Co piąty pacjent chory na raka nie umiera z powodu postępu choroby, ale dlatego, że jest niedożywiony i nie wytrzymuje trudów leczenia – podkreśla doktor Stanisław Kłęk prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego w rozmowie z Margit Kossobudzką z Gazety Wyborczej.
Profesor Kłęk zwraca uwagę na to, że w leczeniu pacjentów chorych na raka lekceważy się podstawową sprawę, jaką jest odpowiednie żywienie. Wskazuje na konieczność podjęcia właściwych kroków w zależności od stanu pacjenta. Zaleca wizytę u dietetyka, aby określić potrzeby żywieniowe. Podkreśla możliwość wprowadzenia dodatkowych odżywek, natomiast w przypadku pacjentów niedożywionych bardziej inwazyjnych metod, jak żywienie poprzez sondę czy żywienie dożylne, które są refundowane przez NFZ.
Pełną treść wywiadu z Prof. Kłękiem pod tytułem „Raka nie można zagłodzić” można znaleźć w internetowym wydaniu dodatku „Tylko Zdrowie” Gazety Wyborczej: www.wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,16329719,Raka_nie_mozna_zaglodzic.html
Sprawdź czy Twój podopieczny wymaga żywienia klinicznego dzięki przesiewowej ocenie zdrowia.
Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.
Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.
Żywność specjalnego przeznaczenia należy stosować pod nadzorem lekarza.
Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.