>
Dla specjalistów

Dowiedz się jak dbać o prawidłowy stan odżywienia pacjenta!

Leczenie żywieniowe stanowi nieodłączny element kompleksowej i nowoczesnej terapii pacjenta.

Może istotnie wpływać na:

  • poprawę wyników leczenia
  • redukcję liczby powikłań
  • skrócenie czasu pobytu pacjenta na oddziale szpitalnym
  • obniżenie kosztów hospitalizacji

Żywienie dojelitowe polega na podawaniu białka lub źródeł białka, energii, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody w postaci specjalnie przygotowanej diety przemysłowej przez zgłębnik (sondę, gastrostomię) do przewodu pokarmowego. Powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta związanych z jego chorobą i stanem metabolicznym.

Żywienie medyczne – jakie są zasady podaży i jaką dietę zastosować w zależności od potrzeb pacjenta?

Dla spopularyzowania wiedzy na temat żywienia medycznego i ułatwienia dokonania wyboru właściwej diety postanowiliśmy stworzyć miejsce dla specjalistów, w którym odnajdą Państwo niezbędne i praktyczne informacje przydatne w codziennej praktyce klinicznej.

Zapraszamy serdecznie do odtworzenia webinarów z udziałem ekspertów, którzy zgodzili się podzielić swoją wiedzą oraz doświadczeniem na różne tematy związane z dziedziną leczenia żywieniowego w oparciu o aktualne standardy i wytyczne.

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Poznaj nasze produkty

survimed-opd
Survimed OPD
dojelitowy
diben-15-kcal-hp
Diben 1.5 kcal HP
dojelitowy
diben
Diben
dojelitowy
fresubin-2-kcal-hp-fibre
Fresubin 2 kcal HP Fibre
dojelitowy
fresubin-2-kcal-hp
Fresubin 2 kcal HP
dojelitowy
supportan
Supportan
dojelitowy