>
>
Biblioteka dietetyka


Prezentujemy Państwu wyjątkowy projekt dedykowany dla Dietetyków Klinicznych, pacjentów i ich opiekunów! Żywność medyczna typu Fresubin jest nieodłącznym elementem wielu terapii, a tym samym ważną składową powrotu do zdrowia. Zauważyliśmy jednak, że  pacjenci nie zawsze maja pełną wiedzę na temat tego jak i kiedy stosować Fresubin, natomiast Dietetycy Kliniczni nie zawsze mają czas i możliwość, aby dokładnie przeprowadzić pacjenta przez wszystkie szczegóły związane z odżywkami medycznymi typu Fresubin.
Zapraszamy do śledzenia nas na naszym kanale YT oraz zakładce biblioteka dietetyka na stronie zywieniemaznaczenie.pl
W kolejnych odcinkach znajdą się odpowiedzi na pytania:
  • Czym jest żywienie medyczne? Link 
  • Komu i dlaczego polecana jest żywność medyczna? Link
  • Jak zacząć stosować żywność medyczną? Link
  • O czym warto stosować żywność medyczną? Link
  • Jak wykorzystać żywność medyczną podczas przygotowania standardowych posiłków? Link
  • Ile to jest 20 gram białka? Link
  • A co, jeśli mam cukrzycę? Link
  • Czym jest żywienie dojelitowe i kto powinien je stosować? Link
  • Jakie są przewagi żywienia medycznego nad miksem kuchennym? Link
  • Jak jest rola diety niskobiałkowej w przewlekłej chorobie nerek? Link
  • Czym są ketoanalogi? Link
 
 

 

BiblioteKa Dietetyka

Artykuły

nertki
Praktyczne aspekty prowadzenia dietoterapii u pacjentów z PChN leczonych zachowawczo.
Praktyczne aspekty prowadzenia dietoterapii u pacjentów z PChN leczonych zachowawczo.
Writing a diet plan on the table full of healthy food
Biblioteka Dietetyka - Przewodnik dla specjalistów opracowany we współpracy z ekspertami
Biblioteka Dietetyka - Przewodnik dla specjalistów opracowany we współpracy z ekspertami
Nerki z ludzi
Dieta niskobiałkowa – zastosowanie w leczeniu zachowawczym PChN na podstawie najnowszych zaleceń. Zalecenia dla specjalistów.
Dieta niskobiałkowa – zastosowanie w leczeniu zachowawczym PChN na podstawie najnowszych zaleceń. Zalecenia dla specjalistów.
Osoby cierpiące na Mukowiscydozę powinny prowadzić dzienniczek żywieniowy
Wskazówki dla pacjentów z przewlekłą chorobą nerek w okresie leczenia zachowawczego.
Wskazówki dla pacjentów z przewlekłą chorobą nerek w okresie leczenia zachowawczego.
info
Dieta niskobiałkowa to ulga dla nerek
Dieta niskobiałkowa to ulga dla nerek
child hugging and supporting sick mother in kerchief
Dlaczego należy prowadzić leczenie żywieniowe pacjentów onkologicznych?
Dlaczego należy prowadzić leczenie żywieniowe pacjentów onkologicznych?
Woman after successful therapy
Czy żywienie może poprawić efekty terapii onkologicznej?
Czy żywienie może poprawić efekty terapii onkologicznej?

