Diety roślinne są obecnie często wybierane jako codzienny model żywienia. Za tymi wyborami stoją przesłanki zarówno etyczne, religijne, zdrowotne jak i po prostu – smakowe. Dobrze zbilansowana dieta roślinna może być bezpieczna i w pełni odżywcza dla każdego z nas.
W diecie roślinnej, podobnie jak w zdrowym odżywianiu opartym o pełną ilość produktów, warto zwrócić uwagę na komponowanie posiłków. Warto zaplanować każdy z posiłków tak, by zawierał białko, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Różnicą w diecie roślinnej będzie pochodzenie białka. Tutaj jako główne i bardzo dobre źródło, powinny zostać wykorzystane roślinny strączkowe, orzechy, pestki i nasiona. Warto sięgać także po przetwory z roślin strączkowych m.in. tofu, tempeh, makarony, mąki, napoje i jogurty roślinne, ponieważ ułatwiają one komponowanie codziennych posiłków, a jednocześnie są dobrym źródłem składników odżywczych. Jak w każdej diecie, ważne jest bazowanie na produktach niskoprzetworzonych, w sklepach znajdziemy wiele produktów „wege”, które ze zdrowym odżywianiem nie mają zbyt wiele wspólnego, zawierają wysoką zawartość soli, olej palmowy i nasycone kwasy tłuszczowe. Mając na uwadze, że dieta roślinna jest dietą eliminacyjną, warto na początku omówić zasady jej stosowania z dietetykiem, aby wszystko przebiegło w prawidłowy i zdrowy sposób.
Oczywiście, mogą zdarzyć się stany chorobowe, kiedy pełne wykorzystanie zasad np. diety wegańskiej nie będzie możliwe. Wtedy należy skonsultować z dietetykiem sposoby jej modyfikacji w taki sposób, aby zapewnić wsparcie żywieniowe w leczeniu. Również w drugą stronę, często w chorobach np. układu pokarmowego czy alergicznych pojawia się problem z tolerancją białek mleka krowiego czy laktozy. Poszukujemy wtedy roślinnych zamienników w konwencjonalnej kuchni i diecie. W sytuacji, kiedy pacjent stosujący dietę roślinną lub osoba, u której wystąpiła właśnie nietolerancja laktozy czy problem z białkami mleka krowiego, staje się osobą zagrożoną niedożywieniem lub już jest niedożywiony, również, zgodnie z wytycznymi, należy poszukać wsparcia w żywności medycznej.
Fresubin Plant Based jest kompletną dietą (dostarcza białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne) w postaci płynnej (1 butelka = 200ml). Preparat jest w pełni wegański, zawiera bowiem 100% białka roślinnego, pochodzenia sojowego. Dodatkowo, jest preparatem wysokokalorycznym, zawiera 1,5 kcal/ml, tak więc w jednej buteleczce waniliowego drinka znajdziemy aż 300 kcal. Dodatkowo, preparat ten zawiera wysoką zawartość witaminy D3. Jednocześnie jest on bezglutenowy i bezlaktozowy.
Fresubin Plant Based świetnie sprawdzi się u pacjentów w stanie niedożywienia lub zagrożenie niedożywieniem, w szczególności w przypadku zwiększonego zapotrzebowania na energię i białko. Szczególnie warto wspomnieć o nim pacjentom na diecie roślinnej lub pacjentom okresowo wymagającym eliminacji białek mleka krowiego i/lub laktozy. Fresubin Plant Based można podawać 2-3 razy/dobę w żywieniu uzupełniającym dietę kuchenną lub ≥ 5 butelek/dobę w żywieniu całkowitym.
Preparat może być wykorzystany jako posiłek sam w sobie lub dodany do innych potraw. W okresie wiosenno-letnim, ze względu na jego waniliowy, pyszny smak, zachęcamy dodanie go do koktajli owocowych, lodów czy deserów. Świetnie sprawdzi się także jako uzupełnienie mrożonej kawy. Tego typu wykorzystanie Fresubin Plant Based u pacjenta powoduje odżywcze wzmocnienie posiłków, przy zachowaniu ich naturalnej dla chorego formy, nie odbiegającej od tego, co jedzą bliscy. Będzie to więc także korzystne rozwiązanie z perspektywy psychologicznej.
Warto omówić dawkowanie Fresubin Plant Based z dietetykiem klinicznym lub lekarzem, aby jak najlepiej dopasować go do potrzeb i aktualnego stanu pacjenta.
Agnieszka Dąbek
Dietetyk w Klinika Gastroenterologii i Hepatologii Szpital Uniwersytecki w Krakowie
Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.
Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.
Żywność specjalnego przeznaczenia należy stosować pod nadzorem lekarza.
Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.