>
>
Dieta przeciwgrzybicza – co jeść przy kandydozie?
Ostatnia aktualizacja: 2025-06-10 16:24:53

Dieta przeciwgrzybicza – co jeść przy kandydozie?

Inne

Spis treści

Uwielbiasz słodycze i możesz je jeść garściami? Notujesz dziwne wahania masy ciała? Odczuwasz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego? Sprawdź, czy nie dopadła cię kandydoza, i zbadaj się na obecność grzybów.

Dieta przeciwgrzybicza – co jeść przy kandydozie?

Kandydoza – co to jest?

Hasło „grzyby w przewodzie pokarmowym” u większości dorosłych osób budzi negatywne skojarzenia. Tymczasem grzyby są, obok bakterii, częścią składową mikroflory przewodu pokarmowego i jelit. Grzyby candida albicans obecne są w przewodzie pokarmowym co drugiej dorosłej osoby. Problem pojawia się w momencie, gdy dochodzi do zaburzenia równowagi mikroflory układu pokarmowego. Ponadnormatywne namnożenie się grzybów z rodzaju candida albicans nazywane jest grzybicą układu pokarmowego lub chorobą typu kandydoza.

I chociaż grzybica nie brzmi groźnie, nie można bagatelizować jej objawów i zaniedbać leczenia. Nieleczona może prowadzić do groźnych powikłań, w tym chorób psychicznych. W grzybicy przewodu pokarmowego ważna jest profilaktyka, ale też odpowiednia dieta. Warto także zdawać sobie sprawę z tego, skąd bierze się kandydoza i po czym można ją rozpoznać.

Przyczyny kandydozy, czyli grzybicy układu pokarmowego

Za najpowszechniejszą przyczynę grzybicy układu pokarmowego, czyli kandydozy, uważa się spadek odporności organizmu i zaburzenie równowagi mikroflory jelit i przewodu pokarmowego. Jego przyczyną jest grzyb candida albicans. Jednak przyczyny kandydozy mogą być różne.

Zaburzenia odporności najczęściej pojawiają się w sezonie jesienno-zimowym, związane są ze zwiększoną częstotliwością zachorowań na infekcje układu oddechowego. Ponadto trzeba zauważyć, że sezon jesienno-zimowy to czas, w którym układ odpornościowy organizmu wykonuje zwiększoną pracę w celu utrzymania prawidłowej odpowiedzi immunologicznej na występujące w powietrzu patogeny. Warto pamiętać, że zaniedbania w tym zakresie mogą skutkować właśnie grzybicą układu pokarmowego.

Rozwojowi kandydozy sprzyja także antybiotykoterapia, która niszczy florę bakteryjną, nieprawidłowa dieta oparta głównie na słodyczach, sokach, nektarach i napojach słodzonych (czyli produktach zawierających cukry proste). Co ciekawe – na rozwój kandydozy duży wpływ ma kondycja psychiczna pacjenta. Długotrwały stres i depresja sprzyjają rozwojowi grzybicy w układzie pokarmowym.

Kandydoza, grzybica przewodu pokarmowego – objawy

 

Objawy kandydozy w układzie pokarmowym

Objawy kandydozy przewodu pokarmowego są bardzo zróżnicowane i niejednoznaczne, stąd chorobę można łatwo przegapić lub pomylić z innymi dolegliwościami układu trawiennego. Najważniejszymi objawami grzybicy układu pokarmowego i jelit są wzdęcia i gazy (skutek fermentacji grzybów), stolce ze śluzem, biegunki i wymioty, zaparcia naprzemienne z biegunkami.

Charakterystyczny dla kandydozy jest niepohamowany apetyt na słodycze. Wbrew pozorom nie zawsze częste sięganie po słodycze oznacza nieprawidłowe nawyki żywieniowe lub „zajadanie stresu”. Przy długotrwałej kandydozie może wystąpić nieprawidłowy (nagły) ubytek masy ciała lub przeciwnie – niepokojąco duży wzrost. Pojawiają się alergie i nietolerancje pokarmowe (ważne jest to, że nie występowały wcześniej), stany depresyjne, zmęczenie, bóle stawów, stany podgorączkowe, zapalenie przewodu moczowego. Mogą pojawić się także dolegliwości sercowe, problemy z tarczycą, a u kobiet – zaburzenia miesiączkowania. Zewnętrzne objawy kandydozy objawia się takimi objawami jak:

  • spękanie ust,
  • nawracająca opryszczka,
  • biały nalot na języku,
  • wysypka przypominająca alergiczną.

