>
>
Dieta przy Hashimoto – co jeść, a czego unikać?

Dieta przy Hashimoto – co jeść, a czego unikać?

CukrzycaInsulinooporność
Schorzenia tarczycy stanowią jedne z najbardziej rozpowszechnionych w naszym społeczeństwie chorób – szacuje się, że na zaburzenia pracy tego organu może cierpieć nawet 20% Polaków. Szczególną postacią chorób tarczycy jest Hashimoto – zaburzenie o podłożu immunologicznym, które objawia się zapaleniem gruczołu. Dlaczego dieta w chorobie Hashimoto jest tak ważna? Jakie produkty należy spożywać, a czego bezwzględnie unikać? Przedstawiamy praktyczny poradnik dla osób zmagających się ze schorzeniami tarczycy.

Dieta przy Hashimoto – co jeść, a czego unikać?

Choroba Hashimoto – etiologia schorzenia

Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym to choroba występująca nawet dziewięciokrotnie częściej u kobiet niż u mężczyzn. Jej nazwa pochodzi od nazwiska japońskiego lekarza, który jako pierwszy odkrył i opisał to schorzenie tarczycy. W przebiegu choroby organizm zaczyna produkować przeciwciała przeciwko tyreoperoksydazie (anty-TPO) oraz przeciwko tyreoglobulinie (anty-Tg). Komórki układu immunologicznego zaczynają atakować zdrowe tkanki tarczycy, co w konsekwencji prowadzi do stanu zapalnego oraz pojawienia się niedoczynności. Nieleczone Hashimoto może doprowadzić do całkowitego zaniku organu, dlatego bardzo istotne jest wdrożenie farmakoterapii (podawanie lewotyroksyny), a także stosowanie zbilansowanej diety bogatej w jod, cynk, selen oraz witaminę D3.

Jak rozpoznać chorobę Hashimoto?

Schorzeniu towarzyszy również szereg nieprzyjemnych symptomów, które negatywnie wpływają na komfort życia. Należy do nich między innymi: uczucie chronicznego zmęczenia, senność, wrażliwość na zimno, zwiększenie masy ciała, obrzęki śluzowe (zwłaszcza na twarzy), zaburzenia miesiączkowania, sucha skóra o żółtawym kolorycie, wypadanie włosów, dolegliwości trawienne (np. zaparcia), łamliwość paznokci, problemy z zajściem w ciążę, niskie ciśnienie tętnicze, zaburzenia pamięci oraz stany depresyjne.

Żeby rozpoznać chorobę Hashimoto, należy przeprowadzić szereg badań. W pierwszej kolejności lekarz endokrynolog wykonuje USG gruczołu lub tzw. badanie palpacyjne tarczycy, które pozwala wykryć zmianę wielkości narządu. Następnie pacjent jest kierowany na badania krwi – zaleca się zbadanie poziomu hormonu wytwarzanego przez przysadkę mózgową (TSH), który reguluje pracę tarczycy, a także hormonów tarczycowych – FT4-tyroksyny i FT3-trijodotyroniny. Bada się również obecność przeciwciał anty-TPO oraz anty-TG.

Dlaczego dieta przy Hashimoto jest tak ważna?

Dlaczego dieta przy Hashimoto jest tak ważna?

Symptomy choroby łagodzą nie tylko leki, ale również odpowiednia dieta, która pozwala uzupełnić niezbędne składniki pokarmowe i doprowadzić do remisji. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy oraz chorobę Hashimoto często zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL i trójglicerydów, a także ze zwiększoną masą ciała. Szybkie przybieranie na wadze powoduje, że pacjenci próbują restrykcyjnych diet, ale nawet drastyczne ograniczenie ilości spożywanych kalorii nie jest w stanie przynieść satysfakcjonujących rezultatów. Głodówki mogą przynieść więcej szkody niż pożytku i rozregulować metabolizm. Dieta w chorobie Hashimoto powinna być zatem zrównoważona i pełnowartościowa.

Dieta w Hashimoto – podstawowe zalecenia

Pacjenci często zastanawiają się, jakie produkty można spożywać przy chorobie Hashimoto. Dieta powinna przede wszystkim zawierać składniki bogate w błonnik, który reguluje perystaltykę jelit, poprawia procesy trawienne i pomaga wymiatać złogi z układu pokarmowego. Produkty z dużą zawartością błonnika to między innymi:

  • śliwki,
  • banany,
  • marchew,
  • rośliny strączkowe.

To oczywiście nie wszystkie produkty, które są zalecane w chorobie Hashimoto. Dieta powinna też uwzględniać białko w postaci mięsa, jajek, zdrowe węglowodany, takie jak soczewica, kasza gryczana czy fasola. Ważne jest również uzupełnianie poziomu żelaza – jego dobrym źródłem będzie wątróbka, wołowina, żółtka jaj czy szpinak. Osoby z niedoborami selenu powinny z kolei spożywać orzechy brazylijskie – już 2 zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na selen, oraz ryby – tuńczyka i dorsza, które są również cennym źródłem jodu. Pacjenci cierpiący na deficyt tego składnika mogą też wspomagać się suplementacją – uzupełnianie niedoborów jodu jest szczególnie istotne w przypadku kobiet w ciąży.

Dieta Hashimoto – czego unikać?

Ze względu na to, że choroby tarczycy często współwystępują z nietolerancjami pokarmowymi, wielu pacjentów jest zmuszonych do ograniczenia spożycia laktozy czy glutenu. Przy Hashimoto warto też unikać soi, która może utrudniać wchłanianie się leku – lewotyroksyny. Prawidłowa dieta wymaga również wyeliminowania produktów prozapalnych, takich jak cukier, syrop glukozowy oraz glukozowo-fruktozowy, a także mocno przetworzonych produktów spożywczych. W przypadku osób z niedoborem jodu niewskazane są ponadto tzw. goitrogeny, czyli substancje utrudniające wchłanianie się jodu i sprzyjające powstawaniu wola. Występują one w roślinach z rodziny krzyżowych (brokuł, kalafior, kapusta, brukselka, jarmuż czy szpinak), jednak dezaktywują się przy obróbce termicznej żywności.

Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Podziel się tym artykułem:

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Tweetnij
Share on linkedin
Udostępnij na Linkedin
Share on email
Wyślij e-mail

Powiązane produkty:

Frebini Energy DRINK
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin Energy DRINK
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny

Dbaj o siebie!

Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.

Mogą Cię zainteresować:

Poznaj nasze produkty

Diben DRINK
Diben DRINK
Cukrzyca
Fresubin Renal DRINK
Fresubin Renal DRINK
Niewydolność nerek
Fresubin Hepa DRINK
Fresubin Hepa DRINK
Niewydolność wątroby
Frebini Energy DRINK
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin Protein POWDER
Fresubin Protein POWDER
Wysokie zapotrzebowanie na białko
Fresubin Protein Energy DRINK
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego

Kupuj nasze produkty na mojFresubin.pl

Zapisz się do newslettera

Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.

Zgoda na przetwarzanie danych według polityki prywatności*