydozy wymaga badania endoskopowego, podczas którego pobiera się wycinek materiału z miejsc potencjalnie zmienionych chorobowo. Pobrany materiał zostaje następnie przebadany w celu ustalenia obecności komórek grzybów. Wykonanie takiego badania jest niezbędne w celu potwierdzenia lub wykluczenia choroby typu kandydoza.
Przy leczeniu kandydozy wiele zależy od wyników badań. Przy niewielkim nasileniu grzybicy układu pokarmowego zaleca się leczenie za pomocą diety i probiotyków. Dopiero znaczny przyrost grzybów z rodziny candida albicans jest wskazaniem do zastosowania leków przeciwgrzybiczych.
W każdym przypadku osoba chora powinna zostać poinformowana o potencjalnych błędach żywieniowych, jakie mogła popełnić. Istotne jest także, by poznała zalecenia dietetyczne, które pomogą wyeliminować kandydozę i wzmocnić naturalną odporność organizmu. Niestety, gdy odporność ta jest zachwiana, kandydoza może okazać się chorobą nawracającą, czasem nawet wielokrotnie.
Dieta stosowana przy kandydozie ma na celu ogólne wzmocnienie organizmu oraz przywrócenie prawidłowej flory bakteryjnej. Leczenie zakażenia drożdżakami powinno być bogata w mikroelementy i witaminy. W czasie rozwoju kandydozy należy wyeliminować z niej cukry proste. Dieta jest uzupełnieniem leczenia farmakologicznego i probiotycznego. Co więc jeść przy infekcji rodzaju candida? Mogą być to takie produkty jak:
Przy schorzeniu takim jak kandydoza potrawy powinny być lekkostrawne, najlepiej gotowane w wodzie, ewentualnie na parze. Organizm powinien być odpowiednio nawodniony. Osoby, którym brakuje słodkiego smaku, mogą sięgnąć po ksylitol lub stewię. Poniżej lista, czego powinno się unikać przy chorobie typu kandydoza, są to takie produkty jak:
Dodatkowo w przypadku osób w starszym wieku można zastosować doustne diety typu Fresubin Protein Energy DRINK lub w przypadku cukrzycy Diben DRINK. Odżywki doustne ułatwią zaplanowanie zbilansowanych posiłków ze względu na kompletny skład. Ponadto fakt, że są sterylnie pakowane, klinicznie wolne od laktozy, nie zwierają glutenu ani syropu glukozowego będą bezpieczne dla osób zmagających się z chorobą taką jak kandydoza.
Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.
Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.
Żywność specjalnego przeznaczenia należy stosować pod nadzorem lekarza.
Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.