Cukrzyca to choroba przewlekła, objawiająca się osłabieniem organizmu, zwiększonym łaknieniem lub pragnieniem, problemami ze skórą, wzrokiem, nadmierną sennością. Dotyczy ona osób w każdym wieku. Przyczyną choroby jest zaburzenie wydzielania insuliny. Leczenie jest długotrwałe i wymaga właściwej diety.
Ta choroba cywilizacyjna charakteryzuje się zbyt niskim poziomem cukru we krwi. Najczęściej diagnozowane są dwa typy cukrzycy. Pierwszym z nich jest cukrzyca typu I, czyli pierwotna, zazwyczaj występująca u dzieci i młodzieży. Pojawia się niespodziewanie i jest spowodowana reakcją autoimmunologiczną organizmu. Nazywa się ją cukrzycą insulinozależną. Nie ma możliwości zapobiegania chorobie. Cukrzyca typu II rozwija się stopniowo i jest insulinoniezależna. Chorują na nią głównie osoby dorosłe i stanowi 90% wszystkich przypadków cukrzycy. Można jej zapobiegać poprzez unikanie nadwagi, stosowanie zdrowej diety i aktywności fizycznej. Ten rodzaj cukrzycy sprzyja pojawianiu się przewlekłych, trudno gojących się, ropnych stanów zapalnych.
Dieta dla cukrzyka bez względu na typ choroby jest jednym z głównych elementów leczenia. Diabetyk musi przyjmować pokarmy zróżnicowane i odpowiednio zbilansowane – tak, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Dieta cukrzycowa musi zawierać odpowiednią ilość węglowodanów, białka i tłuszczy. Węglowodany powinny być wybierane o niskim indeksie glikemicznym, czyli niepowodujące gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Co jeść przy cukrzycy? Potrzeby żywieniowe chorego dobiera się indywidualnie do masy ciała, aktywności fizycznej i wieku. Jadłospis musi być zbilansowany energetycznie, bogaty w białko, węglowodany złożone, błonnik i kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Skuteczność leczenia uzależniona jest nie tylko od systematycznego przyjmowania leków, ale także zaleconej przez lekarza diety. Dlatego powinna ona być rozpisana przez dietetyka i ściśle przestrzegana. Dowolność w odżywianiu się może wpłynąć na pogorszenie stanu chorego.
Dieta nie powinna być eliminacyjna, lecz zbilansowana i urozmaicona. Posiłki warto dzielić na mniejsze porcje i jadać je częściej. Nie są zalecane długie przerwy pomiędzy nimi. Ograniczyć w nich należy tłuszcze nasycone, węglowodany proste, jak owoce i miód oraz cukry dodane, słodycze, soki owocowe, czy słodzone jogurty. Chory na cukrzycę nie może być głodny ani spożywać nadprogramowych posiłków lub zmieniać skład przepisany przez dietetyka. Około 50-60% diety powinny stanowić węglowodany, i powinny być to węglowodany złożone 12-15% białka i tłuszcze do 30%. Wyeliminować z niej należy tłuste, smażone mięso, słodycze i wyroby cukiernicze. Trzeba też wprowadzić zdrowe, pełnowartościowe produkty, komponowane tak, by pokrywały indywidualne zapotrzebowanie organizmu. Prawidłowa dieta bazuje na zdrowych produktach, połączonych i wyliczonych tak, by zaspokoić zapotrzebowanie chorego. Należy ponadto zrezygnować z alkoholu i papierosów, gdyż dodatkowo podwyższają one ryzyko przedwczesnej śmierci.
Diben DRINK to odżywka medyczna smaku owoców leśnych lub pralinyktóry może stanowić cenne uzupełnienie diety diabetyka. Jest to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Posiada odpowiedni dla zdrowia skład. Nie zawiera glutenu, laktozy, ma niską zawartość sodu oraz cholesterolu. W jego składzie znajdują się białko, kwasy tłuszczowe jednonienasycone, węglowodany złożone oraz błonnik,. Jest zmodyfikowany pod względem zawartości węglowodanów co sprawia , ze jest dietą o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki temu łatwiej jest kontrolować poziom glukozy we krwi. Może być także jedynym źródłem pożywienia dla osób chorych na cukrzycę, z problem z przyjmowaniem pokarmów. W żywieniu klinicznym doustnym dostarcza organizmowi wszystkich, niezbędnych do zdrowia elementów. Dieta taka wprowadzana jest w celu poprawy lub utrzymania właściwego stanu odżywiania pacjenta. Może być jednym sposobem na powrót do zdrowia. . Płyn jest gotowy do picia zaraz po otworzeniu butelki i nie wymaga specjalnego przygotowania.
Diben DRINK to specjalistyczna, kompletna pod względem odżywczym wysokoenergetyczna dieta dla osób z cukrzycą, hiperglikemią stresową, nietolerancją glukozy lub insulinoopornością. Wskazaniem do przyjmowania preparatu jest zagrożenie niedożywieniem oraz niedożywienie, zwłaszcza z zaburzeniami metabolizmu glukozy szczególnie wskazana dla pacjentów z problemem trudno gojących się ran (stopy cukrzycowej) oraz w okresie hospitalizacji. Dieta całkowita obejmuje 5 butelek dziennie, natomiast uzupełniająca od 1 do 2 butelek na dobę. Preparat jest bardzo wygodny w użyciu. W nieprzewidzianych sytuacjach, gdy nie ma możliwości przygotować posiłku, można go z łatwością nim zastąpić.
Diben drink, podawany choremu na cukrzycę, dostarcza wszystkich, niezbędnych dla zdrowia i regeneracji organizmu składników. W przypadkach, gdy osoba chora nie może stosować normalnej diety, może być jedynym źródłem pożywienia i sposobem na szybki powrót do zdrowia.
Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.
Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.
Żywność specjalnego przeznaczenia należy stosować pod nadzorem lekarza.
Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.