Onkologia

Pacjenci z chorobą nowotworową wymagają wysokokalorycznej diety bogatej w białko, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz antyoksydanty.

  • OMEGA-3 Poprawia skuteczność chemioterapii
  • BIAŁKO Zapobiega utracie masy mięśniowej
  • ENERGIA Przywraca siły do walki z chorobą
>
>
>
>
Supportan DRINK

Supportan DRINK

Skład
Średnia zawartość w 100 ml

Wartość energetyczna628 kJ (150 kcal)
Tłuszcz6,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone3,3 g
w tym kwasy MCT2,3 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone1,5 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone1,9 g
w tym EPA0,40 g
w tym DHA0,17 g
Węglowodany12 g
w tym cukry6,1 g
w tym laktoza≤0,50 g
Błonnik1,2 g
Białko10 g
Sól0,12 g
Średnia zawartośćw 100 ml:
Witamina A213 μg ER
- wtym β-karoten63,0 μg ER
Witamina D2,5 μg
Witamina E3,8 α-ET
Witamina K21 μg
Witamina C19 mg
Tiamina0,30 mg
Ryboflawina0,40 mg
Niacyna1,5 mg ( 3,2 mg EN )
Witamina B60,43 mg
Kwas foliowy62,5 μg
Witamina B120,75 μg
Biotyna9,4 μg
Kwas pantotenowy1,5 mg
Średnia zawartośćw 100 ml :
Sód (Na)47,5 mg
Potas (K)128 mg
Chlorki (Cl)50,0 mg
Wapń (Ca)203 mg
Fosfor (P)120 mg
Magnez (Mg)26,0 mg
Żelazo (Fe)2,5 mg
Cynk (Zn)2,0 mg
Miedź (Cu)0,38 mg
Mangan (Mn)0,50 mg
Fluorki (F)0,25 mg
Selen (Se)14 μg
Chrom (Cr)13 μg
Molibden (Mo)19 μg
Jod (I)37,5 μg
Cholina2,5 mg
Osmolarność340 mosmol/l
Woda76 ml
Rozkład kalorii
Tłuszcz40 kJ%
Węglowodany31 kJ%
Błonnik2 kJ%
Białko27 kJ%
Glutamin i kwas glutaminowy1,77 mg
Arginina g/100ml0,36

Supportan to kompletna dieta wysokoenergetyczna, bogatobiałkowa, przeznaczona do żywienia drogą doustną:

  • dostarcza 300 kcal w jednym opakowaniu
  • dostarcza 20 gramów białka w jednym opakowaniu
  • zawiera niezbędne witaminy i składniki mineralne
  • ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 z oleju rybnego
  • jest wzbogacona w błonnik, który wspomaga prace przewodu pokarmowego
  • jest klinicznie wolna od laktozy
  • nie zawiera syropu glukozowego
  • jest dostępna o smaku cappuccino, owoców tropikalnych

Warto wiedzieć

Podawanie

Powinno być ustalane w zależności od indywidualnego zapotrzebowania pacjenta. Zalecane podawanie w żywieniu uzupełniającym: 2 butelki (600 kcal)/dobę lub całkowitym: ≤ 5 butelek (1500 kcal) / dobę.

Ważne informacje

Odpowiedni jako jedyne źródło pożywienia. W przypadku żywienia całkowitego należy uwzględnić wysoki poziom oleju rybnego i białka. Nie podawać dzieciom poniżej 1 roku życia. Należy zachować ostrożność podczas podawania dzieciom poniżej 6 lat. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania u chorych na galaktozemię. Podczas stosowania należy zapewnić odpowiednią podaż płynów.

Instrukcja użycia

Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu, opakowanie można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 24 godziny. Przed użyciem wstrząsnąć. Pić powoli! Najlepiej podawać produkt schłodzony.

Dzienne spożycie

Rekomendowane jest stosowanie 2 butelek Supportan DRINK dziennie.

Żywienie pacjentów onkologicznych

Żywienie odgrywa kluczową rolę w życiu zarówno zdrowego, jak i chorego człowieka. Szczególnie istotne jest na wszystkich etapach leczenia onkologicznego.

Choroba nowotworowa wpływa na życie chorego i jego bliskich. Nowotwór zmienia stan zdrowia chorego, wpływa na jego relacje z otoczeniem, samopoczucie, a także na możliwości odżywiania, apetyt oraz odczucie smaku i zapachu. W trakcie leczenia istotne jest zapewnienie choremu odpowiedniego do jego potrzeb odżywiania. Bardzo często u chorych onkologicznych występuje osłabienie apetytu, niechęć do jedzenia, chudnięcie i niedożywienie. U części osób utrata masy ciała następuje przed zdiagnozowaniem nowotworu. Prawidłowe odżywianie, w tym uzupełnianie niedoborów składników pokarmowych, wpływa pozytywnie na proces leczenia: pomaga w walce z nowotworem, przyspiesza zdrowienie i jest ważne na każdym etapie leczenia onkologicznego - także w leczeniu paliatywnym.

Spadek masy ciała obserwuje się często w trakcie leczenia i po jego zakończeniu.

W zależności od sytuacji chorego ważne jest:

  • zapobieganie chudnięciu, jeżeli można je przewidzieć
  • utrzymanie odpowiedniego stanu odżywienia oraz leczenie niedożywienia – jeśli do niego doszło
  • wspomaganie rekonwalescencji po zakończeniu leczenia
  • zmniejszanie ubytku masy ciała w okresie terapii paliatywnej

We wszystkich sytuacjach należy starać się zapewnić w pożywieniu chorego podaż wszystkich składników odżywczych i wody.

