>
>
Niedożywienie w chorobie nowotworowej- jak zapobiegać? Praktyczne wskazówki

Niedożywienie w chorobie nowotworowej- jak zapobiegać? Praktyczne wskazówki

niedożywienie dietaOnkologiaSupportan DRINK

Jak choroba nowotworowa wpływa na stan organizmu?

Choroba nowotworowa, jak również metody jej leczenia istotnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Cytokiny prozapalne przyczyniają się między innymi do utraty apetytu, czy zaburzeń w metabolizmie białek oraz lipidów. Proces leczenia może również wpływać na odczuwanie smaku, a tym samym na ilość spożywanych pokarmów.

Utrata apetytu jest powszechnym problemem u pacjentów z chorobą nowotworową. Cytokiny prozapalne mogą oddziaływać na receptory w mózgu, zmniejszając chęć spożywania pokarmów. Ponadto samo leczenie, takie jak chemioterapia czy radioterapia, może powodować nudności, wymioty oraz inne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które dodatkowo obniżają apetyt i wpływają bezpośrednio na stan odżywienia chorego.

Ważnym aspektem wpływającym na ilość spożywanych pokarmów jest również zmiana odczuwania smaku. Niektóre metody leczenia mogą prowadzić do zmian w percepcji smaku, co może powodować, że pokarmy stają się mniej atrakcyjne lub wręcz nieprzyjemne dla pacjenta. To z kolei może prowadzić do ograniczenia spożywania posiłków oraz problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.

 

Czym jest niedożywienie w chorobie i dlaczego jest niebezpieczne?

Według European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) niedożywienie to „stan wynikający z braku wchłaniania lub braku spożywania substancji żywieniowych, prowadzący do zmiany składu ciała, upośledzenia fizycznej i mentalnej funkcji organizmu oraz wpływający niekorzystnie na wynik leczenia choroby podstawowej”. W przypadku niektórych typów nowotworów, takich jak rak trzustki, niedożywienie jest szczególnie powszechne i dotyka nawet do 85% pacjentów.

Niedożywienie ma poważne konsekwencje dla pacjentów z chorobą nowotworową. Zmniejszenie masy ciała i utrata mięśni mogą prowadzić do osłabienia organizmu, upośledzenia funkcji fizycznych oraz spadku odporności, co z kolei może negatywnie wpływać na przebieg leczenia oraz na ogólną jakość życia pacjenta. Identyfikacja ryzyka niedożywienia i wdrożenie odpowiednich strategii żywieniowych ma kluczowe znaczenie w opiece nad pacjentami z chorobą nowotworową. Dostosowanie diety do indywidualnych potrzeb chorego i regularne monitorowanie stanu odżywienia są kluczem do zapobiegania niedożywienia, jak również poprawy wyników leczenia oraz jakości życia pacjentów.

Wskazówki jak zadbać o prawidłowe odżywienie w czasie choroby.

  • kontrola masy ciała! – w przypadku niezamierzonej redukcji masy ciała konsultacja z dietetykiem klinicznym i/lub lekarzem,
  • spożywanie płynów pomiędzy posiłkami – ma to istotne znaczenie w przypadku szybkiego odczuwania sytości,
  • prawidłowo zbilansowana dieta doustna- uwzględniająca stopień zaawansowania choroby oraz ewentualne skutki uboczne leczenia,
  • stosowanie preparatów specjalnego przeznaczenia medycznego (np. Supportan Drink)- zleconych przez dietetyka i/lub lekarza.
  • dostosowanie konsystencji posiłków do aktualnego stanu – np. w przypadku dysfagii stosowanie zagęszczonych produktów np. Fresubin Thickened Stage 1, Fresubin YOcreme,
  • fortyfikowanie żywności – poprzez dodawanie do potraw FSMP (żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, dawniej ONS) oraz źródeł tłuszczów (np. zabielanie zupy śmietaną lub Supportan Drink),
  • spożywanie posiłków częściej o mniejszej objętości (np. co 2 godziny o objętości ok. 250g),
  • zwiększone spożycie białka – jaja, ryby, białe mięso, sery twarogowe oraz FSMP (żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, dawniej ONS).

 

Pamiętaj! W przypadku niezamierzonej redukcji masy ciała i/lub zmniejszonej ilości spożywanych produktów koniecznie skonsultuj się z lekarzem prowadzącym i/lub dietetykiem.

Interwencja żywieniowa na etapie prekacheksji, czyli utraty masy ciała mniejszej niż 5%, stanowi istotny element zapobiegający rozwojowi ciężkich powikłań kacheksji nowotworowej, która w późniejszych etapach przyjmuje charakter nieodwracalny.

Należy pamiętać, że wskazówki zawarte w powyższym artykule mają charakter edukacyjny i nigdy nie zastąpią indywidualnej porady lekarskiej i/lub dietetycznej w przypadku wystąpienia skutków ubocznych leczenia oraz niezamierzonej redukcji masy ciała.

Przygotowane przez:

mgr Paulina Helisz

dietetyk onkologiczny, specjalista żywienia klinicznego

 

Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Podziel się tym artykułem:

Udostępnij na Facebooku
Tweetnij
Udostępnij na Linkedin
Wyślij e-mail

Powiązane produkty:

supportan-drink
Supportan DRINK
Onkologia
Fresubin protein Poziomka
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego

Dbaj o siebie!

Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.

Mogą Cię zainteresować:

Poznaj nasze produkty

Fresubin_PlantBasedDrink_200ml_frontal_Vanilla_Jun2023_PL
Fresubin Plant Based Drink
Żywność medyczna zwierająca w 100% roślinne składniki
Fresubin-energy-drink
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny
Fresubin protein Poziomka
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego
supportan-drink
Supportan DRINK
Onkologia
Diben-DRINK
Diben DRINK
Cukrzyca
fresubin-2-kcal-hp
Fresubin 2 kcal HP
dojelitowy

Zapisz się do newslettera

Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.

Zgoda na przetwarzanie danych według polityki prywatności*