Właściwe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie. Dbałość o dostarczenie choremu odpowiedniej ilości składników odżywczych to podstawa na każdym etapie leczenia. Przekłada się to na dobrą kondycje fizyczną i psychiczną, a co za tym idzie – na szybki powrót do zdrowia.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że właściwe żywienie ma istotny wpływ na przebieg leczenia. Chorobie często towarzyszy stres, apatia i innego rodzaju zaburzenia emocjonalne. Mają one wpływ na sposób odżywiania się pacjenta. Chory traci apetyt i odżywia się nieprawidłowo. Schorzenia zazwyczaj powodują niedobory żywieniowe wyniszczające organizm. Długotrwałe leczenie, przyjmowanie leków oraz zabiegi operacyjne mogą powodować, że w organizmie brakuje składników odżywczych.
Osoby leżące miewają problem z przełykaniem i trawieniem. Organizm jest przez to osłabiony i niedożywiony, co z kolei skutkuje zmniejszeniem skuteczności leczenia, a nawet niekorzystnymi powikłaniami. Może dojść do konieczności ograniczenia leczenia lub nawet jego przerwania. Jadłospis musi więc zostać właściwie zbilansowany, by zapobiec niedożywieniu. Lekarz często wprowadza dietę medyczną przed rozpoczęciem właściwego procesu leczenia. Na podstawie analizy stanu zdrowia pacjenta określa niedobory i zapotrzebowanie na substancje odżywcze.
Każdy zabieg operacyjny jest dużym obciążeniem dla organizmu. Odpowiednie przygotowanie żywieniowe pacjenta ogranicza ryzyko powikłań pooperacyjnych i niedożywienia. Stan odżywienia przed operacją ma wpływ na kondycję chorego po zabiegu. Dlatego okres okołooperacyjny wymaga optymalnej diety, która dostarczy wartości odżywczych i będzie stymulowała układ odpornościowy.
ESPEN (Europejskie Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu) zaleca włączenie do jadłospisu już na 14 dni przed zabiegiem żywienia medycznego. Dieta przed operacją powinna być wysokobiałkowa i zawierać kwasy omega-3. U osób z niedożywieniem żywność specjalnego przeznaczenia medycznego powinna być wprowadzana wcześniej – już w momencie podjęcia decyzji o operacji konieczne jest wyrównanie braków odżywczych. Organizm przed zabiegiem powinien zostać jak najlepiej odżywiony, gdyż skraca to czas hospitalizacji i rekonwalescencji, przyspiesza gojenie ran i zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań. Dieta płynna przed operacją, zawierająca preparaty doustne, powinna być stosowana bez względu na stan odżywienia pacjenta. Może ona stanowić kompletne menu.
Odstawienie pokarmów ma na celu opróżnienie przewodu pokarmowego. W przeciwnym wypadku po podaniu narkozy może dojść do przedostania się treści pokarmowej do tchawicy i oskrzeli, co stanowi zagrożenie wystąpienia komplikacji, w tym zapalenia płuc.
Osoby przygotowujące się do operacji powinny spożywać pełnowartościowe białko, gdyż zawiera ono wszystkie aminokwasy potrzebne do szybkiej regeneracji organizmu. Zwiększone spożycie białka zwiększa odporność, a rany szybciej się goją. Niedobór może skutkować trudnościami w gojeniu, infekcjami, zaburzeniami pracy nerek, wątroby, a nawet zespołem niewydolności wielonarządowej.
To lekarz powinien decydować i ustalić zapotrzebowanie na substancje odżywcze. Na podstawie badań i oceny stanu chorego określa jego zapotrzebowanie na białko, witaminy, energię i pierwiastki śladowe. Dieta lekkostrawna przed operacją powinna zawierać jajka, drób, mięso, ryby oraz mleko i jego przetwory. Lekarz może zalecić uzupełnienie lub zastąpienie pokarmów doustną dietą specjalistyczną w postaci gotowych preparatów wysokobiałkowych.
Leczenie nowotworu jest długotrwałe i trudne, dlatego bardzo ważna jest odpowiednia dieta przy chemioterapii by przygotować chorego do walki z chorobą. Prawidłowa dieta pooperacyjna zwiększa szanse pacjenta na wyleczenie. Doustne leczenie żywieniowe w postaci gotowych preparatów powinno zostać włączone jeszcze przed leczeniem operacyjnym, radio- lub chemioterapią. Są to preparaty wysokobiałkowe, zawierające kwasy omega-3, a szczególnie kwas EPA (eikozapentaenowy). Pacjenci powinni przyjmować je przez cały okres choroby i rekonwalescencji. W wielu przypadkach choroba prowadzi do niedożywienia. Również wdrożone metody leczenia mogą skutkować chudnięciem i wyczerpaniem organizmu. Dlatego dostarczenie niezbędnych składników odżywczych zwiększa szanse pacjenta na skuteczne i zgodne z planem (terminowe) leczenie. Prawidłowe odżywienie uruchamia siły obronne organizmu, dzięki czemu lepiej reaguje on na leczenie. Pełnowartościowe odżywianie pozytywnie wpływa na wyniki badań i efekty leczenia u osób chorujących na nowotwory.
Nawet 50% pacjentów po zabiegach ma niedobory żywieniowe w różnym stopniu. Dieta po operacji ma na celu ich wyrównanie. Niedożywienie prowadzi do powikłań pooperacyjnych i wydłuża czas rekonwalescencji.
O tym decyduje lekarz. W wielu przypadkach pacjent nie ma możliwości przyjmowania pokarmów stałych. W takich przypadkach dieta po narkozie będzie składała się z preparatów odżywczych. Może to być kompletna dieta pooperacyjna. Jeżeli nie ma przeciwwskazań, pacjent może spożywać 5 posiłków dziennie.
Lekkostrawna, składająca się z niewielkich, odżywczych posiłków. Niestety, trudno jest zaspokoić nią potrzeby organizmu na białka i witaminy. Co można jeść po operacji? Oprócz posiłków zalecane są preparaty odżywcze z dużą zawartością białka. Wskazane jest przyjmowanie ich około 14 dni po operacji. Uzupełnią one jadłospis, poprawiając stan odżywienia organizmu.
Właściwe żywienie to ograniczenie ryzyka powikłań w okresie okołooperacyjnym, szybsze gojenie się ran i krótszy okres rekonwalescencji. Specjalistyczne preparaty żywieniowe dają szansę na uzupełnienie niedoborów i powrót do pełni sił.
Serwis zywieniemazanczenie.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w serwisie należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą
Zapisz się na newsletter Żywienie ma znaczenie i dowiaduj się o nowościach w naszym serwisie jako pierwszy.
Nie musisz wychodzić z domu, zamów nasze produkty z wygodną dostawą pod same drzwi.
Żywność specjalnego przeznaczenia należy stosować pod nadzorem lekarza.
Nie przegap nowości na Żywienie ma znaczenie.
Bądź na bieżąco z wiedzą dotyczącą żywienia klinicznego.