>
>
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) – objawy, przyczyny, rozpoznanie i leczenie

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) – objawy, przyczyny, rozpoznanie i leczenie

ImmunologiaInne

Reumatoidalne zapalenie stawów to przewlekła choroba autoimmunologiczna, objawiająca się głównie bólem, sztywnością i obrzękiem stawów, choć może atakować też inne narządy. Co powoduje reumatoidalne zapalenie stawów, jak diagnozuje się tę chorobę i jak można ją leczyć?

RZS – co to za choroba i jak rozpoznać pierwsze objawy reumatoidalnego zapalenia stawów?

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), znane również pod nazwą gościec stawowy, to przewlekła choroba o podłożu immunologicznym. Reumatoidalne zapalenie stawów może obejmować jednak nie tylko stawy, ale także inne narządy, w tym serce, płuca i nerki, oraz układy nerwowy i krwionośny.

Nieleczona choroba może prowadzić do zniszczenia stawów i tkanek okołostawowych, znacznego ograniczenia sprawności oraz uszkodzenia narządów, którego konsekwencją może być przedwczesny zgon. Właściwe rozpoznanie i zastosowanie odpowiedniej terapii pozwala zahamować postęp choroby, niwelować występujące dolegliwości i zapobiegać groźnym powikłaniom, jednocześnie umożliwiając normalne funkcjonowanie.

Wśród najbardziej charakterystycznych pierwszych objawów RZS wymienia się ból, sztywność oraz obrzęk stawów rąk i stóp. Typowe dla choroby są również postępujące usztywnienia stawów, a na dalszym etapie ich zniekształcenia, upośledzenie ich funkcji oraz stopniowa utrata sprawności ruchowej. Chorobie mogą towarzyszyć też objawy, takie jak uczucie zmęczenia, stany podgorączkowe i gorączka, spadek wagi czy brak apetytu. Przebieg reumatoidalnego zapalenia stawów jest różnorodny – nierzadko okresy zaostrzenia choroby przeplatają się z okresami remisji.

Reumatoidalne zapalenie stawów – przyczyny

Istotą choroby jest proces zapalny, który tworzy się wewnątrz stawu, powiększa się i niszczy przylegające do niego chrząstki, kości, więzadła i ścięgna. Przyczyny reumatoidalnego zapalenia stawów nie są w pełni znane, jednak najprawdopodobniej choroba rozwija się, gdy dochodzi do współistnienia innych czynników:

  • genetycznych – choć RZS u rodzica nie oznacza, że pojawi się ono także u dziecka, u osób spokrewnionych istnieje predyspozycja do występowania choroby, a ryzyko jest od dwóch do pięciu razy wyższe;
  • dysfunkcji układu odpornościowego – może skutkować nieprawidłowym rozpoznawaniem własnych tkanek, traktowaniem ich za obce i uruchomieniem procesów prowadzących do ich zniszczenia;
  • związanych z płcią – na reumatoidalne zapalenia stawów częściej chorują kobiety niż mężczyźni;
  • związanych z infekcjami – podejrzewa się, że niektóre wirusy i bakterie mogą inicjować odpowiedź zapalną;
  • niezdrowego trybu życia – długotrwały, silny stres oraz nałogowe palenie papierosów zwiększają ryzyko zachorowania i mogą powodować cięższy przebieg RZS.

 

Reumatoidalne zapalenie stawów – badania i diagnostyka

Diagnostyka reumatoidalnego zapalenia stawów obejmuje badania laboratoryjne i obrazowe – dopiero na podstawie otrzymanych wyników lekarz jest w stanie postawić trafną diagnozę. W celu rozpoznania RZS wykonuje się:

Rozpoznanie reumatoidalnego zapalenia stawów – badania i diagnostyka

BADANIA LABORATORYJNE BADANIA OBRAZOWE
  • OB,
  • CRP,
  • morfologia krwi
umożliwiają ocenę aktywności choroby
  • Ultrasonografia
  • rezonans magnetyczny
zalecane na początkowym etapie choroby – mogą   wykryć zmiany zapalne szybciej niż RTG
  • RF
czynnik reumatoidalny, który występuje u 80%   pacjentów
  • Badanie radiologiczne (RTG) rąk, stóp i innych stawów zajętych przez chorobę
przeprowadzane w przypadku stwierdzenia prawdopodobieństwa wystąpienia RZS
  • Anty-CCP
przeciwciała wykrywalne wyłącznie u chorych   na RZS, które mogą wystąpić już przed pierwszymi objawami choroby
  • Tomografia komputerowa
wykonywana w razie wystąpienia zmian w obrębie kręgosłupa szyjnego
Inne badania:

  • krwi,
  • moczu
  • płynu stawowego
przeprowadzane w celu wykluczenia innych   chorób i monitorowania pracy narządów

Jak leczyć reumatoidalne zapalenie stawów?

Leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów jest długotrwałe, a jego celem jest przede wszystkim zatrzymanie postępu choroby, przedłużenie sprawności osoby chorej i poprawa komfortu życia. Leczenie RZS możemy podzielić na:

  • farmakologiczne – łagodzi objawy choroby, niweluje dolegliwości bólowe i hamuje niszczenie stawów. Leczenie farmakologiczne należy wdrożyć możliwie szybko, co może pozwolić uniknąć przykrych powikłań i destrukcyjnych zmian w stawach;
  • niefarmakologiczne – obejmuje m.in. systematyczne, profesjonalne zabiegi rehabilitacyjne, pomagające utrzymać sprawność stawów, aktywność fizyczną o umiarkowanej, dostosowanej do chorego intensywności, a także lecznicze kąpiele borowinowe i siarczkowe, wspierające leczenie farmakologiczne oraz kinezyterapię.

Dieta przy RZS – wpływ żywienia na przebieg reumatologicznego zapalenia stawów

W leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów niezwykle istotna jest również odpowiednia, zdrowa dieta. Osoby cierpiące na RZS powinny unikać zarówno niedowagi, jak i nadwagi czy otyłości. Zbyt niska masa ciała przyczynia się bowiem do osłabienia organizmu i zaniku mięśni, z kolei za wysoka powoduje nadmierne obciążenie stawów i wzrost rozwoju miażdżycy.

Jak zatem powinna wyglądać dieta przy RZS? Jadłospis osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów powinien obfitować w:

  • warzywa i owoce – są bogate w witaminy, składniki mineralne oraz antyoksydanty, mają silny potencjał przeciwzapalny. Wyjątkowo wysoką zawartością antocyjanów o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym cechują się wiśnie, jagody, maliny, granaty i czarna porzeczka;
  • tłuste ryby morskie – dostarczają do organizmu kwasy tłuszczowe omega-3, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i pomagają zmniejszyć objawy choroby. Zaleca się, by tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, śledź, sardynki czy tuńczyk, spożywać co najmniej dwa razy w tygodnie, a dodatkowo stosować suplementację kwasów tłuszczowych omega-3;
  • produkty pełnoziarniste – w tym kasze, ryż, płatki zbożowe czy razowe pieczywo, które są cennym źródłem błonnika;
  • nasiona roślin strączkowych – są bogate w błonnik, sole mineralne i przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych;
  • oliwę z oliwek – zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają wyciszać stany zapalne w organizmie;
  • zieloną herbatę – w jej składzie znajduje się silny przeciwutleniacz EGCG.

Reumatoidalne zapalenie stawów to choroba, która może obniżyć jakość i komfort życia. Jednak szybka i trafna diagnoza, wdrożenie właściwego leczenia oraz odpowiednia dieta pozwalają zahamować postęp choroby i znacznie dłużej cieszyć się sprawnością. 

Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą

Interesuje Cię temat żywienia klinicznego?

Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.

Podziel się tym artykułem:

Share on facebook
Udostępnij na Facebooku
Share on twitter
Tweetnij
Share on linkedin
Udostępnij na Linkedin
Share on email
Wyślij e-mail

Powiązane produkty:

Frebini Energy DRINK
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin Energy DRINK
Fresubin Energy DRINK
Okres okołooperacyjny

Dbaj o siebie!

Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.

Mogą Cię zainteresować:

Poznaj nasze produkty

Diben DRINK
Diben DRINK
Cukrzyca
Fresubin Renal DRINK
Fresubin Renal DRINK
Niewydolność nerek
Fresubin Hepa DRINK
Fresubin Hepa DRINK
Niewydolność wątroby
Frebini Energy DRINK
Frebini Energy DRINK
Dla dzieci
Fresubin Protein POWDER
Fresubin Protein POWDER
Wysokie zapotrzebowanie na białko
Fresubin Protein Energy DRINK
Fresubin Protein Energy DRINK
Choroby wieku podeszłego

Kupuj nasze produkty na mojFresubin.pl

Zapisz się do newslettera

Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.

Zgoda na przetwarzanie danych według polityki prywatności*