>
>
Rak sutka – objawy, przyczyny i metody leczenia. Najważniejsze informacje o nowotworze sutka

Rak sutka – objawy, przyczyny i metody leczenia. Najważniejsze informacje o nowotworze sutka

Rak sutka to choroba nowotworowa najczęściej występująca u kobiet między 40. a 70. rokiem życia. Początkowo zmiany przybierają postać niewielkiego guzka lub stwardnienia i bywają wykrywane całkiem przypadkowo.

Rak sutka – rodzaje

Rak sutka rozwija się z nabłonka przewodów lub zrazików gruczołu piersiowego. Najprostszy podział tej choroby wyróżnia nowotwory łagodne lub złośliwe – jest to uzależnione od naciekania raka na okoliczne tkanki oraz występowania przerzutów do odległych narządów. Wśród zmian o charakterze złośliwym dodatkowo wymienia się:

  • rak zapalny sutka – komórki nowotworu nie są zlokalizowane w jednym miejscu, tylko rozprzestrzeniają się po całym gruczole. Typowe dla tej odmiany taka jest współistniejący stan zapalny, który atakuje cały narząd i przejawia się obrzękiem oraz zaczerwienieniem;
  • rak przewodowy sutka – zaczyna rozwijać się w nabłonku przewodów wyprowadzających gruczołów mlecznych. W wyniku rozrostu komórek dochodzi do zatkania światła przewodu oraz zahamowania prawidłowego odpływu wydzieliny gruczołowej, co w konsekwencji prowadzi do powstawania torbieli;
  • rak zrazikowy sutka – choroba rozwija się z komórek produkujących wydzielinę gruczołową. Z uwagi na lokalizację tej odmiany nowotworu, nie powoduje on zastoju treści, przez co pierwsze jego symptomy mogą pojawić się o wiele później.

Inny podział raka sutka uwzględnia stopień zaawansowania występujących zmian.

 

Stopień zaawansowania raka sutka Charakterystyka
0 Inaczej rak w miejscu. To bardzo wczesne stadium choroby, w którym nowotwór nie zdążył się jeszcze rozprzestrzenić. Jego średnica wynosi maksymalnie 2 centymetry.
I To nowotwór, który nacieka wyłącznie na znajdujące się w pobliżu tkanki lub jest mniejszy niż 2 centymetry i jednocześnie nie daje przerzutów to sąsiadujących węzłów chłonnych.
IIa W tym przypadku nowotwór ma średnicę mniejszą niż 2 centymetry, ale daje przerzuty do okolicznych węzłów chłonnych. Tym stopniem zaawansowania określa się zmiany większe niż 2 centymetry i mniejsze niż 5 centymetrów, ale niedające przerzutów.
IIb Rak zajmuje węzły chłonne, ale ma nie więcej niż 5 centymetrów albo jest większy niż 5 centymetrów, ale nie daje przerzutów na węzły chłonne.
IIIa Średnica zmian nowotworowych wynosi więcej niż 5 cm, a dodatkowo pojawiły się przerzuty na węzłach chłonnych. Ten stopień określa też przypadku, w których rak niezależnie od swojej wielkości zajmuje sąsiadujące węzły chłonne oraz otoczenie.
IIIb Odpowiada zapalnemu nowotworowi sutka.
IV Nowotwór w tym stadium cechuje się przerzutami do odległych części organizmu.

 

Objawy nowotworu sutka

Na wczesnym etapie rozwoju rak sutka przebiega niemal bezobjawowo. Najczęściej pierwszym zauważalnym symptomem jest stwardnienie lub guzek – zmiana zazwyczaj jest zlokalizowana w górnym zewnętrznym kwadrancie piersi, można ją wyczuć pod palcami i jest bezbolesna. Chorobę w zaawansowanym stadium mogą natomiast sugerować zmiany kształtu sutka, zmiany wyglądu skóry nad guzkiem, zaciągnięcie skóry lub spłaszczenie brodawki. Nowotworowi sutka mogą towarzyszyć inne objawy, w tym:

  • powiększenie węzłów chłonnych – pod pachą, w sąsiedztwie, nad lub pod obojczykiem;
  • gorączka;
  • dolegliwości bólowe;
  • obrzęk piersi;
  • osłabienie organizmu – w zależności od stadium choroby;
  • kobiety karmiące piersią mogą zauważyć niechęć dziecka do ssania chorej piersi matki.

Przy raku piersi rozwijającym się w okolicy brodawki sutkowej może pojawić się także wyciek z brodawki treści o charakterze surowiczym lub surowiczo-krwistym, wciągnięcie brodawki oraz zmiany krostkowe.

Przyczyny nowotworu sutka

Istnieją czynniki, które zwiększają ryzyko rozwoju raka sutka. Wśród nich wymienia się:

  • płeć żeńską – rak sutka nawet w 99% przypadków pojawia się u kobiet;
  • wiek – wraz z wiekiem wzrasta prawdopodobieństwo rozwoju choroby. Choroba najczęściej diagnozowana jest u kobiet między 40. a 70. rokiem życia;
  • predyspozycje genetyczne – są powiązane z obecnością w organizmie genu BRCA1 oraz BRCA2, które mogą sprzyjać rozwojowi nowotworu;
  • wystąpienie pierwszej miesiączki przed 12. rokiem życia;
  • brak przebytych ciąż;
  • inne dolegliwości piersi o charakterze nienowotworowym;
  • gęsta tkanka gruczołowa piersi.