Kandydoza – grupy ryzyka

Teoretycznie każdy zdrowy człowiek obarczony jest niewielkim ryzykiem zachorowania na kandydozę, zwłaszcza po infekcjach, antybiotykoterapii i przejściu przez choroby zakaźne. Są jednak grupy zwiększonego ryzyka zachorowań, a osoby należące do nich określa się jako bardziej narażone na grzybicę układu pokarmowego. W grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na chorobę typu kandydoza znajdują się:

  • chorzy na AIDS,
  • pacjenci po chemioterapii,
  • kobiety stosujące antykoncepcję hormonalną,
  • pacjenci stosujący leki immunosupresyjne, kortykosteroidy i cytostatyki,
  • osoby z zaburzeniami wchłaniania i odżywiania,
  • osoby z osłabionym układem odpornościowym,
  • osoby w podeszłym wieku,
  • chorzy z zaburzeniami odporności,
  • osoby stosujące nadużywanie antybiotyków,
  • chorzy na cukrzycę, astmę, nowotwory, choroby reumatyczne.

Grzybica układu pokarmowego u dzieci – jakie są objawy candida albicans?

Kandydoza przewodu pokarmowego u najmłodszych przejawia się w podobny sposób jak u dorosłych pacjentów. Objawy drożdżycy u małych pacjentów to m.in. bóle brzucha, cuchnące gazy, zmiana cyklu wypróżnień (na zmianę biegunki i zaparcia), pleśniawki w kącikach ust i jamie ustnej, odparzenia skóry w okolicach intymnych i wokół odbytu, czerwone i swędzące zmiany skórne, podkrążone oczy, nadmierny apetyt na cukry i słodycze, a także powracające infekcje górnych dróg oddechowych.

Zmniejszenie objawów candida albicans, czyli kandydozy u dzieci może polegać na: ograniczeniu spożywania cukrów prostych, dodanie do diety zdrowy tłuszczów, nawadnianiu małego organizmu, unikanie przetworzonej żywności, wprowadzenie błonnika do jadłospisu oraz przyjmowane probiotyków. Właściwe odżywanie najmłodszych pacjentów nie tylko wspomaga regularne leczenie, lecz może sprawić również brak nawrotu kandydozy.

Kandydoza – diagnostyka

Zdiagnozowanie kandydozy wymaga badania endoskopowego, podczas którego pobiera się wycinek materiału z miejsc potencjalnie zmienionych chorobowo. Pobrany materiał zostaje następnie przebadany w celu ustalenia obecności komórek grzybów. Wykonanie takiego badania jest niezbędne w celu potwierdzenia lub wykluczenia choroby typu kandydoza.

Leczenie kandydozy

Przy leczeniu kandydozy wiele zależy od wyników badań. Przy niewielkim nasileniu grzybicy układu pokarmowego zaleca się leczenie za pomocą diety i probiotyków. Dopiero znaczny przyrost grzybów z rodziny candida albicans jest wskazaniem do zastosowania leków przeciwgrzybiczych.

W każdym przypadku osoba chora powinna zostać poinformowana o potencjalnych błędach żywieniowych, jakie mogła popełnić. Istotne jest także, by poznała zalecenia dietetyczne, które pomogą wyeliminować kandydozę i wzmocnić naturalną odporność organizmu. Niestety, gdy odporność ta jest zachwiana, kandydoza może okazać się chorobą nawracającą, czasem nawet wielokrotnie.

