>
Porady ekspertów

Porady ekspertów

Idziemy na zakupy
Wykładowca: Dr Hanna Stolińska
Data publikacji: 11 sierpnia, 2022
Jak przygotować się na zakupy? Czy na liście powinny zawierać się tylko wskazane czy też nie wskazane produkty? Na które zwracać uwagę? Na te i inne pytania odpowiada dietetyk kliniczny.
Przewlekła choroba nerek – jaki rodzaj diety wybrać?
Wykładowca: Dr Hanna Stolińska
Data publikacji: 4 sierpnia, 2022
Czy osoby z niewydolnością nerek powinny stosować szczególną dietę? O jakie produkty warto sięgać stosując dietę wegetariańską czy wegańską? Na te i inne pytania poznasz odpowiedzi w czwartym firmie z serii o diecie przy PChN!
Tłuszcze, węglowodany i składniki mineralne – na co zwrócić uwagę
Wykładowca: Dr Hanna Stolińska
Data publikacji: 29 lipca, 2022
W przewlekłej chorobie nerek warto zadbać o odpowiednie ilości tłuszczów, węglowodanów i składników mineralnych w diecie. Spożycie których produktów będzie korzystne dla organizmu, a których warto unikać? Na te i inne pytania odpowiada dietetyk dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny
Białko w diecie chorych na przewlekłą chorobę nerek (PChN)
Wykładowca: Dr Hanna Stolińska
Data publikacji: 21 lipca, 2022
Jakie znaczenie ma białko w diecie osób z przewlekłą chorobą nerek (PChN)? Kiedy najlepiej je ograniczać i czy można je zastąpić? Na te i inne pytania poznasz odpowiedzi w drugim firmie z serii o diecie przy PChN!
Dieta jako uzupełnienie leczenia w przewlekłej chorobie nerek (PChN)
Wykładowca: Dr Hanna Stolińska
Data publikacji: 14 lipca, 2022
Co oznacza „zdrowa zbilansowana dieta” w przewlekłej chorobie nerek (PChN)? Co daje właściwa dieta pacjentowi z PChN? Na te i inne pytania odpowiada dietetyk kliniczny.
Czy żywienie może poprawić efekty terapii onkologicznej?
Wykładowca: Dr n. o zdr. Agnieszka Surwiło-Snarska
Data publikacji: 15 czerwca, 2021

Dowiedz się jak dbać o prawidłowy stan odżywienia!

Żywienie medyczne jest nieodłącznym elementem wielu terapii, często kluczowym elementem w okresie rehabilitacji i powrotu do zdrowia. Żywienie medyczne dietami typu drink (tzw nutridrinkami) powinien być szczególnie ważny dla:

 

  • pacjentów onkologicznych i ich bliskich;
  • opiekunów i rodzin osób starszych, szczególnie gdy istnieje ryzyko powstania odleżyn i trudno gojących ran;
  • osób przebywających w szpitalu, przygotowujących się do zabiegów operacji;
  • osób starszych po złamaniach w obrębie szyjki kości udowej;

 

ale też w sytuacji braku apetytu, barku energii, niekontrolowanej utraty masy ciała, problemie z połykaniem, czyli zawsze gdy ważne jest skuteczne odbudowanie masy mięśniowej, odzyskanie sił i energii.

Żywienie medyczne – jakie posiłki stosować w chorobie?

Dla spopularyzowania wiedzy na temat żywienia medycznego i ułatwienia dokonania wyboru właściwej diety postanowiliśmy porozmawiać ze specjalistami dziedzinie żywienia oraz leczenia takich chorób, które wymagają wsparcia żywieniowego i podzielić się tymi informacjami z naszymi pacjentami.

Chcemy regularnie zapraszać Państwa na nasze spotkania na temat prawidłowego odżywiania i doboru właściwych odżywek medycznych. Wszystkie nasze spotkania będą zamieszczane na naszej stronie aby dać Państwu możliwość stałego dostępu do wiedzy na temat żywienia medycznego oraz odżywek medycznych Fresubin i Supportan.

Nasze szkolenia będą oparte tylko na sprawdzonej i rzetelnej wiedzy, gdyż jesteśmy specjalistami w dziedzinie żywienia medycznego. Oferujemy żywienie medyczne pacjentom na każdym etapie choroby i powrotu do zdrowia. Współpracujemy z ekspertami: lekarzami, farmaceutami, dietetykami, którzy na co dzień pracują z pacjentami onkologicznymi, osobami starszymi, pacjentami neurologicznymi i chcemy dzielić się ich doświadczeniem, aby jeszcze skuteczniej wspierać w powrocie do zdrowia. Nieustanie poszerzamy naszą wiedzę, jesteśmy na bieżąco z nowymi badaniami i wytycznymi takich Towarzystw jak: POLSPEN ( Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu) ESPEN ( Europejskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu) ESMO (Europejskie Towarzystwo Onkologii Medycznej). Wszystko po to aby jak najskuteczniej odpowiadać na potrzeby pacjentów.

Poznaj nasze produkty

survimed-opd
Survimed OPD
dojelitowy
diben-15-kcal-hp
Diben 1.5 kcal HP
dojelitowy
diben
Diben
dojelitowy
fresubin-2-kcal-hp-fibre
Fresubin 2 kcal HP Fibre
dojelitowy
fresubin-2-kcal-hp
Fresubin 2 kcal HP
dojelitowy
supportan
Supportan
dojelitowy

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.