Doustne leczenie żywieniowe pacjentów onkologicznych

W żywieniu pacjenta onkologicznego może znacząco pomóc wprowadzenie odżywki – doustnej diety przemysłowej, ponieważ codzienne racje pokarmowe pacjentów często nie zawierają właściwej ilości makro i mikroskładników odżywczych, szczególnie w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania.

Odżywki mogą zaspokajać całkowicie lub częściowo zapotrzebowanie pacjenta na wszystkie lub wybrane składniki pokarmowe. Stosowane u pacjentów onkologicznych odżywki mają wiele zalet:

  • znany, standaryzowany skład i ilość kalorii dostarczona w jednym posiłku skoncentrowane źródło wszystkich składników odżywczych, pozwalające uzupełnić niedobory
  • nie zawierają laktozy ani glutenu co zmniejsza ryzyko uczuleń lub nietolerancji pokarmowych
  • są sterylne, co zmniejsza ryzyko zakażeń przewodu pokarmowego i biegunek
  • są wygodne w stosowaniu, można je popijać miedzy posiłkami, mieszać z gotowymi potrawami, stosować zamiast posiłku.

Żywienie opracowane z myślą o pacjentach onkologicznych

Diety doustne są niezwykle pomocne w sytuacji, gdy pacjenci nie są w stanie dostarczyć z normalnie przyjmowaną dietą odpowiedniej podaży energii i składników odżywczych oraz gdy trudne jest utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dietą szczególnie polecaną pacjentom onkologicznym na każdym etapie leczenia i rekonwalescencji jest Supportan.

Supportan DRINK

  • Zapobiega utracie masy mięśniowej dzięki wysokiej zawartości białka
  • Hamuje reakcję zapalną i poprawia skuteczność chemioterapii dzięki zawartości kwasów omega-3
  • Przywraca siły i energię

Żywienie pacjentów onkologicznych

Żywienie odgrywa kluczową rolę w życiu zarówno zdrowego, jak i chorego człowieka. Szczególnie istotne jest na wszystkich etapach leczenia onkologicznego.

Choroba nowotworowa wpływa na życie chorego i jego bliskich. Nowotwór zmienia stan zdrowia chorego, wpływa na jego relacje z otoczeniem, samopoczucie, a także na możliwości odżywiania, apetyt oraz odczucie smaku i zapachu. W trakcie leczenia istotne jest zapewnienie choremu odpowiedniego do jego potrzeb odżywiania. Bardzo często u chorych onkologicznych występuje osłabienie apetytu, niechęć do jedzenia, chudnięcie i niedożywienie. U części osób utrata masy ciała następuje przed zdiagnozowaniem nowotworu. Prawidłowe odżywianie, w tym uzupełnianie niedoborów składników pokarmowych, wpływa pozytywnie na proces leczenia: pomaga w walce z nowotworem, przyspiesza zdrowienie i jest ważne na każdym etapie leczenia onkologicznego - także w leczeniu paliatywnym.

Spadek masy ciała obserwuje się często w trakcie leczenia i po jego zakończeniu.

W zależności od sytuacji chorego ważne jest:

  • zapobieganie chudnięciu, jeżeli można je przewidzieć
  • utrzymanie odpowiedniego stanu odżywienia oraz leczenie niedożywienia – jeśli do niego doszło
  • wspomaganie rekonwalescencji po zakończeniu leczenia
  • zmniejszanie ubytku masy ciała w okresie terapii paliatywnej

We wszystkich sytuacjach należy starać się zapewnić w pożywieniu chorego podaż wszystkich składników odżywczych i wody.

Doustne leczenie żywieniowe pacjentów onkologicznych

W żywieniu pacjenta onkologicznego może znacząco pomóc wprowadzenie odżywki – doustnej diety przemysłowej, ponieważ codzienne racje pokarmowe pacjentów często nie zawierają właściwej ilości makro i mikroskładników odżywczych, szczególnie w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania.

Odżywki mogą zaspokajać całkowicie lub częściowo zapotrzebowanie pacjenta na wszystkie lub wybrane składniki pokarmowe. Stosowane u pacjentów onkologicznych odżywki mają wiele zalet:

  • znany, standaryzowany skład i ilość kalorii dostarczona w jednym posiłku skoncentrowane źródło wszystkich składników odżywczych, pozwalające uzupełnić niedobory
  • nie zawierają laktozy ani glutenu co zmniejsza ryzyko uczuleń lub nietolerancji pokarmowych
  • są sterylne, co zmniejsza ryzyko zakażeń przewodu pokarmowego i biegunek
  • są wygodne w stosowaniu, można je popijać miedzy posiłkami, mieszać z gotowymi potrawami, stosować zamiast posiłku.

Żywienie opracowane z myślą o pacjentach onkologicznych

Diety doustne są niezwykle pomocne w sytuacji, gdy pacjenci nie są w stanie dostarczyć z normalnie przyjmowaną dietą odpowiedniej podaży energii i składników odżywczych oraz gdy trudne jest utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dietą szczególnie polecaną pacjentom onkologicznym na każdym etapie leczenia i rekonwalescencji jest Supportan.

W przypadku dodatkowych pytań skonsultuj się ze swoim lekarzem prowadzącym lub farmaceutą

Brak opinii

Poznaj nasze produkty

survimed-opd
Survimed OPD
dojelitowy
diben-15-kcal-hp
Diben 1.5 kcal HP
dojelitowy
diben
Diben
dojelitowy
fresubin-2-kcal-hp-fibre
Fresubin 2 kcal HP Fibre
dojelitowy
fresubin-2-kcal-hp
Fresubin 2 kcal HP
dojelitowy
supportan
Supportan
dojelitowy

Kupuj nasze produkty na mojFresubin.pl