Kandydoza – dieta przy candida albicans

Dieta stosowana przy kandydozie ma na celu ogólne wzmocnienie organizmu oraz przywrócenie prawidłowej flory bakteryjnej. Leczenie zakażenia drożdżakami powinno być bogata w mikroelementy i witaminy. W czasie rozwoju kandydozy należy wyeliminować z niej cukry proste. Dieta jest uzupełnieniem leczenia farmakologicznego i probiotycznego. Co więc jeść przy infekcji rodzaju candida? Mogą być to takie produkty jak:

  • jogurt naturalny (bez cukru i owoców), kwaśne przetwory mleczne typu kefir, zsiadłe mleko, maślanka,
  • mleka i napoje roślinne bez dodatku cukru,
  • chude mięso – za cenne uważa się mięso indycze, zajęcze, królicze i dziczyznę,
  • nietłuste ryby,
  • kiszonki,
  • świeże warzywa i owoce (np. cebula, czosnek, cytryna, awokado, agrest),
  • kasze: gryczaną i jęczmienną,
  • orzechy (pomijając orzeszki ziemne i pistacje),
  • pełnoziarniste pieczywa i makarony,
  • domowe wędliny,
  • brązowy ryż,
  • jaja pochodzenia i produkcji wiejskiej,
  • nasiona słonecznika, migdały, orzechy (bez polewy czekoladowej i glazury),
  • oliwę z oliwek stosowaną na zimno, np. jako zamiennik sosu do sałatek,
  • inne oleje tłoczone na zimno, np. masło, smalec, olej lniany czy olej z pestek winogron,
  • do picia: woda, herbaty ziołowe (biała, zielona, czerwona), świeżo wyciskane soki.

Kandydoza – lista zakazanych produktów

Przy schorzeniu takim jak kandydoza potrawy powinny być lekkostrawne, najlepiej gotowane w wodzie, ewentualnie na parze. Organizm powinien być odpowiednio nawodniony. Osoby, którym brakuje słodkiego smaku, mogą sięgnąć po ksylitol lub stewię. Poniżej lista, czego powinno się unikać przy chorobie typu kandydoza, są to takie produkty jak:

  • słodycze, cukier, miód, ciasta, ciastka, czekolada,
  • świeże mleko,
  • sery topione, pleśniowe i żółte,
  • suszone owoce, z wyjątkiem tych kwaśnych: np. porzeczki lub kiwi,
  • soki owocowe z dodatkiem cukru,
  • produkty na bazie drożdży,
  • produkty na bazie oczyszczonej mąki pszennej, np. bułek typu kajzerki,
  • ostre przyprawy typu ocet, musztarda, keczup,
  • marynowane mięso,
  • ryby konserwowe,
  • ryby panierowane,
  • gotowe dania instant,
  • olej rafinowany i margaryna,
  • soja i wyroby na bazie soi,
  • wysoko przetworzone produkty, np. płatki kukurydziane, chipsy, kostki rosołowe,
  • napoje gazowane,
  • biały ryż,
  • nienaturalne kwaśne pokarmy (kapusta czy ogórki),
  • produkty glutenowe, jak: mąka, makaron, kasza,
  • pieczywo, czyli bułki, chleby, rogale, drożdżówki,
  • napoje alkoholowe.

Dodatkowo w przypadku osób w starszym wieku można zastosować doustne diety typu Fresubin Protein Energy DRINK lub w przypadku cukrzycy Diben DRINK. Odżywki doustne ułatwią zaplanowanie zbilansowanych posiłków ze względu na kompletny skład. Ponadto fakt, że są sterylnie pakowane, klinicznie wolne od laktozy, nie zwierają glutenu ani syropu glukozowego będą bezpieczne dla osób zmagających się z chorobą taką jak kandydoza.

 

Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Podziel się tym artykułem:

Udostępnij na Facebooku
Tweetnij
Udostępnij na Linkedin
Wyślij e-mail

Powiązane produkty:

frebini-energy-drink
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny

Dbaj o siebie!

Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.

Mogą Cię zainteresować:

Poznaj nasze produkty

Fresubin PRO COMPACT Drink
Fresubin PRO COMPACT Drink
Dieta wysokoenergetyczna (2,4 kcal/ml), wysokobiałkowa (14,4g białka/100ml), o wysokiej zawartości wapnia oraz witaminy D
Fresubin Plant Based Drink ze składem
Fresubin Plant Based Drink
Żywność medyczna zwierająca w 100% roślinne składniki
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny
Fresubin Protein Energy Drink ze składem
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego
supportan-drink
Supportan DRINK
Onkologia
Diben-DRINK
Diben Drink
Cukrzyca
Dieta przeciwgrzybicza – co jeść przy kandydozie?

Kup tutaj!

Zapisz się do newslettera

Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.

Zgoda na przetwarzanie danych według polityki prywatności*