Dowiedz się jak dbać o prawidłowy stan odżywienia pacjenta!
Leczenie żywieniowe stanowi nieodłączny element kompleksowej i nowoczesnej terapii pacjenta.
Może istotnie wpływać na:
- poprawę wyników leczenia
- redukcję liczby powikłań
- skrócenie czasu pobytu pacjenta na oddziale szpitalnym
- obniżenie kosztów hospitalizacji
Żywienie dojelitowe polega na podawaniu białka lub źródeł białka, energii, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody w postaci specjalnie przygotowanej diety przemysłowej przez zgłębnik (sondę, gastrostomię) do przewodu pokarmowego. Powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta związanych z jego chorobą i stanem metabolicznym.
Żywienie medyczne – jakie są zasady podaży i jaką dietę zastosować w zależności od potrzeb pacjenta?
Dla spopularyzowania wiedzy na temat żywienia medycznego i ułatwienia dokonania wyboru właściwej diety postanowiliśmy stworzyć miejsce dla specjalistów, w którym odnajdą Państwo niezbędne i praktyczne informacje przydatne w codziennej praktyce klinicznej.
Zapraszamy serdecznie do odtworzenia webinarów z udziałem ekspertów, którzy zgodzili się podzielić swoją wiedzą oraz doświadczeniem na różne tematy związane z dziedziną leczenia żywieniowego w oparciu o aktualne standardy i wytyczne.
Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?
Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.