Niewydolność nerek to poważne schorzenie, które dotyka dużą część populacji. Żywienie w chorobie nerek odgrywa kluczowe znaczenie. Prawidłowy dobór składników i podaż makro- i mikroelementów wpływają na poprawę samopoczucia i jakości życia chorującego. Sprawdź jakich produktów unikać i jak ułożyć jadłospis, by cieszyć się dobrym samopoczuciem i tryskać energią.
Przewlekła niewydolność nerek inaczej zwana przewlekłą chorobą nerek (PChN) aktualnie dotyka aż 4 miliony Polaków. Jest rzadko diagnozowana, często występuje w postaci utajonej. Przewlekła niewydolność nerek została uznana za chorobę cywilizacyjną i jest dużym wyzwaniem dla współczesnej medycyny.
Przewlekła choroba nerek to schorzenie, w którym nerki tracą zdolność do pełnego oczyszczania organizmu z toksyn (pozostałości procesu przemiany materii). Zwykle występuje problem z wydaleniem z organizmu nadmiaru potasu, fosforu, sodu. Przyczyną choroby są zwykle nieleczona kamica nerkowa, zakażenie dróg moczowych, ale także powikłania cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.
Dieta przy niewydolności nerek jest niezwykle istotna. Unikanie produktów, które nadmiernie obciążają nerki ma kluczowe znaczenie dla dobrego samopoczucie pacjentów. Nieprzestrzeganie diety może wywołać skutki uboczne w postaci: bólu głowy, nudności, wymiotów i ogólnego osłabienia.
Ty bądź ktoś z Twoich bliskich cierpi na niewydolność nerek? Dieta przy PChN ma kluczowe znaczenie dla dobrego samopoczucie.
Dieta nerkowa opiera się głównie na zmniejszeniu podaży białka w codziennym jadłospisie. W wyniku procesu trawienia białka wydzielane są uboczne produkty przemiany materii w postaci: puryn, mocznika, kreatyniny. U osób zdrowych substancje te wydalane są z organizmu wraz z moczem. U pacjentów z niewydolnością nerek proces usuwania tych toksyn jest zaburzony, może dojść do zatrucia organizmu w wyniku zbyt wysokiego stężenia toksycznych substancji. Produkty wysokobiałkowe zawierają dużą ilość fosforu. Duża zawartość tego pierwiastka powoduje wypłukiwanie wapnia z organizmu co negatywnie wpływa na kondycję okładu kostnego, może powodować osteoporozę. Osoby z niewydolnością nerek powinny zredukować ilość spożywanego dziennie białka do maksimum 0,8 g na kilogram masy ciała.
„Dieta na nerki” nie zakłada rejestracyjnego ograniczenia ilości spożywanych tłuszczów. Tłuszcze powinny stanowić około 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Należy wybierać tłuszcze nienasycone – najlepiej roślinne bądź uwzględniać w posiłkach tłuste ryby. Tłuszcze w diecie są niezwykle istotne – umożliwiają wchłanianie witamin i mikroskładników z posiłków.
Głównym źródłem energii w diecie osób chorych na przewlekłą niewydolność nerek są węglowodany. Powinny stanowić około 50-60% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Większość powinny stanowić węglowodany złożone.
U pacjentów zmagających się z przewlekłą niewydolnością nerek bardzo ważne jest zachowanie prawidłowego bilansu kalorycznego i dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych – często zdarza się, że osoby cierpiące na PChN są niedożywione. Tu z pomocą przychodzi żywienie kliniczne – doustne, dojelitowe bądź pozajelitowe. Preparaty pozwalają dostarczyć pacjentowi kompleksową mieszankę składników odżywczych, która poprawia ogólne samopoczucie chorego i wzmacnia jego siły witalne.
Pacjenci zmagający się z przewlekłą niewydolnością nerek powinni ostrożnie przyjmować produkty z wysoką zawartością fosforu i potasu. Na kondycję nerek nie wpływa także dobrze wysoka zawartość kwasu askorbinowego (witaminy C) – warto wyeliminować z diety kiszone ogórki oraz kapustę. Bezwzględnie z diety należy wyeliminować produkty silnie przetworzone.
Produkty białkowe polecane w diecie nerkowej to: mleko, chude sery twarogowe, chude mięso, ryby, białko jaja kurzego.
Jadłospis pacjenta powinien zostać dopasowany do indywidualnego zapotrzebowania na składniki odżywcze – jego wieku, wagi, płci, trybu życia.
Codzienne menu warto uzupełniać dietą doustną – specjalnymi preparatami, które zawierają kompozycję składników odżywczych dostosowanych do potrzeb osób z chorobami nerek. Dieta doustna Fresubin Renal to preparat o niskiej zawartości białka, sodu, potasu – chroni przed niedożywieniem oraz wzmacnia pacjentów niedożywionych, zmagających się z przewlekłymi chorobami nerek.
Jeśli skomponowanej właściwej diety sprawia trudność, warto skonsultować się z dietetykiem lub skorzystać z gotowych rozwiązań takich jak niskobiałkowe oraz o niskiej zawartości elektrolitów odżywki medyczne typu drink tj.: Fresubin Renal. Fresubin Renal jest specjalistyczną dietą doustną dopasowaną do wymagań żywieniowych osób z przewlekłą niewydolnością nerek.
Więcej informacji na temat chorób nerek w tym na temat przewlekłej choroby nerek dostępne na stronie www.mojenerki.org
Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.
Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.
Żywność specjalnego przeznaczenia należy stosować pod nadzorem lekarza.
Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.