>
>
Niacyna – jakie ma właściwości i zastosowanie? Kiedy przyjmować witaminę B3 i w jakiej formie?
Ostatnia aktualizacja: 2021-08-30 11:31:21

Niacyna – jakie ma właściwości i zastosowanie? Kiedy przyjmować witaminę B3 i w jakiej formie?

Żywienie medyczne

Spis treści

Niacyna – czym jest niacyna?

Witamina B3, inaczej znana jako niacyna lub PP jest witaminą z grupy B. Charakteryzuje ją dobra rozpuszczalność w wodzie, a także trwałość. Niacyna należy do jednych z najtrwalszych substancji witaminowych, jej cząsteczki są niewrażliwe na wysoką temperaturę, nadmierne światło oraz proces utleniania. Niemiej jednak, podczas obróbki termicznej produktów spożywczych, w których występuje, dochodzi do jej wypłukiwania. PP jest jedną z nielicznych witamin, którą organizm jest w stanie samodzielnie syntetyzować. Niestety, jej samoistne wytwarzanie nie jest wystarczające, dlatego ważne jest zapewnienie odpowiedniej podaży z pożywieniem. W przypadku wystąpienia niedoboru, ze względu na działanie niacyny i rolę, jaką odgrywa w organizmie, warto ją suplementować odpowiednio skutecznymi preparatami. Głównym zadaniem witaminy B3 jest zapewnienie prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz układu nerwowego. Dodatkowo, PP, bierze udział w produkowaniu hormonów, takich jak kortyzol czy insulina. Wielu specjalistów mówi również o wpływie witaminy pp na włosy, ich kondycję oraz niewypadanie. Dodatkowo właściwości witaminy B3 poprawiają pracę komórek układu odpornościowego, poprzez wpływ na niszczenie patogenów, między innymi gronkowca złocistego.

Niacyna jakie ma właściwości i zastosowanie kiedy przyjmować witaminę b3 i w jakiej formie

Witamina B3, niacyna – działanie i skutki niedoboru:

Zbyt mała ilość B3 w organizmie prowadzi do rozwoju choroby, która nazywana jest pelargą. Objawia się ona złym stanem skóry: zaczerwienieniem, szorstkością oraz stanem zapalnym, co prowadzi do pojawienia się pęcherzy ropnych i wrzodów. Dodatkowo chorobie towarzyszą dolegliwości układu pokarmowego, jak biegunka oraz zmiana pracy układu nerwowego, która widoczna jest poprzez zmianę zachowania oraz zapalenie nerwów.

Dodatkowo, skutkiem braku odpowiedniej ilości PP jest:

  • kłopot z zasypianiem, zmęczenie i ból głowy,
  • brzydki zapach z jamy ustnej,
  • brązowe przebarwienia na powierzchni skóry,
  • trudność z koncentracją,
  • agresywne zachowanie, wybuchy złości i depresja.

Jakie właściwości ma witamina B3?

Właściwości witaminy B3 pozwalają jej na kontrolowanie wielu procesów zachodzących w organizmie człowieka. Działanie niacyny pozwala na prawidłowy rozkład i syntezę kwasów tłuszczowych, węglowodanów oraz aminokwasów, dlatego tez jest wskazana dla osób, które posiadają dietę bogatą w kawę, cukier, herbatę i alkohol. Dodatkowo, działanie witaminy B3 wpływa na przemiany metaboliczne, które doprowadzają do uwalniania energii, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Bardzo ważny jest również wpływ PP na syntezę hormonów płciowych, jak progesteron, testosteron i estrogen oraz hormonów trzustki i tarczycy, jak insuliny i tyroksyny.

Kolejną rolą PP jest uczestniczenie w wytwarzaniu czerwonych krwinek oraz hamowanie działania toksycznych związków oraz leków. Substancja uczestniczy również w regulowaniu poziomy cholesterolu we krwi, co pozwala na zachowanie jej prawidłowego przepływu i nie powstawania blaszek miażdżycowych oraz zatorów. Dodatkowo, wpływa na rozszerzanie naczyń krwionośnych oraz układ nerwowy, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie zdrowia psychicznego w dobrej kondycji.

Ostatnim aspektem jest działanie niacyny na wygląd skóry oraz włosów. Jej obecność wpływa na regenerację błon śluzowych, a także zwiększenie ukrwienia i mikrokrążenia w naskórku. Dzięki temu stan skóry utrzymuje się w dobrej kondycji, naskórek pozostaje napięty, a na jego powierzchni nie pojawiają się przebarwienia. Działanie witaminy pp na włosy pozwala zachować im blask, odpowiednią sprężystość, a także obniża ich wypadanie.