Nagrania

Do pobrania

Fresubin - ulotka z przepisami kulinarnymi
Diben - ulotka dla pacjenta z cukrzycą
Fresubin - ulotka dla pacjenta niedożywionego
Supportan - ulotka dla pacjena onkologicznego
Dieta niskobiałkowa w praktyce - Odc. 12 Przewodnik po żywieniu medycznym
Wykładowca: Dr Maria Brzegowy Dietetyk Kliniczny
Data publikacji: 29 listopada, 2023
Dieta w chorobie nerek i ketoanalogi aminokwasów - Odc. 11 Przewodnik po żywieniu medycznym
Wykładowca: Dr Maria Brzegowy Dietetyk Kliniczny
Data publikacji: 21 listopada, 2023
Czym są diety medyczne? - Odc. 10 Przewodnik po żywieniu medycznym
Wykładowca: Dr Maria Brzegowy Dietetyk Kliniczny
Data publikacji: 17 listopada, 2023
Żywienie dojelitowe - czym jest i kto powinien je stosować - Odc. 9 Przewodnik po żywieniu medycznym
Wykładowca: Dr Maria Brzegowy Dietetyk Kliniczny
Data publikacji: 6 listopada, 2023
Stosowanie żywności medycznej u seniorów - Odc. 8 Przewodnik po żywieniu medycznym
Wykładowca: Dr Maria Brzegowy Dietetyk Kliniczny
Data publikacji: 6 listopada, 2023
Stosowanie żywności medycznej u pacjenta z cukrzycą - Odc. 7 Przewodnik po żywieniu medycznym
Wykładowca: Dr Maria Brzegowy Dietetyk Kliniczny
Data publikacji: 6 listopada, 2023
Czego dostarcza jedna porcja żywności medycznej - Odc. 6 Przewodnik po żywieniu medycznym
Wykładowca: Dr Maria Brzegowy Dietetyk Kliniczny
Data publikacji: 6 listopada, 2023
Przykłady potraw z wykorzystaniem żywności medycznej - Odc. 5 Przewodnik po żywieniu medycznym
Wykładowca: Dr Maria Brzegowy Dietetyk Kliniczny
Data publikacji: 2 listopada, 2023
Jak planować dietę opartą na żywności medycznej - Odc. 4 Przewodnik po żywieniu medycznym
Wykładowca: Dr Maria Brzegowy Dietetyk Kliniczny
Data publikacji: 28 października, 2023
Jak rozpocząć stosowanie żywności medycznej? - Odc. 3 Przewodnik po żywieniu medycznym
Wykładowca: Dr Maria Brzegowy Dietetyk Kliniczny
Data publikacji: 26 października, 2023
Jak rozpocząć stosowanie żywności medycznej? -praktyczne porady jak skutecznie rozpocząć stosowanie żywienia medycznego Fresubin Drink.
Komu i dlaczego polecana jest żywność medyczna? - Odc. 2 Przewodnik po żywieniu medycznym
Wykładowca: Dr Maria Brzegowy Dietetyk Kliniczny
Data publikacji: 26 października, 2023
Jaka grupa pacjentów i w jakich sytuacjach powinna rozważyć stosowanie żywienia medycznego w postaci diet doustnych.
Czym jest żywność medyczna? Dieta doustna, ONS - Odcinek 1
Wykładowca: Dr Maria Brzegowy Dietetyk Kliniczny
Data publikacji:
Czym jest żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, czym różni się żywność medyczna od suplementu diety, i czy może być kompletnym źródłem m pożywienia?
Przewodnik o żywieniu medycznym, czyli czym jest żywność medyczna - TEASER nowej serii
Wykładowca: Dr Maria Brzegowy Dietetyk Kliniczny
Data publikacji: 19 września, 2023
Zapraszamy do śledzenia naszej nowej wersji serii filmików "Żywieniowe Tips & Tricks", w których staramy się w prosty sposób odpowiedzieć na najczęstsze pytania pacjentów.
Opis przypadku klinicznego – pacjent z nowotworem głowy i szyi.
Wykładowca: mgr dietetyk Aleksandra Grela oraz dr n. med. Aleksandra Kapała
Data publikacji: 10 stycznia, 2023
Jakiego wsparcia żywieniowego możemy udzielić pacjentowi w paliatywnej fazie choroby?
Wykładowca: mgr dietetyk Aleksandra Grelaa oraz dr n. med. Aleksandra Kapała
Data publikacji: 10 stycznia, 2023
Co oznacza wysokie ryzyko żywieniowe?
Wykładowca: mgr dietetyk Aleksandra Grela oraz dr n. med. Aleksandra Kapała
Data publikacji: 10 stycznia, 2023
Jakiego wsparcia żywieniowego możemy udzielić pacjentom zakwalifikowanym do zabiegu operacyjnego?
Wykładowca: mgr dietetyk Aleksandra Grela oraz dr n. med. Aleksandra Kapała
Data publikacji: 10 stycznia, 2023
Postępowanie żywieniowego u pacjentów z nowotworami głowy i szyi poddawanych chemioradioterapii
Wykładowca: mgr dietetyk Aleksandra Grela oraz dr n. med. Aleksandra Kapała
Data publikacji: 10 stycznia, 2023

Serwis przeznaczony jest tylko dla dietetyków

Czy jesteś Dietetykiem?

Zapisz się do newslettera dla Dietetyków

Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.

Zgoda na przetwarzanie danych według polityki prywatności*