>
Dla specjalistów

Dla specjalistów

Rozliczanie procedur żywieniowych z NFZ w ZOL
Wykładowca: dr n. o zdr. Michał Chrobot
Data publikacji: 21 czerwca, 2022
Rozliczanie procedur żywieniowych z NFZ w ZOL
Praktyczne aspekty żywienia dojelitowego pacjenta objetego OD
Wykładowca: Akademia Opieki Długoterminowej
Data publikacji: 21 czerwca, 2022
Praktyczne aspekty żywienia dojelitowego pacjenta objetego OD
Pacjent onkologiczny pod opieką dietetyka
Wykładowca: Dr n. med. Aleksandra Kapała oraz Dr n. o zdr. Katarzyna Różycka
Data publikacji: 12 maja, 2022
Właściwe wsparcie żywieniowe, którego celem jest zapobieganie niedożywieniu oraz poprawa stanu odżywienia pacjenta, znacząco zwiększa szanse wyleczenia nowotworu. Badania pokazują, że leczenie żywieniowe jest ważne zarówno przed, jak i po leczeniu przeciwnowotworowym.
Żywić czy nie żywić... oto jest pytanie! Rzeczywista praktyka kliniczna chorych z nowotworami.
Wykładowca: Dr n. med. Aleksandra Kapała Narodowy Instytut Onkologii im. M. Skłodowskiej-Curie w Warszawie
Data publikacji: 25 listopada, 2021
Szkolenie skierowane do: lekarzy, dietetyków, pielęgniarek, zespołów żywieniowych i farmaceutów
Po co żywić chorych onkologicznie Może nie trzeba
Wykładowca: Dr n. med. Aleksandra Kapała Narodowy Instytut Onkologii im. M. Skłodowskiej-Curie w Warszawie
Data publikacji: 3 lipca, 2021
Po co żywić chorych onkologicznie Może nie trzeba

Dowiedz się jak dbać o prawidłowy stan odżywienia pacjenta!

Leczenie żywieniowe stanowi nieodłączny element kompleksowej i nowoczesnej terapii pacjenta.

Może istotnie wpływać na:

  • poprawę wyników leczenia
  • redukcję liczby powikłań
  • skrócenie czasu pobytu pacjenta na oddziale szpitalnym
  • obniżenie kosztów hospitalizacji

Żywienie dojelitowe polega na podawaniu białka lub źródeł białka, energii, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody w postaci specjalnie przygotowanej diety przemysłowej przez zgłębnik (sondę, gastrostomię) do przewodu pokarmowego. Powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta związanych z jego chorobą i stanem metabolicznym.

Żywienie medyczne – jakie są zasady podaży i jaką dietę zastosować w zależności od potrzeb pacjenta?

Dla spopularyzowania wiedzy na temat żywienia medycznego i ułatwienia dokonania wyboru właściwej diety postanowiliśmy stworzyć miejsce dla specjalistów, w którym odnajdą Państwo niezbędne i praktyczne informacje przydatne w codziennej praktyce klinicznej.

Zapraszamy serdecznie do odtworzenia webinarów z udziałem ekspertów, którzy zgodzili się podzielić swoją wiedzą oraz doświadczeniem na różne tematy związane z dziedziną leczenia żywieniowego w oparciu o aktualne standardy i wytyczne.

Poznaj nasze produkty

Diben DRINK
Diben DRINK
Cukrzyca
Fresubin Renal DRINK
Fresubin Renal DRINK
Niewydolność nerek
Fresubin Hepa DRINK
Fresubin Hepa DRINK
Niewydolność wątroby
Frebini Energy DRINK
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin Protein POWDER
Fresubin Protein POWDER
Wysokie zapotrzebowanie na białko
Fresubin Protein Energy DRINK
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.