W nieco mniejszym stopniu na powstawanie raka sutka może wpływać również długotrwałe stosowanie antykoncepcji doustnej, zaburzenia gospodarki hormonalnej, dieta obfitująca w produkty wysokotłuszczowe, nadwaga, nadużywanie alkoholu oraz brak aktywności fizycznej.

Rak sutka – diagnostyka i rozpoznanie

Wszelkie zmiany w obrębie piersi, z jakimi pacjenci zgłaszają się do lekarza, mogą być podstawą do rozszerzenia diagnostyki. Oprócz obszernego wywiadu lekarskiego wykonuje się przede wszystkim badania obrazowe – mammografię oraz USG. W celu analizy stwierdzonych wcześniej zmian nowotworowych zleca się też rezonans magnetyczny. Charakter zmian można także określić za pomocą badania patomorfologicznego materiału pozyskanego poprzez biopsję.

Leczenie raka sutka

Nowotwór sutka na wczesnym etapie można całkowicie wyleczyć – z tego powodu wszelkie niepokojące zmiany czy symptomy mogące sugerować rozwój raka należy niezwłocznie konsultować z lekarzem. Wybór sposobu leczenia zależy w znacznej mierze od stopnia zaawansowania choroby – optymalna strategia to wielodyscyplinarna terapia skojarzona. Obecnie wykorzystuje się głównie metody leczenia miejscowego, w tym zabiegi chirurgiczne i radioterapię, oraz postępowanie systemowe, które obejmuje chemioterapię, hormonoterapię, leczenie celowane molekularnie lub immunoterapię.

Rak sutka a dieta

Nieodłącznym elementem wspierającym leczenie raka sutka powinna być również zdrowa dieta, która pozwala:

  • utrzymać właściwą masę ciała i zapobiegać niedożywieniu;
  • redukować skutki uboczne terapii onkologicznej;
  • stymulować siły obronne organizmu;
  • poprawić jakość życia chorego.

Dieta pacjentów, u których stwierdzono raka sutka, powinna być przede wszystkim lekkostrawna, uwzględniać zwiększone zapotrzebowanie na energię i białko oraz zapewniać odpowiednią podaż płynów. Komponując dietę dla osoby chorującej na raka sutka, należy mieć też na uwadze jej preferencje żywieniowe i smakowe.

W przypadku braku apetytu i łaknienia często występujących u pacjentów onkologicznych dobrym rozwiązaniem jest żywienie kliniczne. Jego podstawę stanowią doustne suplementy pokarmowe, zawierające białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy oraz minerały, które uzupełniają stosowaną na co dzień dietę.

Przy chorobach nowotworowych polecanym produktem jest Supportan DRINK – cechuje się wysoką zawartością białka i energii oraz kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają skuteczność chemioterapii. W ramach przygotowań do operacji, będącej jednym z etapów leczenia, świetnym wyborem jest Fresubin Jucy DRINK, dostarczający łatwo przyswajalną porcję energii. W okresie okołooperacyjnym oraz po przeprowadzonym zabiegu doskonałe uzupełnienie diety zapewni także Fresubin Energy DRINK.

Przy pacjentach onkologicznych oraz w okresie rekonwalescencji sprawdza się również Fresubin Protein Powder – to skoncentrowane źródło wysokiej jakości białka w postaci proszku, który dodaje się do płynów lub posiłków. Prawidłowe odżywianie jest też ważnym elementem profilaktyki raka – starannie skomponowana dieta antynowotworowa pozwala zminimalizować ryzyko zachorowania o ponad 30%.

Rak sutka to choroba najczęściej występująca u kobiet, która stanowi zagrożenie zarówno dla zdrowia, jak i życia. Wykryta w początkowym stadium jest jednak całkowicie uleczalna, dlatego nie należy bagatelizować nawet najmniejszych sygnałów wysyłanych przez organizm, a wszelkie niepokojące objawy konsultować z lekarzem.

Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Tweetnij
Share on linkedin
Udostępnij na Linkedin
Share on email
Wyślij e-mail
Share on print
Drukuj

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Poznaj nasze produkty

Diben DRINK
Diben DRINK
Cukrzyca
Fresubin Renal DRINK
Fresubin Renal DRINK
Niewydolność nerek
Fresubin Hepa DRINK
Fresubin Hepa DRINK
Niewydolność wątroby
Frebini Energy DRINK
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin Protein POWDER
Fresubin Protein POWDER
Wysokie zapotrzebowanie na białko
Fresubin Protein Energy DRINK
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego

Mogą Cię zainteresować:

Depresja – czy to tylko brak energii? Jak leczyć i gdzie się udać

Depresja – czy to tylko brak energii? Jak leczyć i gdzie się udać

Chroniczne zmęczenie – brak energii, bezsenność, a może przepracowanie? Sprawdź, co Ci dolega

Chroniczne zmęczenie – brak energii, bezsenność, a może przepracowanie? Sprawdź, co Ci dolega

Nietrzymanie moczu u kobiet i u mężczyzn, czyli jak pozbyć się powszechnego i niekomfortowego problemu?

Nietrzymanie moczu u kobiet i u mężczyzn, czyli jak pozbyć się powszechnego i niekomfortowego problemu?

Kupuj nasze produkty na mojFresubin.pl