Pacjenci onkologiczni, osoby w okresie rekonwalescencji czy po operacji, osoby starsze oraz dzieci mogą mieć wyższe zapotrzebowanie na białko.
Skład
Średnia zawartość w 100 ml
Wartość energetyczna | 1500 kJ (=360 kcal) |
Wartość energetyczna w 5 g proszku (1 miarka) | 75 kJ (=18 kcal) |
Tłuszcz (2 kJ%) | 0,05 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | <0,004 g |
Węglowodany (≤ 1kJ%) | ≤ 0,05 g |
Błonnik (0 kJ%) | 0 g |
Białko (97 kJ%) | |
INNE | |
Sód (Na) | 27,5 mg |
Potas (K) | 60 mg |
Wapń (Ca) | 3 mg |
Fosfor (P) | 12 mg |
Warto wiedzieć
Podawanie
Powinno być ustalane przez personel medyczny w zależności od indywidualnego zapotrzebowania pacjenta. Produkt przeznaczony jest do żywienia uzupełniającego: 2–3 razy na dobę po 10–15 g (20–45 g/dobę).
Ważne informacje
Nieodpowiedni jako jedyne źródło pożywienia. Podczas stosowania należy monitorować poziom potasu u pacjentów stosujących dietę niskopotasową. Nie podawać dzieciom poniżej 1 roku życia. Należy zachować ostrożność podczas podawania dzieciom poniżej 6 lat. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania u chorych na galaktozemię. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego (dożylnego)!
Instrukcja użycia
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Po otwarciu opakowanie należy zużyć w ciągu 2 miesięcy. Produkt można dodawać do zimnych lub gorących, słodkich lub pikantnych płynnych posiłków (np.: soków owocowych, mleka, zup) oraz puree. Pakowany w atmosferze ochronnej.
Dzienne spożycie
Produkt przeznaczony jest do żywienia uzupełniającego: 2–3 razy na dobę po 10–15 g (20–45 g/dobę).
Żywność specjalnego przeznaczenia należy stosować pod nadzorem lekarza.
Copyright Żywienie ma znaczenie 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.