Rak krwi to leukemia, czyli białaczka. Jest to choroba nowotworowa dotykająca narządów krwiotwórczych. W jej wyniku następuje nadmierny i nieprawidłowy rozrost białych ciałek krwi. Nazwa „białaczka” nawiązuje do barwy próbek krwi osoby chorej na ostrą leukemię. Ponieważ u pacjentów z białaczką zachodzą poważne jakościowe zmiany leukocytów, jak również w szpiku i narządach wewnętrznych, znacząco wpływa to na jasny kolor ich krwi. Rak krwi częściej atakuje mężczyzn niż kobiety (statystycznie proporcja prezentuje się 3:2) i jest jednym z najczęściej występujących u mężczyzn obok raka prostaty. Leukemia nie jest często występującym nowotworem – stanowi 2,5% wszystkich występujących nowotworów o charakterze złośliwym. Niestety, ostatnie kilkadziesiąt lat przynosi coraz więcej diagnozowanych przypadków białaczki – jest to związane zarówno z coraz lepszymi możliwościami diagnostycznymi, jak również trybem życia i narażeniem na czynniki zwiększające prawdopodobieństwo zachorowania.
Warto wiedzieć, że wyróżnia się kilka typów białaczki i nie jest to nowotwór rozwijający się zawsze w ten sam sposób. Różnice między poszczególnymi typami raka krwi związane są faktem pochodzenia – czy to od komórek szpiku kostnego czy komórek układu limfatycznego takich jak Limfocyty B, limfocyty T i TK. W tym drugim przypadku białaczka nazywana jest inaczej chłoniakiem.
Już wiesz, czym jest rak krwi. Objawy tego nowotworu mogą być bardzo zróżnicowane i większość z nich jest charakterystyczna dla wielu chorób. Najczęściej wymieniane symptomy kliniczne to:
Nowotwory hematologiczne rozpoznawane są na podstawie morfologii. Już sama liczba erytrocytów, płytek krwi i leukocytów połączona z analizą rozmazu krwinek białych umożliwia postawienie diagnozy. Najczęściej objawem białaczki jest niedokrwistość, małopłytkowość i nadmiar białych krwinek.
Jeśli lekarz nie ma pewności co do diagnozy, może skierować chorego na dalsze badania: w tym RTG klatki piersiowej oraz USG jamy brzusznej. Zmiany w poszczególnych narządach mogą pomóc potwierdzić podejrzenia białaczki.
Rak krwi – przyczyny tego nowotworu nie są do końca poznane. Jednak specjaliści wymieniają cztery główne grupy czynników zwiększających prawdopodobieństwo zachorowania. Pierwszą z nich są predyspozycje genetyczne – jeśli w Twojej rodzinie pojawiły się przypadki białaczki, warto regularnie monitować swoje zdrowie pod tym kątem. Drugą grupę stanowią czynniki o naturze zakaźnej – istnieje podejrzenie, że niektóre wirusy mogą prowadzić do powstawania mutacji krwiotwórczych. Trzecia grupa to z kolei różnorodne czynniki fizyczne, które sprzyjają zwiększeniu tendencji rozrostowej białych ciałek. Jako przyczyny białaczki wymienia się także indywidualne upośledzenie układu immunologicznego.
Najlepszą profilaktyką raka krwi jest zatem dbanie o ogólny stan zdrowia – leczenie na bieżąco nawet pozornie drobnych infekcji i nie bagatelizowanie jakichkolwiek objawów mogących wskazywać na osłabienie układu immunologicznego. Onkolodzy podkreślają również istotność zrównoważonego żywienia w profilaktyce nowotworowej – spożywanie dużej ilości warzyw i owoców przy jednoczesnym ograniczeniu żywności przetworzonej i mięsa uznawane jest za najbardziej korzystne.
Warto również wspomnieć, że aż 20% przypadków białaczki powiązanych jest z paleniem tytoniu – aktywny tryb życia i wyzbycie się tego typu nałogów może znacząco zmniejszyć ryzyko naszego zachorowania. Papierosy mają także wpływ na potomstwo – i nie chodzi jedynie o palenie bierne. Jeśli chociaż jedno z rodziców paliło w okresie starania się o dziecko, ryzyko wystąpienia mutacji odpowiedzialnej za białaczkę u płodu jest większe niż w rodzinach niepalących.
Warto wiedzieć, że rak krwi a dieta nie mają szczególnego powiązania, jeśli oczywiście dieta jest różnorodna i zbilansowana. Rak jelita grubego czy rak okrężnicy są pod tym względem znacznie bardziej uciążliwe, ponieważ wymagają ścisłego przestrzegania zaleceń lekarskich. Tymczasem, jeśli pacjent dobrze znosi chemioterapię i leczenie – może pozostać przy dotychczasowym sposobie żywienia. Warto jednak pamiętać, że chociaż białaczka to nie rak przełyku i nie wymaga stosowania diety półpłynnej czy płynnej, niekiedy sięgnięcie po tzw. nutridrinki jest wskazane ze względu na zapewnienie pacjentowi odpowiedniej podaży składników odżywczych. Osoby będące poddawane leczeniu onkologicznemu mają zwiększone zapotrzebowanie na białko, a ich apetyt może być bardzo osłabiony, co będzie prowadzić do wycieńczenia organizmu i pogorszenia efektywności terapii.
Jeśli zostaje zdiagnozowany rak krwi, leczenie wymaga nadzoru całej grupy specjalistów. Celem terapii jest zahamowanie rozrostu komórek krwi zdiagnozowanych jako patologiczne. Pacjent otrzymuje zestaw środków farmakologicznych. Jeśli dodatkowo pojawiają się nowotwory obejmujące wybrane narządy – konieczne jest wprowadzenie chemioterapii.
Gdy pada diagnoza „białaczka – rak krwi”, rokowania zależą od przebiegu choroby. U wielu pacjentów białaczka przebiega stosunkowo łagodnie i wtedy od momentu zachorowania czas życia wynosi 20-30 lat. Dzieje się tak nawet w 30% przypadków. Niestety, częściej białaczka postępuje agresywnie – w takiej sytuacji średni czas przeżycia to 3 lata.
Chcesz być bardziej świadomy? Interesuje Cię tematyka medyczna? Przeczytaj nasz kolejny artykuł dotyczący raka odbytu – ciężkiej choroby okrytej tabu.
Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.
Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.
Żywność specjalnego przeznaczenia należy stosować pod nadzorem lekarza.
Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.