Żywienie kliniczne
Żywienie kliniczne jest niezwykle istotną częścią leczenia wielu chorób. Podejmuje się je, aby poprawić lub utrzymać stan odżywienia pacjenta. Polega na podawaniu odpowiednich dawek substancji odżywczych (energii, białka, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody) w postaci: modyfikacji naturalnego jedzenia (dietoterapia), płynnych diet przemysłowych doustnych lub sztucznego odżywiania. W wielu przypadkach jest gwarancją szybszego powrotu do zdrowia.
Żywienie doustne
Najbardziej fizjologiczną Najbardziej fizjologiczną, bezpieczną i najtańszą drogą podaży energii i składników odżywczych jest doustna podaż pokarmu dostosowana do aktualnych potrzeb chorego
Żywienie dojelitowe
Polega na podawaniu Polega na podawaniuPolega na podawaniu białka lub źródeł białka, energii, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wodyw postaci specjalnie przygotowanej diety przemysłowej przez…
Żywienie pozajelitowe
Polega na dostarczaniu wszystkich niezbędnych do życia składników odżywczych, bezpośrednio do układu krwionośnego (dożylnie) – z pominięciem przewodu pokarmowego