W czym występuje witamina B3?

Występowanie witaminy B3 w produktach spożywczych pozwala na uzupełnienie jest poziomu i utrzymanie prawidłowego funkcjonowania organizmu. Głównym źródłem B3 jest mięso drobiowe, cielęce, wieprzowe oraz jego przetwory. Dużą ilość PP można również znaleźć w:

  • orzechach arachidowych,
  • drożdżach spożywczych,
  • ziemniakach,
  • produktach zbożowych, jak kasze, ryż oraz otręby,
  • rybach, zwłaszcza dorszach, mintaju i śledziach,
  • roślinach strączkowych, jak groch, fasola i soczewica,
  • mleku,
  • zielonych roślinach: sałacie, szpinaku, natce pietruszki, koperku.

Kiedy przyjmować witaminę B3?

Stosowanie urozmaiconej diety, która opiera się na nieprzetworzonej żywności oraz bazuje na naturalnych, zdrowych produktach pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu B3 w organizmie. Niemniej jednak, istnieje kilka wskazań, które mówią o konieczności suplementacji zewnętrznej niacyną, ze względu na możliwość pojawienia się niedoboru substancji. Kiedy warto dodatkowo przyjmować PP?

  • u osób niedożywionych, ze względu na stosowanie restrykcyjnych diet oraz niskokalorycznych posiłków,
  • u osób chorych lub starszych, które nie mają odpowiedniego apetytu,
  • u osób chorujących na alkoholizm lub regularnie go spożywających,
  • u osób cierpiących na obniżone wchłanianie składników odżywczych w jelitach,
  • u osób, które chorują na rakowiaka,
  • u osób, które nadużywają cukru, węglowodanów, kawy i herbaty.

Odpowiednia podaż witaminy B3 pozwala uniknąć niedoboru tej substancji i pojawienia się objawów niedoboru.

Na co pomaga witamina B3?

Aby sprawdzić poziom witaminy B3 w organizmie należy wykonać badanie z moczu, które pozwoli ocenić jej poziom. Niemiej jednak, brak odpowiedniej ilości PP jest zauważalny poprzez zmianę kondycji skóry i włosów, pojawienie się ciemnobrązowych plam na ciele, stanem zapalnym w jamie ustnej oraz poprzez zmianę osobowości. Niacyna pomaga utrzymać prawidłową pracę organizmu, ale dodatkowo jest zalecana w procesie rekonwalescencji wielu schorzeń. Warto ją przyjmować podczas:

  • zbyt dużej ilości cholesterolu,
  • wspierania prawidłowej pracy serca i wystąpieniu chorób układu naczyniowego,
  • regulowania ciśnienia tętniczego krwi,
  • obniżania toksycznego działania przyjmowanych leków, na przykład u pacjentów w trakcie chemioterapii,
  • regeneracji mięśni,
  • leczenia depresji i zaburzeń psychicznych
  • poprawy złej kondycji włosów i skóry.

Działanie witaminy B3 pozwala również uporać się z uporczywymi bólami podczas miesiączki oraz migren. Dodatkową korzyścią z przyjmowania odpowiedniej dawki PP jest poprawa jakości skóry, na przykład w walce z trądzikiem lub zajadami. Witaminy odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka. Ich odpowiedni poziom pozwala utrzymać zdrowie psychiczne i fizyczne w dobrej kondycji. Odpowiednio aktywny styl życia oraz zdrowa, urozmaicona dieta mają znaczący wpływ na stan ciała i umysłu.

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Podziel się tym artykułem:

Udostępnij na Facebooku
Tweetnij
Udostępnij na Linkedin
Wyślij e-mail

Powiązane produkty:

frebini-energy-drink
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny

Dbaj o siebie!

Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.

Mogą Cię zainteresować:

Poznaj nasze produkty

Fresubin Plant Based Drink ze składem
Fresubin Plant Based Drink
Żywność medyczna zwierająca w 100% roślinne składniki
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny
Fresubin Protein Energy Drink ze składem
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego
supportan-drink
Supportan DRINK
Onkologia
Diben-DRINK
Diben Drink
Cukrzyca
fresubin-2-kcal-hp
Fresubin 2 kcal HP
dojelitowy
Niacyna jakie ma właściwości i zastosowanie kiedy przyjmować witaminę b3 i w jakiej formie

Zapisz się do newslettera

Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.

Zgoda na przetwarzanie danych według polityki prywatności*