>
>
Powikłania żywienia pozajelitowego

Powikłania żywienia pozajelitowego

InneSupportan DRINKŻywienie medyczne

Nie ma metody leczenia, która nie jest obarczona powikłaniami. Niestety w trakcie leczenia żywieniowego, także pozajelitowego może wystąpić wiele z nich. Przestrzegając zasad i procedur personel medyczny dąży do zminimalizowania ilości powikłań.

 

Ze względu na złożoność żywienia pozajelitowego powikłania mogą być związane z:

Zakładaniem i użytkowaniem dostępu naczyniowego (m.in.: nieprawidłowe założenie cewnika naczyniowego skutkujące odmą, perforacją opłucnej i osierdzia, krwiaki w miejscu wkłucia, zator powietrzny, uszkodzenia nerwów, krwawienia, nakłucie tętnicy, zator cewnikiem, pękniecie cewnika)

Zakażeniem i zmianami zakrzepowymi związanymi z cewnikiem (zakażenia odcewnikowe, zakrzepica żylna)

Nieprawidłowym przygotowaniem i podażą mieszaniny odżywczej (zapalenie naczyń, zbyt szybka podaż mieszaniny powodująca złe samopoczucie, skażenie mieszaniny skutkujące posocznicą)

Nieprawidłowościami metabolicznymi, są to np:

  • zbyt wysoki lub zbyt niski poziom glukozy
  • zbyt wysoki lub zbyt niski poziom elektrolitów (sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu)
  • zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej
  • zaburzenia gospodarki lipidowej
  • zaburzenia funkcji nerek, wątroby, kości

Właściwe i indywidualne planowanie podaży mieszaniny odżywczej, zwykle zaczynane od mniejszych dawek, wprowadzane po przygotowaniu pacjenta do leczenia żywieniowego pozwala znacznie zminimalizować liczbę powikłań metabolicznych, a przestrzeganie zasad higieny pracy z mieszaniną odżywczą i dostępem naczyniowym pozwala zmniejszyć ilość powikłań związanych z zakażeniami.

Zakażenia w żywieniu pozajelitowym i dojelitowym

Zakażenia są najczęstszymi powikłaniami u chorych żywionych pozajelitowo. Po pierwsze, o czym zbyt często zapominamy, niedożywienie samo z siebie sprzyja różnym infekcjom, w tym zakażeniom szpitalnym (nosokomialnym). Jednoznacznie wykazano, że postępujące niedożywienie sprzyja infekcjom górnego układu oddechowego (w tym nawracającym zapaleniom płuc), nawracającym infekcjom dróg moczowych, zakażeniom ropnym ran. W znacznej mierze grupa chorych niedożywionych często hospitalizowanych w różnych jednostkach chorobowych jest skolonizowana patogenami szpitalnymi. Są to chorzy z obniżoną odpornością, często anergiczni. Różnego rodzaju zakażenia wikłają i wydłużają hospitalizację w tej grupie stając się przyczyną większej zachorowalności i śmiertelności. Szczególnie dotyczy to grup niedożywionych seniorów, pacjentów oddziałów zabiegowych, onkologicznych czy intensywnej terapii.

Z drugiej strony problem zakażeń, w tym szpitalnych jest nierozerwalnie związany z samym leczeniem żywieniowym i niestety, w przerażającej większości jest to wynik błędów ze strony personelu medycznego. Jest to jeden z powodów, dla którego bezwzględnie należy przyjąć, że leczenie żywieniowe wymaga odpowiedniej wiedzy i doświadczenia i powinno być realizowane przez wyspecjalizowany personel medyczny.

Żywienie dojelitowe-zakażenia

Ogólne i miejscowe zakażenia jako powikłanie żywienia enteralnego, niezależnie od rodzaju zgłębnika i diety są w przeważającej mierze (nawet do 70%) wynikiem błędu pielęgniarskiego. Zakażenia diety przemysłowej, a także nieprawidłowe pielęgnowanie chorego i dostępu do żywienia (lub zaniechanie takiego postępowania) prowadzi do zakażenia sprzętu i kolonizacji dostępu (formowanie biofilmu), zmiany flory bakteryjnej przewodu pokarmowego / przerost patologicznej. Efektem tego są biegunki, zakażenia zatok, ucha środkowego, przyzębia, zapalenia płuc / w tym zachłystowe – m.in. zakażoną dietą/, zakażenia krwi (bakteryjne, posocznice), a nawet kolonizacja narządowa (np. bakteryjne zapalenie wsierdzia). Miejscowe zakażenia będące skutkiem złej pielęgnacji lub (rzadziej) wtórnej do niedożywienia chorego anergii: to zapalenie miejsca wprowadzenia zgłębnika i zakażenie wokół gastrostomii, mikrojejeunstomii. Obserwowano ropne zapalenia kanałów stomijnych, ropnie i przetoki. Zła implantacja zgłębnika (w tym zakażonego) może prowadzić do zapalenia zatok, nosa, ucha, zacieku i zapalenia otrzewnej.

Żywienie pozajelitowe-zakażenia

Powikłania infekcyjne w żywieniu pozajelitowym mają wiele aspektów. Zakażenie żył obwodowych występuje w przypadku nieumiejętnego prowadzenia obwodowego żywienia pozajelitowego. W przypadku żywienia pozajelitowego stosowanego drogą żył centralnych przez cewnik centralny do częstych powikłań należą tzw. zakażenia związane z cewnikiem (zakażenie miejsca wkłucia cewnika, tunelu podskórnego cewnika, odcewnikowe zakażenia uogólnione, zakażenie tunelu skórnego lub portu, kolonizacja bakteryjna lub grzybicza cewnika).W wszystkie stanowią stan zagrożenia życia dla chorego, a na szczególna uwagę zasługują posocznice, w tym grzybicze oraz kolonizacje narządowe (bakteryjne zapalenie wsierdzia).

Powikłania te nie tylko uniemożliwiają dalsze leczenie żywieniowe, ale wydłużają chorobowość, zwiększają śmiertelność i znacznie podnoszą koszty leczenia .

 

 

Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

 

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Podziel się tym artykułem:

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Tweetnij
Share on linkedin
Udostępnij na Linkedin
Share on email
Wyślij e-mail

Powiązane produkty:

Frebini Energy DRINK
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin Energy DRINK
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny

Dbaj o siebie!

Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.

Mogą Cię zainteresować:

Poznaj nasze produkty

Diben DRINK
Diben DRINK
Cukrzyca
Fresubin Renal DRINK
Fresubin Renal DRINK
Niewydolność nerek
Fresubin Hepa DRINK
Fresubin Hepa DRINK
Niewydolność wątroby
Frebini Energy DRINK
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin Protein POWDER
Fresubin Protein POWDER
Wysokie zapotrzebowanie na białko
Fresubin Protein Energy DRINK
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego

Kupuj nasze produkty na mojFresubin.pl

Zapisz się do newslettera

Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.

Zgoda na przetwarzanie danych według polityki prywatności*