Cukrzyca jest zaliczana do chorób metabolicznych. Taki rodzaj schorzeń może wypływać na pojawienie się niedoborów żywieniowych. Niestety taki stan rzeczy może prowadzić do osłabienia ogólnego stanu zdrowia i w konsekwencji do powstania nowych, dodatkowych chorób. Stosując odpowiednio zbilansowaną dla siebie dietę, można minimalizować ryzyko wystąpienia niedoborów, niestety jednak nie daje to gwarancji ich braku. Zachorowanie na cukrzycę powoduje upośledzenie pracy całego organizmu. Kiedy cukrzyca postępuje, w jej następstwie powstaje bardzo wiele wolnych rodników tlenowych, a do ich neutralizacji konieczne jest dostarczenie odpowiedniej ilości wielu składników odżywczych, w tym przede wszystkim witamin. Niestety osoby z tym schorzeniem nie mogą dostarczać niezbędnych witamin w sposób naturalny, przez spożywanie owoców, które powinny być znacząco ograniczone w diecie cukrzyka. Na szczęście istnieje grupa produktów, które cukrzyk może jeść bez żadnych ograniczeń, wiec nie należy się załamywać po diagnozie. Warto w takiej sytuacji odwiedzić dietetyka, który dobierze odpowiednio zbilansowane posiłki wybrane w zgodzie z naszym indywidualnym zapotrzebowaniem oraz preferencjami smakowymi. Specjalista wskaże także produkty, które są wskazane oraz te, których powinniśmy unikać. Bardzo ważne jest więc dowiedzieć się tego, jak rozpoznać cukrzycę, ponieważ ta wiedza pozwoli nam w pełni stawić jej czoła.
Znaczne ograniczenia w diecie cukrzyka sprzyjają powstawaniu niedoborów witaminowych. Większość z nas nie traktuje awitaminozy jako poważnego schorzenia, nie wolno tego jednak bagatelizować. Niedobory witamin mogą prowadzić do naprawdę poważnych chorób np. m.in.: zaburzeń w pracy serca, układu naczyniowego, czy odpornościowego. Kiedy zastanawiamy się, jakie witaminy dla cukrzyka są istotne, można wskazać na trzy najważniejsze, niestety najczęściej, wskazuje się także braki tych witamin przy cukrzycy:
Niedobór witaminy C może nieść rozległe, negatywne skutki. W przebiegu cukrzycy, zaburzona jest praca całych procesów antyoksydacyjnych. Takie działanie niestety tylko wzmacnia insulinoodporność, pogłębiając chorobę, co może przynieść poważne skutki dla chorych borykający się z cukrzycą typu 1, czy cukrzycą typu 2. Pilnowanie właściwego poziomu witaminy C, może zapobiegać destrukcji systemów nerwowych. Zapewnienie odpowiedniej ilości kwasu l-askorbinowego, wpływa także na możliwość utrzymania właściwego poziomu żelaza. Należy więc spożywać je w sposób naturalny. Warto sprawdzić, w jakich owocach jest żelazo i czy diabetycy mogą sobie na nie pozwolić. Dobrym przykładem owocu bogatego w żelazo jest porzeczka, która dodatkowo wykazuje działanie chroniące przed cukrzycą. Witamina E pełni rolę kardioprotekcyjną, jest więc niezwykle istotna w przypadku prewencji w schorzeniach sercowo – naczyniowych. Te witaminy warto więc uzupełniać, w szczególności należy dopilnować właściwego poziomu Witaminy B12, której roli w organizmie każdego z nas nie da się przecenić.
Witamina B12 jest niezbędna w metabolizmie homocysteiny, która jest aminokwasem siarkowym. Jego rola polega na zachowaniu w dobrym stanie naczyń krwionośnych, a także najważniejszych organów – mózgu i serca. Wysoki poziom homocysteiny jest skorelowany z niskim poziomem witaminy B12. Jej niedobór jest stanem poważnym, którego nie powinno się bagatelizować, może on prowadzić do bardzo poważnych chorób, jak m.in. udar mózgu, zawał serca, czy retinopatia cukrzycowa. To od prawidłowego poziomu witaminy B12 uzależniona jest prawidłowa produkcja czerwonych krwinek, czy limfocytów T. To one warunkują prawidłową odpowiedź naszego organizmu na pojawiające się komórki obce – chorobowe. Prawidłowy poziom witamin przy cukrzycy, a w szczególności witaminy B12 jest ważny dla każdego z nas, a osoby borykające się z tą chorobą metaboliczną powinny ze szczególną starannością zadbać o jej prawidłowy poziom.
Żywienie diabetyka z początku może być procesem niezwykle skomplikowanym. Jednak po czasie, kiedy chory, czy osoba, przygotowująca posiłki zapoznają się z pojęciem indeksu glikemicznego poszczególnych składników, przygotowanie odpowiednio zbilansowanych posiłków, które zawierają odpowiednią proporcję witamin przy cukrzycy, nie będzie już stanowiło problemu. W diecie bardzo ważne są witaminy dla diabetyków, należy uwzględnić ich właściwy poziom już w trakcie przygotowywania planu posiłków. Najtrudniejsze zadanie w tym zakresie leży przed weganami oraz osobami na diecie wegetariańskiej – najwięcej witaminy B12, znaleźć można w mięsie. Chodzi tu o drób, ryby, podroby (które określić można także jako, źródło żelaza w diecie), a także produkty mleczne, a w szczególności przetwory. Diabetycy więc powinni uwzględnić te składniki w swoim jadłospisie. Ważne jest także to, by ograniczać obróbkę cieplną posiłków, w ten sposób unika się strat. Bogate w kobalaminę – tak inaczej nazywa się witamina B12, są także produkty zawierające soję, płatki kukurydziane, czy muesli.
Diabetycy powinni zapamiętać podstawową zasadę, która może w znaczący sposób pomóc zachować i zdrowie – regularność. W cukrzycy spożywanie posiłków o stałych porach jest niezwykle ważne. Oprócz regularności oraz systematycznego badania poziomu glukozy we krwi, konieczne jest stosowanie witamin, jednak należy to robić z głową, ponieważ ich nadmiar także może przynieść niechciane skutki. Ze względu na liczne wykluczenia w diecie diabetyka konieczne jest stosowanie produktów odżywczych, które mają za zadanie tę dietę wspomagać. Na rynku dostępne są preparaty witaminowe, które przeznaczone są dla cukrzyków, zapewniają kompleksowe zestawy witamin i minerałów, które są niezbędne w tym schorzeniu. Warto poznać najczęściej pojawiające się powikłania i skutki cukrzycy, pozwoli nam to postępować właściwie, tak by do nich nie dopuścić.
Życie z cukrzycą jest trudne, jednak przy właściwej organizacji i poznaniu bliżej tej choroby można, a nawet trzeba nauczyć się z nią żyć. Bardzo ważne jest wyrobienie sobie odpowiednich nawyków żywieniowych, konieczna może okazać się zmiana trybu życia – przy cukrzycy wskazane jest uprawianie sportu, oczywiście mowa o umiarkowanym wysiłku, który wspomaga prawidłową tolerancję glukozy. Witaminy dla cukrzyków są bardzo ważne, ich odpowiedni poziom może mieć bardzo duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.
Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.
Żywność specjalnego przeznaczenia należy stosować pod nadzorem lekarza.
Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.