Przykładowy jadłospis dla osoby starszej

Właściwa dieta powinna być dostosowana do potrzeb każdego z nas, w zależności od wieku, płci, aktywności fizycznej oraz ewentualnych chorób. Dieta zdrowego seniora nie powinna się zatem bardzo różnić od diety dorosłego człowieka. Należy jedynie uwzględnić ograniczenia wynikające z podeszłego wieku.
Przeciętne zapotrzebowanie energetyczne przewidziane dla osoby w podeszłym wieku
to 1500-1700 kcal na dobę w przypadku kobiet, oraz 1800-2000 kcal na dobę w przypadku mężczyzn. Dieta powinna uwzględniać 4 lub 5 niewielkich posiłków dziennie.
Przy doborze diety należy uwzględnić:
– zwiększenie ilości płynów niegazowanych (woda, soki, napoje mleczne). Seniorzy powinni spożywać codziennie od 1,5 do 2 litrów płynów,
– ograniczenie spożycia soli i ostrych przypraw (warto zastąpić je naturalnymi ziołami),
– codziennie mleko, produkty mleczne, sery (wzbogacają florę bakteryjną jelit),
– raz w tygodniu ryby (pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu, są bogate w witaminę D oraz zapobiegają chorobom serca i miażdżycy),
– z umiarem: mięso, wędliny, jaja,
– należy również unikać produktów ciężkostrawnych, alkoholu oraz kontrolować swoją masę ciała i zwiększyć swoją aktywność fizyczną.
Istotnym jest, aby dieta była układana starannie. Musi uwzględniać indywidualne potrzeby i zalecenia dietetyczne lekarza, np. przy cukrzycy czy miażdżycy. Powinna być pełnowartościowa i zróżnicowana. Nie zmuszajmy też seniora do zjadania dużych porcji, powinien on jeść często, ale wedle swoich możliwości.
Przykładowy jadłospis nr 1:
Śniadanie:
– jogurt naturalny z otrębami pszennymi, kawa zbożowa
Drugie śniadanie:
– kromka ciemnego pełnoziarnistego pieczywa, plaster szynki z indyka, kefir
Obiad:
– gotowany kurczak z kaszą jaglaną, surówka z marchwi i selera z jogurtem naturalnym, sok z czarnej porzeczki
Podwieczorek:
– Fresubin Energy Drink
Kolacja:
– kanapki z ciemnego pełnoziarnistego pieczywa, pasta jajeczna (z jogurtem naturalnym), pomidor, szczypiorek, maślanka do pica
Przykładowy jadłospis nr 2:
Śniadanie:
– pieczywo razowe, chudy twaróg, ogórek, szczypiorek, kawa zbożowa
Drugie śniadanie:
– Fresubin Energy Drink z dodatkiem owoców
Obiad:
– pierś z indyka z brązowym ryżem, gotowane warzywa, kompot z wiśni
Podwieczorek:
– Fresubin Energy Drink
Kolacja:
– kanapki z ciemnego pełnoziarnistego pieczywa, plasterki chudej wędliny, liście sałaty papryka, woda lub herbata.
Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.