>
>
Przykładowy jadłospis dla osoby starszej

Przykładowy jadłospis dla osoby starszej

Osoba 65+

Właściwa dieta powinna być dostosowana do potrzeb każdego z nas, w zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej oraz ewentualnych chorób. Dieta zdrowego seniora nie powinna się zatem bardzo różnić od diety dorosłego człowieka. Należy jedynie uwzględnić ograniczenia wynikające z podeszłego wieku.

Przeciętne zapotrzebowanie energetyczne przewidziane dla osoby w podeszłym wieku

to ok. 1500-1700 kcal na dobę w przypadku kobiet oraz 1800-2000 kcal na dobę w przypadku mężczyzn. Dieta powinna uwzględniać 4 lub 5 niewielkich posiłków dziennie.

Przy doborze diety należy uwzględnić:

  • zwiększenie ilości płynów niegazowanych (woda, świeże soki, napoje mleczne). Seniorzy powinni spożywać codziennie od 1,5 do 2 litrów płynów,
  • ograniczenie spożycia soli i ostrych przypraw (warto zastąpić je naturalnymi ziołami),
  • codziennie nabiał , fermentowane produkty mleczne, (pod warunkiem, że są dobrze tolerowane i nie powodują wzdęć, biegunek, czy innych dolegliwości poposiłkowych , wzbogacają florę bakteryjną jelit),
  • ryby (pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu, są bogate w witaminę D oraz zapobiegają chorobom serca i miażdżycy),
  • z umiarem: mięso, wędliny, jaja,
  • należy również unikać produktów ciężkostrawnych, alkoholu oraz kontrolować swoją masę ciała i zwiększyć swoją aktywność fizyczną.

Istotnym jest, aby dieta była układana starannie. Musi uwzględniać indywidualne potrzeby i zalecenia dietetyczne lekarza, np. przy cukrzycy czy miażdżycy. Powinna być pełnowartościowa i zróżnicowana. Nie zmuszajmy też seniora do zjadania dużych porcji, powinien on jeść często, ale wedle swoich możliwości.

Przykładowy jadłospis nr 1:

Śniadanie:

  • jogurt naturalny z otrębami pszennymi, kawa zbożowa

Drugie śniadanie:

  • kromka ciemnego pełnoziarnistego pieczywa, plaster szynki z indyka, kefir

Obiad:

  • gotowany kurczak z kaszą jaglaną, surówka z marchwi i selera z jogurtem naturalnym, sok z czarnej porzeczki

Podwieczorek:

  • Fresubin Energy Drink

Kolacja:

  • kanapki z ciemnego pełnoziarnistego pieczywa, pasta jajeczna (z jogurtem naturalnym), pomidor, szczypiorek, maślanka do pica

Przykładowy jadłospis nr 2:

Śniadanie:

  • pieczywo razowe, chudy twaróg, ogórek, szczypiorek, kawa zbożowa

Drugie śniadanie:

  • Fresubin Energy Drink z dodatkiem owoców

Obiad:

  • pierś z indyka z brązowym ryżem, gotowane warzywa, kompot z wiśni

Podwieczorek:

  • Fresubin Energy Drink

Kolacja:

  • kanapki z ciemnego pełnoziarnistego pieczywa, plasterki chudej wędliny, liście sałaty papryka, woda lub herbata.

 

 

Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Podziel się tym artykułem:

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Tweetnij
Share on linkedin
Udostępnij na Linkedin
Share on email
Wyślij e-mail

Powiązane produkty:

Frebini Energy DRINK
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin Energy DRINK
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny

Dbaj o siebie!

Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.

Mogą Cię zainteresować:

Poznaj nasze produkty

Diben DRINK
Diben DRINK
Cukrzyca
Fresubin Renal DRINK
Fresubin Renal DRINK
Niewydolność nerek
Fresubin Hepa DRINK
Fresubin Hepa DRINK
Niewydolność wątroby
Frebini Energy DRINK
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin Protein POWDER
Fresubin Protein POWDER
Wysokie zapotrzebowanie na białko
Fresubin Protein Energy DRINK
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego

Kupuj nasze produkty na mojFresubin.pl

Zapisz się do newslettera

Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.

Zgoda na przetwarzanie danych według polityki prywatności*